"Jeg ønsker at skærpe mit spanske, min kulturforståelse og at opbygge et internationalt netværk"

rune_april_2015

Månedens profil med udsigt over Barcelona og Middelhavet. Foto: Privat.

– Jeg læser en hel Master i Internationale Relationer på Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). Jeg har valgt masteruddannelsen for at dygtiggøre mig inden for udvikling, diplomati og internationale relationer. Samtidig ønsker jeg at skærpe mit spanske, min kulturforståelse og at opbygge et internationalt netværk.

– IBEI studerende kommer fra mere end 30 lande. De studerendes profil er meget varieret både af oprindelse og tidligere studier. Mange af dem har studeret eller arbejdet i udlandet, før de kom til Barcelona. Der er en meget international atmosfære, hvor de studerendes forskellige synspunkter opfordrer til tværkulturelle debatter og refleksioner både i og uden for klassen.

– Den nuværende formand for IBEI er den tidligere spanske forsvarsminister og vicepremierminister Narcís Serra. Direktøren er Jacint Jordana.

Hvordan finansierer du dit ophold?

– Jeg financierer mit ophold vha. SU, uddannelsesstipendium, legater, udlandsstudielån og opsparing. Masteruddannelsen har ikke nogen tilknytning til et dansk universitet. Der er altså ikke tale om en udvekslingsordning. For at få SU og uddannelsesstipendium med til udlandet skal man have den gældende uddannelses godkendt af Styrelsen for Videregående Uddannelser. Ansøgninger om godkendelse kan tage lang tid at behandle, så man skal huske at søg i god tid. Min. 3 mdr. Fast Track listen er en oversigt over uddannelser i udlandet, der er forhåndsgodkendt til SU og eventuelt udlandsstipendium

 Hvordan er det at læse i Barcelona, Spanien?

– Jeg har altid været glad for det spanske/latinamerikanske. Herunder sprog, kultur og en varm geografik som menneskelig. Jeg valgte at studere i Barcelona, fordi jeg på den ene side gerne ville blive ved med at rejse rundt i verden, og på den anden side, i denne omgang, ikke have så langt til min familie og mine venner i Danmark. Det tager altid lidt tid at falde til, men nu er Barcelona bare skøn at bo i. Her findes balancen mellem hjem og udland, ferie og arbejde, samt vildskab og ro. Set i bakspejlet var jeg måske lidt for opsat på, at det lige netop skulle være Barcelona, jeg skulle studere i. Jeg har siden fundet ud af, at der er så mange andre byer i Spanien, der kunne have været lige så lækre at bo i. Madrid f.eks. vidste jeg intet om, men efter et besøg har jeg fuldstændigt forelsket mig i byen. Sådan er det evigt forbandede og lykkelige rejsendes hjerte.

Lever det op til dine forventninger?

– Uddannelsen lever op til og ud over mine forventninger. Niveauet er langt højere, end jeg havde regnet med. Jeg havde hørt fra flere venner, hvordan de havde oplevet en lavere akademisk standard på andre spanske universiteter i forhold til Danmark. Hvis ikke bedre, finder jeg imidlertid niveauet på IBEI fuldt ud konkurrencedygtigt med Danmark.

Hvad er det bedste og det værste ved at læse en Master i Spanien?

– Det bedste er alle de søde nye mennesker, jeg har mødt. Studiekammeraterne bliver meget tætte, og derudover møder jeg hele tiden nye spændende mennesker fra hele verden. Derudover er underviserene på universitet meget dygtige og lige til. Vejret er helt genialt. Jeg kan ikke huske, at det har været under 15 grader endnu. Det er ikke normalt i Barcelona. Vi skal bestemt gøre noget ved den globale opvarmning hurtigere end nogensinde før, og imens vi arbejder på at gøre verden til et bedre sted, hvorfor så ikke engang imellem løfte blikket og finde et par smukke varme brune øjne at kigge ind i eller på solen, havet, bjergene og drikke CAVA.

– Jeg vil ikke sige, at der er noget ”det værste” ved Barcelona. Der er ikke noget ”men”. Barcelona og hele regionen Catalonien har sine udfordringer og værdikampe at interessere sig for, og det tynger. Om man kan forstå radikaliseringer og nationalistiske strømninger eller ej, som i virkeligheden foregår i større eller mindre grad i hele verden, så handler det altid om, at nogen ikke forstår hinanden eller i hvert fald ikke lytter ordenligt. Det handler om en dynamisk verden, som helt naturligt frastøder alle statiske konstellationer. Det handler om, at nogle strukturer, systemer og forståelser er så indgroede og stædigt uforanderlige, at de nærmest suger alt modsigende ind i deres spiral og kun lader en frustration stå tilbage, som er så udefinerbar og misforstået at den bliver til mørke.

I relation til udlandsstudier; er der noget du ville ønske ændret ved det danske uddannelsessystem?

Jeg er sikker på, at det danske uddannelsessystem fungerer virkelig godt i forhold til mange andre steder i verden. Midlertidigt er jeg generelt meget uenig i den måde, som vi måler hinanden og universitet på samt samfundet som sådan. Det er fint nok, at vi sætter en karakter i hatten for at måle et eller andet, men det er en meget ensidet version af mennesket. ”Intuitionen er en hellig gave, og det rationelle sind en tro tjener. Vi har skabt et samfund, der ærer tjeneren og har glemt gaven” – det var vist Albert Einstein, der sagde sådan. Hvad det betyder, synes jeg man burde sætte sig ned og tænke grundigt over i Styrelsen for Videregående Uddannelser. Det er så vigtigt at prøve, og det er så nemt at lade være.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode