Brexit og udlandsstudier – Vi svarer på de mest almindelige spørgsmål

Storbritannien har stemt for at melde sig ud af EU. Det er endnu for tidligt at spå om, hvilke præcise konsekvenser det kommer til at have for danske studerende. Uanset hvad vil der gå op til to år før Storbritannien formelt kan udtræde af EU. Indtil da virker EU-retten med fuld kraft i Storbritannien. Dermed bør man ikke forvente, at der vil ske store ændringer i forholdene for danske studerende i Storbritannien som direkte konsekvens af afstemningen inden for de første to år. Læg mærke til, at de enkelte lande i Storbritannien (England, Skotland, Nordirland og Wales) varierer ift. muligheder for finansiering mv. Når det er sagt, så har vi gjort vores bedste for at svare på et par af de mest almindelige spørgsmål her:

Jeg læser en bachelor i Skotland og får tuition fees dækket gennem Student Awards Agency Scotland (SAAS). Er jeg sikker på at få dækning til mit 3. og 4. år også?
Ja, det er du. Ligeledes hvis du starter efter sommerferien. I så fald gælder finansieringen for hele din grad. Hvis du starter senere end dette, bør du holde dig i løbende kontakt med dit universitet og SAAS – vi vil opdatere løbende, så snart vi får nye oplysninger.

Jeg påbegynder en bachelor i England efter sommerferien eller i 2017. Jeg planlægger at dække mine udgifter med et engelsk studielån. Bør jeg være bekymret?
Det er svært at sige endnu. Du kommer med al sandsynlighed til at have dækning indtil Storbritannien formelt forlader EU. Derefter bliver prognosen mindre sikker. Vi har været i kontakt med the Student Loan Company og Student Finance England. Begge siger, at de endnu ikke ved præcis, hvad konsekvenserne bliver af afstemningen. Du kan følge Student Finance England på facebook for at holde dig opdateret: https://www.facebook.com/SFEngland/?fref=ts

Vil der blive problemer for studerende, der allerede læser en hel uddannelse i Storbritannien?
Det kommer an på, om du afslutter din grad inden Storbritannien formelt træder ud af EU. Bliver du færdig inden da, bør du ikke være bekymret. I fald det modsatte er tilfældet, er der to ting, du bør være opmærksom på: 1) om du fortsat har adgang til et engelsk studielån og 2) generelle ændringer i visumregler, arbejdsvilkår mv. Generelt gælder det følgende råd: hold øje med, hvad dit universitet skriver ud. Det vil som regel være den bedste informationskilde, du har adgang til.

Jeg læser (eller planlægger at læse) en master eller en ph.d. I Storbritannien. Hvad bør jeg være opmærksom på?
Danske studerende betaler allerede fuld pris på de britiske master og ph.d.-uddannelser. Derfor bør man ikke forvente umiddelbare, store ændringer i forholdene på disse uddannelser. Til gengæld finansieres en stor del af den britiske forskning i høj grad af EU. Derfor er det ikke usandsynligt, at der kommer til at blive skåret i forskerstillinger på forskellige universiteter på længere sigt.

Jeg planlægger at tage på udveksling i Storbritannien. Hvad skal jeg være opmærksom på?
Hvis du tager på udveksling, inden Storbritannien udtræder officielt af EU, bør der ikke være problemer. I forhold til udveksling efter Storbritannien har forladt EU, kommer evt. problemer an på, om du planlægger at tage på udveksling igennem det EU-støttede Erasmus-program eller på eget initiativ. I første tilfælde bør du være opmærksom på, hvad de endelige forhandlinger ender med. Det er ikke umuligt, at Storbritannien ender med at få en associeringsaftale, der inkluderer Erasmus-programmet. Indtil videre er der dog intet, der ligger fast. Kontakt dit danske universitet eller Erasmus for at holde dig opdateret. Hvis du gør det på eget initiativ, er det endnu for tidligt at sige noget om, hvad den endelige aftale kommer til at betyde for dig.

Hvad kommer til at ændre sig efter, at Storbritannien formelt udtræder af EU?
Spådomme er altid svære at komme med… Men: baseret på forholdene for norske studerende, bør det forventes, at der kommer til at være en markant stigning i uddannelsesafgiften. Norge er ikke medlem af EU og nordmænd regnes derfor som internationale studerende af de britiske universiteter. Derfor betaler de typisk det dobbelte af danske studerende i uddannelsesafgift (i England), og de har ikke adgang til engelske studielån. Men, igen, hvorvidt dette kommer til at påvirke danske studerende, kommer helt an på, om Storbritannien ender med at få en separat associeringsaftale i stand med EU, og hvordan den i så fald kommer til at se ud.

Vi håber på det bedste og gør, hvad vi kan for at sprede information om eventuelle konsekvenser, så snart den er tilgængelig her på hjemmesiden samt på vores Facebook side: DSA – Danish Students Abroad

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode