Polen som studiedestination

Polen er et spændende studieland med lave omkostninger. Især indenfor humaniora og tværvidenskabelige fag kan der være enestående muligheder.

Indledning

Polen har en lidt gammeldags centraleuropæisk charme men er på samme tid et meget moderne og dynamisk land under stor udvikling.

Ligesom mange andre centraleuropæiske lande har Polen en højt udviklet uddannelseskultur, hvilket bl.a. betyder mange institutioner med et utroligt bredt uddannelsestilbud og en højt uddannet befolkning. Ud over generelle universiteter med et bredt og mere eller mindre traditionelt udvalg af uddannelser er der også mange specialiserede institutioner for f.eks. administration, medicin og landbrug. I sammenligning med Danmark er der i Polen især gode muligheder for at studere humanistiske fag og tværfaglige studier som f.eks. europastudier.

Uddannelsessystem

Videregående uddannelse i Polen er opdelt på samme måde som i Danmark, selvom ordene er lidt anderles. En bachelorgrad hedder licencjat eller Inżynier (ingeniør), mens en kandidatgrad hedder magister og en ph.d. doktor. Bachelorgrader tager normalt tre år og kandidatgrader halvandet til to år, men nogle professionsrettede uddannelser, som f.eks. jura og medicin, tager fem til seks år at gennemføre. Ph.d.-uddannelser tager normalt fire år.

En lang række af Polens mange universiteter er offentlige, mens en endnu længere række er private. En fuld liste over polske universiteter, opdelt i offentlige og private, kan findes på Wikipedia.

Offentlige universiteter bliver for øvrigt evalueret løbende for forskningskvalitet og givet en klassificering fra A+ til C. En liste over individuelle fakulteter og deres klassificering kan findes hos NAWA. Det er dog værd at bemærke, at klassificeringssystemet ofte er under kritik og udelukkende evaluerer forskning, hvormed det altså ikke svarer til internationale ranglister, som også evaluerer undervisningskvaliteten.

Go Poland har en søgemaskine, som man kan bruge til at finde videregående uddannelser på andre sprog end Polsk, herunder engelsk, tysk og russisk.

Sprog

Der er god mulighed for at studere på engelsk i Polen, og sådanne uddannelser vil typisk have en meget høj andel af internationale studerende. Hvorimod det på offentlige universiteter er gratis for polakker og andre EU-statsborgere at studere på polsk, opkræves der normalt en studieafgift for uddannelser på engelsk. Studieafgifter ved offentlige universiteter er dog lave, hvilket man kan læse mere om i næste sektion.

Især unge mennesker og folk i byerne er generelt rigtig gode til engelsk. Som altid kan det dog varmt anbefales at lære sproget – både for de fordele, som det senere kan give f.eks. karrieremæssigt, og for at kunne komme tættere på polsk kultur.

Studerende, som skal til Polen på f.eks. udvekslingsophold eller for en kandidatgrad, kan med fordel undersøge mulighederne for at deltage i et sommerkursus i polsk sprog og kultur med finansiering fra NAWA, som er organisationen for fremning af akademisk mobilitet. Herudover er der også mulighed for at lære polsk i Danmark hos bl.a. Studieskolen i København, FOF og AOF. Skal man 

Udgifter til studier

Som nævnt er der ingen studieafgifter på offentlige universiteter, når man studerer på polsk. Vil man studere på engelsk, koster det normalt omkring 2000€ (ca. 15.000 kr.) om året på offentlige universiteter, mens de private kan forlange op til 6000€ (ca. 45.000 kr.) om året. Mange universiteter opkræver også et årligt administrationsgebyr, som godt kan løbe op i et par hundrede euro.

Ifølge Go Poland kan EU-borgere, som vil studere på polsk ved offentlige institutioner, selv vælge, om de vil ansøge på lige fod med polske ansøgere eller som udlændinge. At ansøge som udlænding betyder typisk, at man skal betale studieafgift men også, at det kan være lettere at komme ind.

Mange polske universiteter tilbyder stipendier, især på baggrund af akademisk merit, men også på baggrund af behov. En anden oplagt finansieringsmulighed for danskere, som er interesserede i kandidatstudier på et offentligt universitet i Polen, er Poland My First Choice. Stipendiet dækker studieudgifter og et tilskud til leveomkostninger på 2000 zł om måneden (ca. 3200 kr.), hvilket man kan komme langt med. Det gives kun til studier ved fakulteter, som er i grupperne A+ og A for forskningskvalitet.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Polen, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Praktiske forhold

Vil man studere i Polen, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Visum

Da Polen er medlem af EU, er et visum ikke nødvendigt. Som EU-borger har man også ret til at søge arbejde, og man har i det hele taget de samme rettigheder som polske statsborgere, med undtagelse af stemmeret.

Sygesikring

Danske studerende i udlandet fortsætter med at være dækket af dansk sygesikring, såfremt opholdet varer et år eller mindre. De kan dermed bruge det blå sygesikringsbevis (EHIC-kort) under opholdet, med hvilket de har adgang til læge- og hospitalsbehandling i nødstilfælde. Studerende i denne gruppe kan også søge om det særlige sundhedskort, hvormed de kan beholde almindelig adgang til behandling under ophold i Danmark. Studerende, som skal opholde sig i udlandet i længere end et år, mister deres danske sygesikring og dermed adgang til behandling under ophold i Danmark samt det blå sygesikringsbevis. Studerende i denne gruppe skal derfor selv sørge for at være dækket under studielandets offentlige sygesikring som fastboende. Som sygesikret i studielandet vil man kunne få et blåt sygesikringsbevis (EHIC-kort) fra studielandet, som dækker behandling i nødstilfælde under ophold i Danmark

Bolig

Som i mange andre lande er universitetsejede kollegier en god mulighed for nye udlandsstuderende, da det både er nemt at arrangere gennem universitetet og en god måde at få nye venner. Go! Poland advarer dog om, at ikke alle kollegier er af samme kvalitet. Ofte kan det også dreje sig om delte værelser, ligesom på amerikanske universiteter.

Universiteter kan muligvis også hjælpe med at finde privatejede lejligheder til leje. Det polske boligmarked kan godt være noget rodet, men Pepe Housing er en god hjemmeside at starte med, især for kommende studenter i Polen, som helst vil undgå universitetsejede kollegieværelser. Mere information om lejeboliger i Polen kan fås i dette blogindlæg.

Leveomkostninger

Go Poland har en udførlig vejledning til omkostninger for internationale studerende..

Kombination med dansk uddannelse

Polen er medlem af Erasmus-programmet, så man har som studerende ved en dansk universitet mulighed for at tage på udveksling ved et polsk universitet gennem en aftale mellem ens danske universitet og værtsuniversitetet. Hvis ens danske universitet ikke har en aftale med det universitet, man gerne ved studere ved, kan man ofte tage på et selvarrangeret udvekslingsophold. Læs mere om begge muligheder i vores artikel om udlandsophold.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man f.eks. vil bruge den som grundlag for at søge job.

Da polske uddannelser normalt er mindst ligeså lange som danske uddannelser, vil det normalt ikke være et problem at få anerkendt en polsk uddannelse som niveaumæssigt svarende til en dansk.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Har man en udenlandsk uddannelse og ønsker på baggrund af denne at søge en videregående uddannelse ved et dansk universitet, er proceduren anderles. Her gælder det enkelte universitets optagelseskriterier, som tit kan indeholde krav til gennemførte moduler. Derfor er det vigtigt at undersøge optagelseskriterier i Danmark og planlægge sin uddannelse derefter, hvis man f.eks. vil gennemføre sin bacheloruddannelse i udlandet og sin kandidatuddannelse i Danmark.

Læs mere

Go Poland har masser af nyttig information for dem, der overvejer eller har bestemt sig for at studere i Polen.

NAWA er Polens officielle organisation for akademisk udveksling og står også bag Go Poland. På deres hjemmeside finder man bl.a. en liste over mulige stipendier til udenlandske studerende.

 

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode