Udlandsophold som del af en dansk uddannelse

Udveksling og freemover-ophold er en enestående mulighed for at få erfaring med fremmedsprog og at arbejde i et internationalt miljø.

Som studerende ved et dansk universitet har man ofte mulighed for at tage på enten udveksling gennem en etableret aftale eller et selvarrangeret ophold ved et udenlandsk universitet.

Udveksling eller selvarrangeret ophold?

Udveksling foregår gennem en aftale mellem ens eget universitet og det universitet, hvor man tager på udlandsophold. Det er ens eget universitet, som afgør, hvilke studenter der får muligheden for at komme på udveksling. De nominerede studenter skal også sende i det mindste en formel ansøgning til modtageruniversitetet, men afgørelsen ligger for det meste hos afsenderuniversitetet. Blandt fordelene ved udveksling er, at man ofte ikke vil skulle betale studieafgift, og at man igennem Erasmus og Erasmus+ kan modtage økonomisk støtte og sygesikring til udveksling med universiteter i Europa og andre dele af verden.

Ved et selvarrangeret ophold, også kaldet freemover-ophold, ligger hele initiativet hos studenten selv, og det er modtageruniversitetet, som tager imod ansøgningen. Fordelen er selvfølgelig, at man ikke er begrænset af sit universitets eksisterende aftaler. Til gengæld er man selv ansvarlig for at betale eventuelle studieafgifter og for at sikre sig, at ens eget universitet vil tage imod meritoverførsel for de fag, man har gennemført i løbet af sit ophold. Ved selvarrangerede ophold har man stadig mulighed for at få SU, og man kan også søge om udlandsstipendium for at dække studieafgifter.

Vejledning til udveksling

Selvom udvekslingsophold gennem ens universitet har mange fordele, er det stadig en kompliceret proces. Nedenfor har vi skrevet en trin-for-trin vejledning til at arrangere et udvekslingsophold. Bemærk dog, at procedurer kan variere, da alt foregår gennem ens eget universitet.

Valg af universitet

På dit universitets hjemmeside kan du finde oplysninger om, hvilke samarbejdsaftaler de har med udenlandske universitet. Når du har fundet oversigten, er den næste udfordring at beslutte sig for, hvilket universitet du allerhelst vil studere på. Måske har du i forvejen en idé om, hvilket land eller hvilket universitet du gerne vil til. Har du det, består arbejdet blot i at undersøge, om der er etableret en samarbejdsaftale mellem de to universiteter.

Hvis ikke dit universitet har en etableret samarbejdsaftale med universitetet, som du ønsker at læse på, kan du rejse ud som freemover. Det kan du læse mere om her.

Ansøgning

Du starter med at søge om indstilling til en udvekslingsaftale hos dit danske universitet. Her skal du sende en ansøgning, der gerne skal indeholde en fagplan (oversigt over kurser og dertilhørende ECTS-point, som du vil læse i udlandet), karakterudskrift og projektbeskrivelse. Ansøgningskravene kan variere på tværs af de danske universiteter – undersøg derfor specifikt for dit eget universitet, hvad din ansøgning skal indeholde.

NB. husk at undersøge, hvornår der er ansøgningsfrist og komme i gang med din ansøgning i god tid!

Når du har sendt ansøgningen afsted, vil dit universitet læse den igennem og tage stilling til, hvorvidt de mener, at du kan indstilles til en udvekslingsplads.

Accept fra værtsuniversitetet

Dit universitet har indstillet dig – hurra! Næste trin er nu at blive accepteret af værtsuniversitet, som også skal modtage en ansøgning fra dig. Er du blevet indstillet af dit danske universitet, er der som regel også gode chancer for at komme afsted, men den endelige afgørelse ligger i værtsuniversitetets hænder.

Forhåndsgodkendelse af moduler

Du skal have forhåndsgodkendt dine kurser i udlandet af dit danske universitet. En forhåndsgodkendelse er et bevis på, at de kurser, du følger på universitetet i udlandet, kan overføres til den uddannelse, du er indskrevet på i Danmark. Du søger om forhåndsgodkendelse via dit danske universitet.

Forberedelse før afrejse

Inden du rejser afsted, er der som regel en masse formaliteter, der skal på plads først. Vi har her listet et par af dem:

  • Sprogtest – nogle universiteter kræver, at man tager en sprogtest som bevis på, at man er i stand til at følge og forstå undervisningen på et højt akademisk niveau. Andre gange er det nok med gode karakterer fra gymnasiet og derfor ikke altid nødvendigt at tage en test, før du rejser afsted.
  • Bolig – nogle laver lejeaftaler inden de rejser til udlandet, andre finder indkvartering, når de ankommer til destinationen. Mange universiteter tilbyder hjælp med indkvartering.
  • Visum – kan du som regel søge mere information om på landets ambassade. Hvis du skal på udveksling i et EU- eller EEA-land, behøver du ikke et visum.
    Forsikring – hvis uheldet er ude imens du er afsted, er det guld værd at have tegnet en ordentlig forsikring. DSA tilbyder i samarbejde med Aon en skræddersyet forsikring til danske studenter (link).
  • Legater – det kan være dyrt at studere i udlandet. Undersøg derfor dine muligheder for at opnå økonomisk støtte via fonde og legater.

Meritoverførsel

Når du kommer tilbage fra dit udlandsophold, skal du søge om meritoverførsel for de fag, du har taget i udlandet. En meritoverførsel sørger for, at du får godkendt fagene fra udlandet, og at de bliver registreret i din samlede uddannelse.

Selvarrangeret ophold

Det er ikke alle universiteter, som modtager studenter som led i selvarrangerede ophold. Det første trin er derfor at undersøge, om ens foretrukne universitet tager imod ansøgninger. På engelsksprogede hjemmesider skal man normalt kigge efter overskriften ”visiting students”.

Herefter skal man søge om optagelse. For selvarrangerede ophold er det normalt de samme optagelseskriterier som for modtageruniversitetets egne studenter, der gælder. Det er derfor vigtigt at undersøge eventuelle sprogkrav og akademiske kriterier. Hvis det ikke er alt, der er klart fra hjemmesiden, kan man med fordel kontakte universitetet med nærmere spørgsmål.

Selvarrangerede ophold kan være mere udfordrende, da man i bund og grund skal sætte sig lige så meget ind i modtageruniversitetets optagelseskriterier og ansøgningsprocedurer, som hvis man søgte om at gennemføre hele sin universitetsgrad hos dem. Til gengæld er det en uovertruffen mulighed for at komme på ophold, som man ikke har adgang til gennem sit eget universitets aftaler.

Hjælp fra et bureau

Virker det uoverskueligt at skulle arrangere hele opholdet selv, kan man vælge at benytte sig af et bureau, som kan hjælpe med at arrangere et studieophold ved et universitet i udlandet. Bureauer er private virksomheder, der får støtte fra de pågældende universiteter i udlandet til at tiltrække danske studerende til ophold.

I Danmark findes følgende bureauer:

Læs mere

#WeAreFreeMovers er en hjemmeside med vejledninger og en (ikke komplet) liste over universiteter, som tager imod studerende på selvarrangerede studieophold. Den er lavet af en tidligere student, som oplevede en mangel på vejledning om mulighederne for at tage på studieophold udenfor Erasmus-programmet.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode