Problemer med udlandsstudier i Storbritannien har vært i medierne for nylig. Engelsksprogede uddannelser er langt det mest populære blandt danskere, som studerer i udlandet, og før Brexit var Storbritannien et praktisk og forholdsvist simpelt land at vælge til udlandsstudier. Efter Brexit er det desværre blevet dyrt for danskere at studere på britiske universiteter, og den danske regering nægter indtil videre at låne studerende penge til at betale studieafgiften på bacheloruddannelser, omend kandidatstuderende allerede har adgang til et lån.
Selvom det er muligt at lære andre sprog end engelsk, får vi ofte spørgsmål fra folk, som gerne vil studere på engelsk indenfor EU. Her har vi nogen forslag til danskere, som gerne vil undgå at lære et nyt sprog men alligevel studere i udlandet uden at betale en formue i studieafgifter.
1. Irland
Vores første tip til folk, som kontakter os om problemer med finansiering eller visum til studier i Storbritannien, er nu at nævne Irland. Irland er det eneste land i EU, hvor befolkningen taler engelsk som modersmål, og uddannelsessystemet fungerer stort set på samme måde som i Storbritannien, hvilket indebærer en højere grad af fleksibilitet end de fleste andre europæiske lande. Hvis London var din drøm, så er Dublin et muligt alternativ, med mange globale firmer som Google og Apple i hovstaden. Irland har også meget vild natur med kyst og bjerge ligesom Skotland og Wales. Galway og Limerick er to universiteter, som er særligt tæt på naturen. Læs mere om Irland i vores vidensbank.
2. Middelhavet- Malta og Cypern
Her bliver vi ved øer, som er en del af EU, dog denne gang i middelhavet. Malta har engelsk som et officielt sprog, og Cypern har også tidligere haft det. Begge lande er tidligere britiske kolonier, hvilket betyder, at deres uddannelsessystemer ligner det engelske. I begge lande foregår mange uddannelser på engelsk, og der er ingen studieafgifter for EU-statsborgere. Vejret er også en del bedre end i Storbritannien!
3. Gibraltar- The Rock
Gibraltar er et såkaldt britisk oversøisk territorium og kulturelt en lille del af England, som fysisk er en halvø tilknyttet Spanien. EU-statsborgere kan flytte til Gibraltar uden visum, da deres immigrationsregler ikke er de samme som i Storbritannien selv. The University of Gibraltar har uddannelser på engelsk med mange gavmilde stipendier til internationale studerende.
Fun fact: Gibraltar er det eneste sted i Europa med vilde aber.
4. Sverige og Norge
Studier indenfor Norden er en praktisk mulighed for folk, som gerne vil til udlandet uden store udgifter og uden at lære et helt nyt sprog. Vores nabolande ligner Danmark på mange måder, og opgaver kan afleveres på dansk, så man skal bare lære at forstå norsk eller svensk. Læs mere om studier i Norge og Sverige.
5. Andre EU lande
Mange lande i EU har undervisning på engelsk, delvis for at tiltrække internationale studerende. Det er dog vigtigt at vide, hvilke lande det er, da det ikke altid er dem, man forventer. På bachelor-niveau er det generelt ikke muligt at studere på engelsk på de fleste offentlig universiteter i større EU-lande, herunder Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien. Til gengæld tilbyder universiteter i bl.a. Holland, Østrig, Sverige og Polen hele bacheloruddannelser med engelsk som undervisningssprog. At lære et andet europæisk sprog er selvfølgelig også en god idé, som vi går meget ind for. En del af dem, bl.a. tysk, hollandsk eller islandsk, er forholdsvis tæt på dansk og dermed ret nemmere at lære. Mange lande har kurser og stipendier til folk, som gerne vil lære deres sprog for at bruge det til at studere i landet.
Bonusalternativ: Skotland
Skotland er stadig del af Storbritannien, men mange af universiteterne har vist en mere støttende attitude overfor EU-studerende end deres engelske naboer. St Andrews, kåret Storbritanniens bedste universitet for nylig, har f.eks. en fond til EU-studerende, og Stirling University har reducerede studieafgifter til EU studerende samt et gratis år. Læs mere om Skotland i vores artikel om Storbritannien.