Uddannelse på bachelorniveau i Frankrig

Indledning

Den franske uddannelse licence, som opdeles i de tre niveauer L1, L2 og L3, svarer niveaumæssigt til en dansk bacheloruddannelse.

Ansøgning

Du skal ansøge til din ønskede uddannelse gennem den franske ansøgningsportal https://parcoursup.fr

Som europæisk studerende følger du den samme ansøgningsprocedure som franske studerende. 

Vores samarbejdspartner ANSA har lavet en step-by-step guide til hvordan du registrerer dig, som du kan læse her og de har også lavet en guide til selve ansøgningsprocessen som du kan finde her.

ANSA har også samlet en liste over ofte stillede spørgsmål i forbindelse med parcoursup, som de kan læse her

I Frankrig foregår ansøgningen om optagelse til 1. år på de fleste videregående uddannelser på portalen https://parcoursup.fr. Tilmeldingsperioden løber fra d. 20. januar til d. 12. marts kl. 18.00. Hvis du skal søge ind på en uddannelsesinstitutioner, der ikke findes på denne portal, skal du kontakte den enkelte institution direkte ansøgningsfrister og procedure til deres uddannelser. 

Optagelseskriterier

En dansk gymnasial uddannelse er adgangsgivende for at søge om optagelse til en videregående uddannelse i Frankrig. 

Grunduddannelserne på de franske universiteter er stort set åbne, det betyder, at alle som søger kommer ind. På de populære studier kan der dog forekomme nogle selektive adgangskrav og optagelsesbegrænsninger i form af optagelsesprøver m.m. Du kan se, hvor mange studiepladser der er på de enkelt uddannelser og antal af studenter, der bliver optaget via kortet på Parcoursup her

Adgangskrav til professionshøjskolerne 

På professionsuddannelser er der ofte krav i form af en optagelsestest eller interview. Fagkrav til de forskellige uddannelser afhænger af den enkelte studieretning. Hvis du ansøger til et kreativt studie som fx kunst eller arkitektur, skal du fremvise portfolio ud over at deltage i et interview. Du kan kontakte uddannelsesinstitutionen for mere information om, hvilke specifikke adgangskrav de har. 

Sprogkrav

Det franske sprog er nøglen til et succesrigt studieophold i Frankrig. Undervisningen foregår næsten udelukkende på fransk, og et godt kendskab til det franske sprog er ofte en forudsætning. For at blive optaget på en fransk uddannelse skal du derfor normalt dokumentere din sprogfærdighed gennem en sprogprøve eller eksamensbevis på mindst B2-niveau.

Mange franske universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner har deres egen sprogtest for udenlandske studerende. I nogle tilfælde stiller uddannelsesstedet krav om, at du består sprogtesten TCF (test de connaissance du français).

Du skal dog normalt ikke op til en sprogtest, hvis du har taget den officielle sprogtest DALF (Diplôme Approfondie de Langue Française). En bestået DELF (Diplôme Elémentaire de Langue Française, som er niveauet under DALF, kan i nogle tilfælde opfylde de sproglige krav. Det er Institut Français, der afholder prøverne. 

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode