Frankrig som studiedestination

Ønsker du at studere i Frankrig? Frankrig tiltrækker mange studerende og forskere fra hele verden.

Indledning

De franske universiteter har udvekslingsaftaler med universiteter i mange lande, og ca. 12% af det samlede antal studerende på de franske videregående uddannelsesinstitutioner er udlændinge. 

I Frankrig har du mulighed for at tage en videregående uddannelse på en af de offentlige universiteter eller professionshøjskolerne. På de forskellige uddannelsesinstitutioner finder du fag inden for de fleste discipliner og niveauer. En bachelorgrad på fransk kaldes for en licence, hvor de forskellige år har titlerne L1, L2 og L3. 

Undervisningstraditionen i Frankrig er på visse områder forskellig fra den danske undervisningstradition. Frankrig har ikke så stor tradition for tæt dialog mellem lærere og studerende på de videregående uddannelsen. Som studerende vil du opleve mere disciplin og flere eksamener end i det danske uddannelsessystem, men du vil også blive udfordret på din evne til at arbejde analytisk, refleksivt og kreativt.

Udgifter til studier

Du skal betale studieafgift i form af et indskrivningsgebyr, som ligger på mellem 183 og 606 euro afhængigt af, hvilket uddannelsessted og studieretning du vælger blandt de offentlige uddannelsessteder. Private uddannelser koster mellem 3.000 og 10.000 euro om året.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Frankrig, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Praktiske forhold

Vil man studere i Frankrig, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Da Frankrig er medlem af EU, er et visum ikke nødvendigt. Som EU-borger har man også ret til at søge arbejde, og man har i det hele taget de samme rettigheder som franske statsborgere, med undtagelse af stemmeret.

Sygesikring

Frankrig har en offentlig sygesikring, som i de fleste tilfælde dækker 70% af ens udgifter. Det betyder dog, at man typisk skal betale for behandling ud af sin egen lomme og efterfølgende får 70% refunderet. Mange vælger at tegne en forsikring til at dække de sidste 30%, og der findes forsikringer specielt rettede mod studenter. Læs evt. mere om sundhedsforsikringer hos Campus France.

Bolig

Det er værd at undersøge (evt. gennem direkte forespørgsel) om ens uddannelsesinstitution tilbyder indkvartering eller samarbejder med en udbyder, især hvis man er i Frankrig på udveksling. Hvis man lejer privat skal man, ligesom i mange andre lande, enten have sine forældre til at stå inde for sig eller stille et stort beløb i en låst bankkonto som garanti. Læs mere hos ANSA, som også har en liste over nyttige hjemmesider til boligsøgning, og hos Campus France.

Leveomkostninger

Paris er, som hovedstad og største by, det dyreste område at bo i. En aktuel og deltaljeret guide til omkostninger kan findes hos Internations.

Kombination med dansk uddannelse

Frankrig er medlem af Erasmus-programmet, så man har som studerende ved en dansk universitet mulighed for at tage på udveksling ved et fransk universitet gennem en aftale mellem ens danske universitet og værtsuniversitetet. Hvis ens danske universitet ikke har en aftale med det universitet, man gerne ved studere ved, kan man ofte tage på et selvarrangeret udvekslingsophold. Læs mere om begge muligheder i vores artikel om udlandsophold.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man vil bruge den som grundlag for at søge job eller ind på en videregående uddannelse.

Franske universitetsuddannelser følger normalt de samme antal ECTS-point som danske universiteter, idet en bacheloruddannelse er 180 ECTS og en kandidatuddannelse 120 ECTS, og anerkendelse i Danmark skulle dermed som udgangspunkt ikke være et problem.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede uddannelse eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Læs mere

Campus France er Frankrigs agentur til fremmelse af uddannelse og internationale studiemuligheder. Deres hjemmeside er både på fransk og engelsk og er rig på nyttig information for nuværende eller kommende internationale studenter.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode