Månedens profil: Josefine tog på udveksling til Bali

Josefine Lassen: oprindeligt fra Bornholm.

Universitet: Udayana University, Bali.

Studieretning: Business Management (Jeg var afsted på 5. semester af min uddannelse Leisure Management ved University College Absalon, Roskilde).

Hvad fik dig til at tage på udveksling til Bali?
Jeg ville gerne gøre noget der var anderledes. Jeg havde aldrig hørt om udveksling på Bali, men syntes umiddelbart, at det lød som en drøm. Samtidig ville jeg også gerne gøre op med det pres og den prestige, der kan følge i kølvandet på både valg af uddannelse, men så sandelig også valg af udvekslingsdestination og universitet. Jeg har følt et pres hos mig selv, men også set det hos flere medstuderende og bekendte. Derfor valgte jeg, gennem GoBali-programmet, at tage til Bali som freemover, hvilket viste sig at blive en helt uforglemmelig oplevelse. Der er ingen karakterkrav, ingen ventelister og intet pres. Derimod er det et match imellem et meritgivende semester af Business Studies, en ny indsigt i en helt anden kultur og en fantastisk oplevelse på et andet kontinent. Jeg følte, at Bali kunne give mig hele pakken og lige præcis derfor, var mit valg slet ikke så svært. Jeg skulle prøve kræfter med Bali.

 

Hvad var det bedste ved at studere i udlandet?
Den største gave har været at se verden i et nyt perspektiv. Jeg er vokset op i Danmark med europæiske standarder og mit verdensbillede var, helt naturligt, derefter. Derfor har det været fantastisk at opleve en kultur milevidt fra vores egen. Måden at leve på er forbløffende og til tider chokerende, for der er en laissez-faire holdning til tid, som derhjemme ofte dikterer det meste.

Alt i alt har det bedste været, at jeg tog afsted! Jeg havde aldrig kunnet forestille mig, hvor meget det ville give mig. Jeg er ikke nødvendigvis blevet et bedre menneske, men jeg er blevet et større menneske. Forstået på den måde at min horisont, min forståelse og mit syn på verden er blevet så meget større. Desuden har Bali kunnet give mig et perfekt afbræk fra hverdagens trummerum derhjemme, samtidig med at jeg har kunnet passe mit studie – det er altså ikke en dårlig ting lige at komme ud i verden, mærke sand under tæerne, vind i håret og gigantiske smil på sine læber, for derefter at vende hjem tusinde minder og oplevelser rigere.

Og hvad var det mest udfordrende?
Det mest udfordrende var dels kulturchokket, da Indonesien generelt er meget anderledes end Danmark, og dels at opdage, at man er eneste dansker i modsætning til det store antal tyskere, der studerer på Bali. Så vidt jeg ved, var jeg faktisk den første dansker afsted nogensinde. Det var voldsomt overvældende at mærke den der følelse af at være Palle alene i verden. Jeg boede selv sammen med 5 tyske piger i en stor villa, og de var en kæmpe hjælp ift. hvordan og hvor hurtigt jeg tilpassede mig alt det nye. De helt store udfordringer ligger i at adaptere nye normer og vilkår. Religion fylder ALT for balineserne, hvorfor man som gæst i deres land må indordne sig under diverse ceremonier, helligdage, traditioner mm. Dertil må også nævnes trafikken, som i særdeleshed kræver tilvænning. I det hele taget er Indonesien et land, der er svært sammenligneligt med Danmark. Derfor er det vigtigt at være bevidst om, at man på Bali træder ind i et andet univers, som fordrer at man kan lægge egne normer og værdier på hylden for en stund. Kommer man til Bali med et åbent sind og viljen til at overkomme diverse udfordringer, så er der meget af lære.

Hvordan finansierede du dit udvekslingsophold?
For det første er undervisningsafgiften generelt lav i Asien, hvilket er en kæmpe fordel, hvis man ikke ønsker at være tvunget til at låne en masse penge. For mig var økonomien en af mine kæpheste. Jeg ønskede nemlig ikke at sætte mig i gæld eller lign., så for mig vægtede det tungt, at jeg her var i stand til at finansiere mit ophold selv. Hvis man som jeg tager på udveksling som freemover, dvs. uden for eksisterende udvekslingsaftaler som f.eks. ERASMUS, har man ret til at søge et udlandsstipendium. Udlandsstipendiet er øremærket undervisningsafgiften og dækker op til et vist beløb alt afhængigt af ens studie. Det betød, at jeg fik hele min undervisningsafgift betalt, selvom jeg tog uden for EU. Dertil får man sin SU med sig som studerende, hvilket man kan leve langt for på Bali. Dertil var jeg så heldig at modtage hele tre legater, som var en kæmpe finansiel hjælp.

Hvilke planer har du for fremtiden?
Jeg håber på, at jeg med denne artikel kan slå et slag for, at udveksling kan være andet end en karakterkamp om et begrænset antal pladser på diverse topuniversiteter. Jeg vil gerne fremhæve, at Bali var livsændrende på den virkelig gode måde. Det var en øjenåbner og en kæmpe gave at anskue verden i et nyt perspektiv, samt mærke en dyb taknemlighed for de tilbud og muligheder vores Danmark har. Det kan kun anbefales!

Derfor benytter jeg nu min praktik, som led i min uddannelse, på at forsøge at få skabt kendskab og interesse for udveksling på Bali. I fremtiden håber jeg derfor på, at vi ser et stigende antal studerende, der både ønsker og tør at kaste sig ud i noget nyt. Jeg tror på, at udveksling udvider ens karrieremuligheder, ligegyldigt hvor man vælger at tage hen. Det vigtigste er, at man vender hjem med bagagen fuld af gå-på-mod, erfaring og engagement.
Jeg vil i fremtiden gerne arbejde indenfor oplevelsesindustrien og drømmer om en kandidat i Performance Design og Virksomhedsstudier.

Hvis man overvejer at studere på Bali, skal man…

  • Glæde sig til at opleve en fantastisk kultur
  • Møde lokalbefolkningen med åbne arme og et åbent sind
  • Fralægge sig alle danske forudsætninger for læring og være åben for deres måde at gøre tingene på.
  • Forvente at man får sit livs oplevelse og lyst til aldrig at vende hjem.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode