Fem europæiske alternativer til studier i Storbritannien

Eftersom Brexit har gjort det dyrt at studere i Storbritannien, giver vi her nogle alternativer. Især Irland er oplagt, men Malta, Cypern, Gibraltar, de nordiske lande og en række andre EU-lande bør også overvejes.

Problemer med udlandsstudier i Storbritannien har vært i medierne for nylig. Engelsksprogede uddannelser er langt det mest populære blandt danskere, som studerer i udlandet, og før Brexit var Storbritannien et praktisk og forholdsvist simpelt land at vælge til udlandsstudier. Efter Brexit er det desværre blevet dyrt for danskere at studere på britiske universiteter, og den danske regering nægter indtil videre at låne studerende penge til at betale studieafgiften på bacheloruddannelser, omend kandidatstuderende allerede har adgang til et lån.

Selvom det er muligt at lære andre sprog end engelsk, får vi ofte spørgsmål fra folk, som gerne vil studere på engelsk indenfor EU. Her har vi nogen forslag til danskere, som gerne vil undgå at lære et nyt sprog men alligevel studere i udlandet uden at betale en formue i studieafgifter.

1. Irland

Vores første tip til folk, som kontakter os om problemer med finansiering eller visum til studier i Storbritannien, er nu at nævne Irland. Irland er det eneste land i EU, hvor befolkningen taler engelsk som modersmål, og uddannelsessystemet fungerer stort set på samme måde som i Storbritannien, hvilket indebærer en højere grad af fleksibilitet end de fleste andre europæiske lande. Hvis London var din drøm, så er Dublin et muligt alternativ, med mange globale firmer som Google og Apple i hovstaden. Irland har også meget vild natur med kyst og bjerge ligesom Skotland og Wales. Galway og Limerick er to universiteter, som er særligt tæt på naturen. Læs mere om Irland i vores vidensbank.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danish Students Abroad (@dsabroad)

2. Middelhavet- Malta og Cypern

Her bliver vi ved øer, som er en del af EU, dog denne gang i middelhavet. Malta har engelsk som et officielt sprog, og Cypern har også tidligere haft det. Begge lande er tidligere britiske kolonier, hvilket betyder, at deres uddannelsessystemer ligner det engelske. I begge lande foregår mange uddannelser på engelsk, og der er ingen studieafgifter for EU-statsborgere. Vejret er også en del bedre end i Storbritannien!

3. Gibraltar- The Rock

Gibraltar er et såkaldt britisk oversøisk territorium og kulturelt en lille del af England, som fysisk er en halvø tilknyttet Spanien. EU-statsborgere kan flytte til Gibraltar uden visum, da deres immigrationsregler ikke er de samme som i Storbritannien selv. The University of Gibraltar har uddannelser på engelsk med mange gavmilde stipendier til internationale studerende.
Fun fact: Gibraltar er det eneste sted i Europa med vilde aber.

4. Sverige og Norge

Studier indenfor Norden er en praktisk mulighed for folk, som gerne vil til udlandet uden store udgifter og uden at lære et helt nyt sprog. Vores nabolande ligner Danmark på mange måder, og opgaver kan afleveres på dansk, så man skal bare lære at forstå norsk eller svensk. Læs mere om studier i Norge og Sverige.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danish Students Abroad (@dsabroad)

5. Andre EU lande

Mange lande i EU har undervisning på engelsk, delvis for at tiltrække internationale studerende. Det er dog vigtigt at vide, hvilke lande det er, da det ikke altid er dem, man forventer. På bachelor-niveau er det generelt ikke muligt at studere på engelsk på de fleste offentlig universiteter i større EU-lande, herunder Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien. Til gengæld tilbyder universiteter i bl.a. Holland, Østrig, Sverige og Polen hele bacheloruddannelser med engelsk som undervisningssprog. At lære et andet europæisk sprog er selvfølgelig også en god idé, som vi går meget ind for. En del af dem, bl.a. tysk, hollandsk eller islandsk, er forholdsvis tæt på dansk og dermed ret nemmere at lære. Mange lande har kurser og stipendier til folk, som gerne vil lære deres sprog for at bruge det til at studere i landet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danish Students Abroad (@dsabroad)

Bonusalternativ: Skotland

Skotland er stadig del af Storbritannien, men mange af universiteterne har vist en mere støttende attitude overfor EU-studerende end deres engelske naboer. St Andrews, kåret Storbritanniens bedste universitet for nylig, har f.eks. en fond til EU-studerende, og Stirling University har reducerede studieafgifter til EU studerende samt et gratis år. Læs mere om Skotland i vores artikel om Storbritannien.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode