Italien som studiedestination

Italien byder på bachelor- og kandidatuddannelser af høj kvalitet og med lave studieafgifter. Uddannelser på engelsk findes men er ikke normen, og italienskkundskaber vil ofte være nødvendigt.

Indledning

Italien kan prale af at have verdens sandsynligvis ældste universitet, Università di Bologna, og er hjemsted til en lang række fremragende universiteter. Blandt de mest kendte er bl.a. Politecnico di Milano og Sapienza – Università di Roma.

De fleste uddannelser, især på bachelorniveau, foregår på italiensk, men en liste over uddannelser med undervisning på engelsk kan findes hos Universitaly. Man kan også bruge Study in Italys søgemaskine til at finde uddannelser i Italien.

Hvis man ikke skal studere på italiensk, kan det stadig anbefales at lære grundlæggende italiensk til hverdagsbrug og andre praktiske formål.

Uddannelsessystem

Italiens system for højere uddannelse er delt op i universiteter og kunstskoler, hvoraf der er flere end universiteter.

Strukturen af universitetsuddannelser svarer nogenlunde til danske universitetsuddannelser, idet man typisk vil påbegynde en treårig bacheloruddannelse (laurea/laurea trinnale) efter sin studentereksamen (diploma di liceo). Herefter kan man, ligesom i Danmark, vælge at tage en toårig kandidatgrad (laurea magistrale). Ph.d.-programmer (Dottorato di Ricerca) varer tre år og er den højeste akademiske kvalifikation. Nogle uddannelser, så som medicin, jura og farmakologi tilbydes som integrerede kandidatuddannelser (laurea magistrale a circlo unico) på fem eller seks år, som man påbegynder direkte efter gymnasiet. Læs evt. mere om italienske universitetsuddannelser hos Uni-Italia.

Der findes også professionsrettede kandidatgrader, hvoraf nogle kræver, at man allerede har en kandidatgrad. Disse uddannelser svarer på nogen måder til, hvad man i Danmark kalder masteruddannelser.

Der er både offentlige og private universiteter i Italien, og hvilket, man vælger, har ofte en betydning for studieafgiften. 

Udgifter til studier

Studieafgifter varierer fra universitet til universitet så er bedst at slå op hos universitetet selv. Offentlige universiteter forlanger fra 900€ (6700 kr.) pr. år og opefter, hvor 1500€ (omkring 11.000 kr.) er normalt. Private universiteter kan koste op til 20.000€ (149.000 kr.) om året. Der er ofte mulighed for stipendier gennem universitetet, hvilket er bedst at undersøge direkte med det pågælde universitet.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Italien, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Praktiske forhold

Vil man studere i Italien, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Visum

Da Italien er medlem af EU, er et visum ikke nødvendigt. Som EU-borger har man også ret til at søge arbejde, og man har i det hele taget de samme rettigheder som italienske statsborgere, med undtagelse af stemmeret.

Sygesikring

Italien har offentlig sygesikring, som dækker læge- og hospitalsbesøg mm. og er gratis for alle, som er registreret som boende i Italien. Man kan blive registreret efter at have været bosat i landet i tre måneder, men registreringen foregår udelukkende på italiensk. Læs evt. om EU-borgeres rettigheder i Italien (på italiensk).

I de førstre tre måneder, indtil man kan blive registreret som bosat, kan man som EU-borger bruge sit EHIC-kort (blåt sygesikringsbevis). 

Bolig

Italienske universiteter tilbyder typisk ikke indkvartering for studenter. Derimod tilbyder de normalt hjælp til at finde bolig, så universitetet er stadig det bedste sted at starte.

Leveomkostninger

En aktuel og deltaljeret guide til omkostninger kan findes hos Internations.

Kombination med dansk uddannelse

Italien er medlem af Erasmus-programmet, så man har som studerende ved en dansk universitet mulighed for at tage på udveksling ved et italiensk universitet gennem en aftale mellem ens danske universitet og værtsuniversitetet. Hvis ens danske universitet ikke har en aftale med det universitet, man gerne ved studere ved, kan man ofte tage på et selvarrangeret udvekslingsophold. Læs mere om begge muligheder i vores artikel om udlandsophold.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man f.eks. vil bruge den som grundlag for at søge job.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Har man en udenlandsk uddannelse og ønsker på baggrund af denne at søge en videregående uddannelse ved et dansk universitet, er proceduren anderles. Her gælder det enkelte universitets optagelseskriterier, som tit kan indeholde krav til gennemførte moduler. Derfor er det vigtigt at undersøge optagelseskriterier i Danmark og planlægge sin uddannelse derefter, hvis man f.eks. vil gennemføre sin bacheloruddannelse i udlandet og sin kandidatuddannelse i Danmark.

Eftersom italienske universitetsuddannelser i de fleste tilfælde følger stort set samme struktur og længde som danske, skulle det ikke være et problem at få sin italienske universitetsuddannelse anerkendt i Danmark.

 

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode