Hvis du vil søge UK:
Hvis du vil søge EU:
DSA Konferencen
Hver august afholder DSA en konference i København, hvor du kan høre oplæg fra personer med erfaringer fra at have studeret i udlandet. Konferencen inkluderer også paneldebatter med nuværende udlandsstuderende, der deler deres indsigt og besvarer spørgsmål inden for et specifikt tema. Derudover får du rig mulighed for at netværke med både kommende og nuværende udlandsstuderende, som kan give dig værdifulde erfaringer, tips og tricks. Konferencen er derfor en oplagt start på dit udlandsstudier eventyr!
DSA Generalforsamlingen
Hvis konferencen har givet dig endnu mere lyst til at studere i udlandet, kan du deltage i DSAs generalforsamling. Her får du indsigt i, hvad DSA har arbejdet på det seneste år, og hvordan organisationen fungerer internt. Er du betalende medlem inden generalforsamlingen, har du også mulighed for at stemme på den næste bestyrelse og dermed være med til at forme DSAs fremtid.
Hvor vil du søge?
Nu er det tid til at undersøge hvilke lande og universiteter du gerne vil søge ind på. Ved at starte tidligt får du god tid til at sætte dig ind i de specifikke ansøgningsprocedurer, som kan variere meget fra land til land og universitet til universitet. Det giver dig også mulighed for grundigt at researche forskellige uddannelsesmuligheder, så du kan finde det bedste match for dig – helt uden stress!
Lav liste over deadlines
Når du når til det her tidspunkt, er det ideelt at have overblik over, hvilke universiteter du vil ansøge, samt hvilke legater du vil søge. Dette er et godt tidspunkt til at lave en kalender med alle dine deadlines, så du kan prioritere dine opgaver og undgå stress i den kommende periode. Husk også at der ofte er meget lokale legater, som går til studerende fra en specifik kommune eller by og må-ske du kunne være heldig at det også er en mulighed for dig.
Fast Track Listen
Inden du selv kan søge om at få din SU med til udlandet (i op til fire år) er første skridt at se om din uddannelse er optaget på Fast Track Listen, hvilket er en liste over uddannelsessteder som SU-styrelsen har godkendt til at få SU. Du kan tjekke fast track-listen her. Hvis ikke din uddannelse allerede er godkendt, skal du igennem en ansøgningsproces for at få den godkendt, der typisk tager 3-5 måneder. Det er ikke et krav allerede at være optaget på dit nye studie, og derfor er det vigtigt at du begynder ansøgningen i februar og ikke venter til at du er blevet optaget senere på året. Du skal dokumentere din uddannelses fagplan, fuldtidsnorm, eventuel praktik, fjernundervisning og studieophold. Du kan se mere om de individuelle krav på SU’s hjemmeside. Din dokumentation til ansøgningen må gerne være screenshots fra universitetets hjemmeside, så længe at det er fra en officiel kilde.
Når man studerer i udlandet, har man mulighed for at få SU bagudrettet, hvis man allerede har ansøgt om at få uddannelsen godkendt til fast track-listen, men den først bliver godkendt efter studiestart. Her vil SU-styrelsen tage en automatisk vurdering om, hvor meget SU man kan få.
Universitets Ansøgninger
Nu hvor du har styr på, hvor og hvornår du skal sende dine ansøgninger, kan du begynde at skrive de første. Det er vigtigt at læse grundigt igennem, hvad hvert universitet kræver, så du kan optimere dine chancer for optagelse. Som betalende DSA-medlem kan du få din ansøgning gennemlæst og få feedback, der forhåbentlig forbedrer dine muligheder. Når du er tilfreds med din ansøgning, er det tid til at sende den af sted.
Søg Legater
Nu er det tid til at søge de legater som du skabte et overblik over tidligere. Husk, at betalende DSA-medlemmer får en måned gratis adgang til Legathåndbogen! Det er en god ide at starte ansøgningsprocessen i god tid og skræddersy dine ansøgninger til de individuelle legater for at optimere dine chancer for at modtage dem.
Søg SU
Her er Årshjulet kun en løs guide, du skal nemlig helst søge SU så snart du har modtaget dit acceptance letter fra dit kommende universitet og har fået uddannelsen godkendt til fast track-listen (hvis den ikke allerede er godkendt). Dette gøres under minSU, hvor du skal udfylde dit land, eksamensgrad, uddannelsessted, uddannelsesområde og uddannelsesretning. Derudover skal du vedhæfte din individuelle fagplan med ECTS points.
Find Bolig
Efter du er blevet optaget på dit nye universitet, skal du også i gang med at finde et sted at bo. Mange universiteter har studieboliger/kollegier til rådighed, så tag et kig på de muligheder universitetet tilbyder først, da de også ofte er billigere end det private boligmarked. Derudover er der det private boligmarked, som varierer meget fra land til land og som også kan indeholde private kollegier. De fleste universiteter vil have informationer om hvilke hjemmesider de anbefaler i bolig søgnings processen. Der findes også hjemmesider som Spotahome.com og Housinganywhere.com, hvor man kan “booke” et sted at bo uden først at have besøgt lejligheden/værelset. Dog har de to hjemmesider også høje gebyr som prisen for at de i mange byer gør det private boligmarked nemmere at gennemskue uden først at være i landet.
Studiestart
Nu er alting forhåbentlig ved at falde på plads, og du skal snart møde dine nye medstuderende. Den indsats, du har lagt i processen, begynder endelig at bære frugt – dit udlandsstudie eventyr venter!
Husk!
Alle universiteter og lande har deres egne regler og procedurer, så det er vigtigt, at du altid tjekker de specifikke krav og deadlines for de uddannelser, du ønsker at søge. Årshjulet og guiden her kan give dig et godt overblik, men brug det som en generel rettesnor – og sørg for at sætte dig ind i detaljerne for netop dine drømmestudier. Jo bedre forberedt du er, desto lettere bliver det at navigere i ansøgningsprocessen.