Dyrere at studere i England, Skotland og resten af Storbritannien efter Brexit

Danskere kommer til at betale væsentligt mere for at studere ved britiske universiteter efter Brexit og mister muligheden for at låne pengene til at betale studieafgiften.

Det er hen over sommeren blevet bekræftet, at EU-borgere, deriblandt danskere, fra 2021 og frem vil blive regnet som internationale studenter i hele Storbritannien og Nordirland, hvilket i de fleste tilfælde medfører en markant forhøjelse i studieafgifter. Ændringerne gælder kun for dem, som starter deres studier ved et britisk eller nordirsk universitet efter d. 31. juli 2021, og altså ikke for nuværende studenter.

England, Skotland, Wales og Nordirland har hidtil været forpligtet til i alle henseender at ligestille studerende fra resten af EU med indenlandske studerende. For indenlandske studerende gælder der f.eks. et låg på studieafgiften for bachelorstuderende, som gjorde det billigere for danskere og andre EU-borgere at studere i England, Wales og Nordirland og gratis at studere i Skotland. EU-borgere havde også adgang til studielån på lige fod med indenlandske studerende til at dække studieafgifter.

Oxford universitet
Studenter fra Danmark og andre EU-lande ved University of Oxford, set ovenfor, kommer til at betale fra £26.770 (ca. 220.00 kr.) om året efter Brexit.

Efter Storbritanniens udtræden af EU falder den ligestilling væk. Fremover vil danskere og andre EU-borgere blive behandlet på lige fod med studenter fra resten af verden, f.eks. Norge og USA. Det betyder bl.a., at studieafgifter ikke er reguleret, og at der ikke mere ydes lån til at dække dem. Studieafgifter for internationale studenter er typisk højere, både på bachelorniveau og over. For øjeblikket koster det fra omkring £20.000 (ca. 160.000 kr.) pr. år at være international student ved de fleste populære universiteter. 

Siden universiteterne får tilskud for indenlandske studenter men ikke for internationale studenter, er det normalt begrænset, hvor mange indenlandske studerende de må optage. Studenter fra andre EU-lande hørte tidligere til den kategori, så afhængigt af, hvad regeringerne i Storbritannien og universiteterne beslutter, kan der ske en ændring i optagelseskrav.

Det er endnu uvist, om Storbritannien fortsat vil være medlem af Erasmus-programmet, som giver danske studerende mulighed for at tage på udveksling hos universiteter i Storbritannien gennem aftaler indgået af deres universitet. Studieafgiften for freemover-ophold er den samme som for en hel uddannelse så må forventes at stige.

Mere information kan findes hos UCAS, som er den centrale optagelsesinstans for britiske universiteter, og i vores forrige artikel om Brexit.

Denne artikel er blevet opdateret for at gøre det klart, at ændringen i studieafgifter først gælder fra d. 1. august 2021.

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Flere indlæg

NYT FRA SU

Det kan være dyrt at studere i udlandet, og derfor er SU’en ofte af afgørende betydning for, om udlandsstudiedrømmen kan realiseres. I DSA kæmper vi benhårdt for, at så mange som muligt får muligheden for at udleve drømmen. Det gør vi bl.a. via vores løbende

Læs mere »

Månedens profil: Emilie læser statskundskab på University of Amsterdam

Navn: Emilie Maria Bugge Bloch Universitet: University of Amsterdam Studie: Statskundskab (Political Science) Fra jurastudiet i København til statskundskab i Amsterdam Jeg studerede jura på Københavns Universitet i et år, før jeg nærmest ved et tilfælde endte i Amsterdam på deres internationale bachelor i Political Science. Oprindeligt havde jeg søgt ind på Statskundskab,

Læs mere »

Studerende i Storbritannien og Brexit

Hvornår forlader Storbritannien EU? Det er vist gået de færreste forbi, at Den britiske regering og Rådet for den Europæiske Union har indgået en aftale om at forlænge fristen for Artikel 50’s (Frivillig udtræden af EU) ikrafttræden frem til den 31. oktober 2019. Udsættelsen betyder

Læs mere »

MÅNEDENS PROFIL: AMANDA LÆSER PÅ REGENT’S UNIVERSITY

Amanda Mortensen: Oprindeligt fra Krejbjerg, Skive Universitet: Regent’s University London Studieretning: BA (Hons) Fashion Marketing Hvad fik dig til at søge ind på Regent’s University? Jeg har studeret International Baccalaureate i to år, hvilket gav mig et fanstatisk og realistisk indblik i det internationale skolesystem,

Læs mere »