Mere end studier i udlandet- andre muligheder for at samle international erfaring

At studere i længere tid i udlandet er langt fra den eneste måde at få den internationale erfaring, som vi i DSA er så store fortalere for. Læs mere her om nogen af de andre muligheder, inkl. sommerskoler, sprogkurser og praktikophold.

Indledning

At studere på fuld tid i udlandet kan være for dyrt, overvældende eller bare upraktisk for mange, men det betyder ikke, at man ikke kan tilegne sig international erfaring. Denne artikel handler om forskellige måder, hvorpå man kan blive en del af det internationale fællesskab, mens man studerer i Danmark. Listen over eksempler er selvfølgelig langt fra udtømmende, idet der er utroligt mange internationale muligheder for studerende ud over udvekslingsophold og hele uddannelser.

Sommerskole

Sommerskoler er måske den mest traditionelle vej til at prøve at studere i udlandet i kortere tid. Temaer er ofte sprog eller kultur, men udvalget er langt større end det! Summer schools in Europe er en rigtig god hjemmeside, hvor man kan finde sommerskoler i hele Europa, samt Rusland og Tyrkiet. Mange af dem foregår på engelsk, mens andre er tosprogede –  f.eks. er ”African Cities in 2030” på Bordeaux på både engelsk og fransk – og atter andre er på landets eget sprog, som f.eks. ”Rummaterialer og teknologier” på Nationalt Forskningsuniversitet Samara i Rusland, hvilket foregår på russisk.

I nogle lande kan man som studerende fra udlandet modtage et stipendium til at gå på en sommerskole. En af Europas største fonde er DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) i Tyskland, hvor man kan søge om penge til at studere på sommerskole i Tyskland, hvad enten det er for at lære det tyske sprog eller at studere andre fag, hvis man taler tysk allerede. Man kan også bruge deres hjemmeside til at finde mange af Tysklands sommerkurser, selv hvis man ikke vil søge om et stipendium.

Sprogkurser

Sprogkurser kan være en del af et universitets sommerkurser, men de kan også bare være på en almindelig sprogskole i landet. Nogle sprogskoler har intensive sprogkurser om sommeren rettet mod studerende, mens andre kurser er sammen med indvandre til landet. Begge tilbud giver folk mulighed for at lære sproget, landet og andre mennesker at kende. 

Nordkurs er et nordisk projekt for ”at give studerende i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland og Færøerne mulighed for at blive klogere på nordisk sprog, litteratur og kultur i løbet af sommeren.” Hvis man vil lære mere om sprog og samtidig rejse i norden, så er der rigelig chance.

Projekter

Danskere er så heldige at have muligheden for at deltage i konkurrencer og projekter for både EU-statsborgere, nordiske statsborgere og selvfølgelig dem, som er åbne for folk fra hele verden. Med mange af dem vil man forblive del af et netværk, efter man er færdig med projektet, så man kan opbygge sine forbindelser udenfor Danmark.

En international organisation, som har mange projekter, er ENRS, som ligger i Polen. Et af deres projekter hedder ”In Between?” og handler om mundtlig historie og fotografi af grænseområder i Centraleuropa. Historie er måske ikke et fag, man forventer af et internationalt projekt, men idéen er at give unge historikere fra hele Europa muligheden for at arbejde sammen og lære fra hinanden, imens de samler historisk og kulturel viden.

Nordisk Samarbejde har også projekter for unge fra de nordiske lande. Et af dem er et samarbejdsprogram, hvor unge journalister og journalistspirer arbejder sammen på projekter om globale klimatiltag.

Et eksempel på et internationalt projekt er det oprindeligt danske Humanity in Action. Deres mission er at udvikle viden og opbygge kompetencer til at fremme social retfærdighed, menneskerettigheder og brobygning i samfundet. Studerende fra Danmark, Polen, Tyskland, USA, Bosnien og Holland samles for at lære mere om dette tema og udvikle deres egne projekter.

Onlinekurser (MOOCs – Massive Open Online Courses)

At studere online er noget, vi alle er blevet lidt mere vant til siden pandemien. Dette år er mange sommerskoler også online på grund af rejserestriktioner, så det er muligt at der kommer endnu flere MOOCs i fremtiden, hvis universiteter ser det som en positiv udvikling.

Coursera er en hjemmeside, hvor man kan finde rigtig mange MOOCs fra forskellige universiteter, men mange universiteter gør det også på deres egen hjemmeside. To eksempler er Helsinki Universitet i Finland, hvor man kan studere datalogi, og Tartu Universitet i Estland, hvor man kan studere international politik. Ligesom sommerkurser foregår de fleste på engelsk eller landets eget sprog, men der er også en del på forskellige verdenssprog som fransk, spansk, kinesisk og russisk.

Praktik

At være i praktik er en rigtig interessant og forholdsvis tilgængelig måde at tage til udlandet. Hvis man vil arbejde sammen med andre danskere, er det f.eks. muligt at komme i praktik hos det danske kulturinstitut i Delhi, Beijing, Riga, Skt. Petersborg eller København. Danmarks ambassader har også praktikpladser i mange lande over hele verden, bl.a. Kenya, Rumænien, Indonesien og USA. Handelskamre har praktikpladser, som typisk er koncentreret indenfor en bestemt industri. Udover selv at ansætte praktikanter koordinerer det Dansk-Tyske Handelskammer også praktikpladser med danske og tyske firmaer, som søger flersprogede praktikanter.

Vil man arbejde på EU eller Nordisk niveau, er der hhv. ”EU Traineeships” Europa-kommissionen i Belgien og Luxembourg og Nordisk Samarbejde i Oslo og København.

Der er selvfølgelig også mange praktikpladser med private organisationer rundt om i verden. Storbritannien og USA har pga. universiteternes korte semestre og lange sommerferier en stærk praktikkultur. Hvis danskere lever op til visumkravene, kan de sagtens søge ind på lige fod med amerikanere og briter.  Vil man længere væk, er der i mange lande praktiktilbud eksplicit rettet mod udlændinge, som f.eks. China Internship Placements i Kina.

Det er vigtigt at huske, at selvom Danmark er et lille land, er det danske sprog meget eftersøgt i nogle industrier. Grøn energi, olie og farmakologi er alle rigtig store industrier i Skandinavien, og firmaer i udlandet har derfor brug for dansktalende medarbejdere eller praktikanter. Mange af disse firmaer modtager ansøgninger uafhængigt af nationalitet, og dansk kan altså hjælpe en med at skille sig ud.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode