Australien som studiedestination

Australien har meget at byde på med en divers kultur og en unik natur.

Indledning

Noget af det de fleste forbinder med Australien er diversitet – både i dyrearter, kulturer og landskaber. Disse faktorer er dog ikke udelukkende grunden til, at Australien er af en af verdens mest populære studiedestinationer. Hvad der derimod gør Australien til en eftertragtet studiedestination er blandt andet den høje faglige kvalitet og den internationale mangfoldighed.

De studerende er kendetegnet som havende en meget høj levestandard og stor åbenhed overfor omverdenen og de medstuderende fra andre lande. Australien er verdens sjette-største land, og dets befolkning har mange forskellige baggrunde, som kan ledes tilbage til globale historiske hændelser. 47% af befolkningen kommer selv, eller har forældre, fra andre lande, og der tales mere end 300 forskellige sprog i de australske hjem. 

Australien er dermed en ideel studiedestination for udvikling af international forståelse og kompetence. Globalt set er de australske uddannelsessteder meget anerkendte og de færdiguddannede ligeledes efterspurgte. 

Universiteter

Australien tilbyder mange forskellige studiemuligheder for internationale studerende og har samtidigt et højt uddannelsesniveau. Syv af verdens top 100 universiteter er i Australien, hvis top fem (2017) er:

 1.  The University of Melbourne
 2.  The University of Sydney 
 3.  The Australian National University (Canberra)  
 4.  The University of Queensland (Brisbane)– Australia
 5.  The University of New South Wales (Sydney)

Uddannelsessystem

Der er flere end 1.200 institutioner med i alt over 22.000 studieretninger i Australien. Det er et af verdens mest internationale lande, og dets mangfoldighed gør det til en ideel destination for internationale studerende. Selve landets kultur sikrer internationale kompetencer og muligheder for dets studerende. Dette skyldes de mange forskellige kulturer, der har været med til at etablere landets egen kultur. Den australske regering har sikret et højt uddannelsesniveau for internationale studerende i hele landet med lovene under Education Services for Overseas Students (ESOS) Act 2000, som blandt andet skal sikre, at internationale studerende får opholdstilladelse. ESOS garanterer desuden, at kvaliteten af uddannelsen er i top, og samtidigt fungerer lovene som et sikkerhedsnet.

Man kan som international studerende i Australien opsøge uddannelsesinstitutioner, der er i registret: Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students (CRICOS). Disse institutioner er godkendt af staten og lever op til de høje krav og standarder, der forventes på internationalt niveau. De australske myndigheder sørger i den forbindelse for at sikre kvaliteten og forholdene for internationale studerende, hvilket er med til at gøre Australien til en meget populær studiedestination for studerende fra alle lande. 

Den studerende i fokus

Det australske undervisningssystem har stort fokus på at udvikle de studerendes sociale kompetencer i relation til sig selv, deres omgivelser og verden som et fælles ansvar. Blandt andet derfor er gruppearbejde og problemløsning en central del af undervisningen. I årerne op til ens universitetsuddannelse, er der et meget bredt pensum i den australske undervisning indenfor de forskellige fag. På nogle universiteter er det først, når (hvis) man starter en Master’s Degree, at ens pensum og fag bliver mere specialiseret. Generelt er der meget fokus på, at de studerende skal have en lang række kompetencer og først specialisere sig sent i forløbet. De studerende oplever derfor stor diversitet i undervisningsmetoder såvel som i deres pensum. De brede kompetencer, mener Australiens uddannelsesministerium, er vigtige for, at de studerende udvikler de evner, der er nødvendige i en verden, som er under konstant udvikling og forandring.

Den enkelte studerendes personlige udvikling er derfor også en høj prioritet for det australske uddannelsessystem. Australiens uddannelsesinstitutioner har i forlængelse heraf fået pålagt nogle kriterier, de skal leve op til. Der må bl.a. ikke være mere end 30 elever per klasse, og alle lærerne skal have en universitetsuddannelse, som er specifik til de fag, de underviser i. Der er for alle niveauer tilbud til særligt dygtige elever om at studere højere niveauer af deres fag – for eksempel vil man som gymnasieelev kunne studere på universitetsniveau i de fag, man er særligt dygtig til. På den måde sikres det, at man hele tiden møder nye udfordringer. Ligeledes kan man få individuel undervisning i nogle fag, hvis man har behov for ekstra undervisning og støtte for at vedligeholde sit niveau.

Uddannelsesstruktur

Staterne i Australien skal alle leve op til fælles krav om kvaliteten af de udbudte uddannelser. Dog har mange af staterne nogle særlige fokuspunkter og prioriteter, som medfører variation i de uddannelser, de enkelte stater tilbyder. 

I alle staterne starter man med preparatory (børnehaveklasse), efterfulgt af primary school (folkeskole), secondary school (gymnasiel uddannelse) og senior secondary school (universitetsuddannelse, som kan variere i længde alt efter grad og retning)

Det er i Australien, ligesom i Danmark, gratis at modtage undervisning på offentlige skoler, og det er ligeledes lovpligtigt at gå i skole, indtil man fylder 16 år. Ca. 25 procent af skolerne er privatskoler, og over halvdelen af disse er katolske institutioner.

Det australske skoleår strækker sig fra slutningen af januar, til cirka midt i december, over fire terminer.

Udgifter til studier

Det koster op til fire gange så meget for internationale studerende som for australiere at tage en uddannelse i Australien, da den australske stat giver støtte til de australske studerende, mens internationale studerende skal betale hele uddannelsesforløbet selv. Heldigvis er der mange muligheder for at få støtte til finansiering – for eksempel via scholarships og legater.

Søg om Scholarships til internationale studerende i Australien her.

Hele uddannelser i Australien kan beløbe sig til meget store summer. Det anbefales derfor, at man søger legater, scholarships mm. i god tid, da det kan være en tidskrævende proces. Endvidere kræver mange støtteordninger særlige dokumenter, der skal indhentes – herudover kan det tage tid at finde frem til de legater/fonde, der er relevante at søge. Som tommelfingerregel bør man søge støtte, så snart man har søgt ind på et universitet.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Australien, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Legater: Man søger legater ved private firmaer og fonde. Man søger om økonomisk støtte til udenlandsophold i forbindelse med uddannelse eller praktik mm. Det er dog vigtigt at sikre, at legaterne har relevans for ens studie. Som regel vil de legater, der er til rådighed have nogle krav, som studiet skal leve op til. For eksempel kan der være krav til ens fag, eller hvilket land studiet finder sted i. Der er ingen grund til at søge de legater, man ikke lever op til. 

Scholarships: Australiens institutioner og Government tilbyder scholarships – for eksempel til studerende fra andre lande, studerende med økonomiske eller helbredsmæssige særlige behov og til særligt dygtige elever indenfor specifikke fag.

Oversigt over scholarhips 
Oversigt over postgraduate scholarships

Praktiske forhold

Vil man studere i Australien, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Visum

Hvis man skal studere i Australien i mere end tre måneder, skal man søge et student visa. Visummet skal først søges, når man er blevet optaget på en uddannelsesinstitution.

Et student visa søges gennem The Department of Immigration and Citizenships. Et student visa kræver dokumentation for ens engelskniveau, oversøisk sundhedsforsikring, ens akademiske niveau (som skal møde uddannelsesinstitutionernes krav) samt bevis for, at man kan finansiere rejsen (scholarships, legater mm.). Alle dokumenter skal være på engelsk eller oversættes til engelsk. Dokumenterne skal scannes og vedhæftes i onlineansøgningen.

For en checkliste over hvilke dokumenter der skal vedhæftes, kan man udfylde følgende skema og få vist en liste over de dokumenter, der kræves.

Sygesikring

Det er obligatorisk for internationale studerende i Australien at tegne en sundhedsforsikring, kaldet OSHC (Overseas Student Health Cover). Bemærk, at OSHC som standard kun giver begrænset dækning for hospitalsbehandling.

Bolig

Mange universiteter tilbyder indkvartering og kan også rådgive om privat bolig. Læs evt. mere hos Study Australia.

Leveomkostninger

En aktuel og deltaljeret guide til omkostninger kan findes hos Internations.

Kombination med dansk uddannelse

Mange danske universiteter vil have udvekslingsaftaler med australske universiteter. Hvis ens universitet ikke har en udvekslingsaftale, kan man også tage på selvarrangeret udvekslingsophold. Læs evt. mere i vores artikel om udlandsophold.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man f.eks. vil bruge den som grundlag for at søge job.

Australske bacheloruddannelser skulle generelt kunne blive anerkendt i Danmark uden problemer. Mastergrader varer normalt kun et år, hvilket gør, at de ikke kan blive anerkendt som svarende til en dansk toårig kandidatgrad.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Har man en udenlandsk uddannelse og ønsker på baggrund af denne at søge en videregående uddannelse ved et dansk universitet, er proceduren anderles. Her gælder det enkelte universitets optagelseskriterier, som tit kan indeholde krav til gennemførte moduler. Derfor er det vigtigt at undersøge optagelseskriterier i Danmark og planlægge sin uddannelse derefter, hvis man f.eks. vil gennemføre sin bacheloruddannelse i udlandet og sin kandidatuddannelse i Danmark.

Læs mere

Generel side for top otte universiteter i Australien: www.go8.edu.au

Study Australia er den australske regerings officielle hjemmeside for internationale studier i Australien.

Artiklen er  udarbejdet af Kaya, frivillig i DSA 

 

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode