Regeringens nye regler for kontanthjælp straffer unge, der vælger at studere i udlandet, og er direkte i strid med regeringens egne ambitioner om, at flere danske studerende skal på udlandsophold.
Nye kontanthjælpsregler trådte i kraft den 1. september. Reglerne betyder, at alle danskere der opholder sig i udlandet i mere end 365 dage inden for en periode på 8 år, kommer på integrationsydelse, hvis de kommer hjem og bliver arbejdsløse. De første ofre sidder allerede i saksen, som DR Nyhederne kunne rapportere den 7. november.
“Tag ud – og bliv klogere… gør det og kom tilbage, men husk at Grib Verden”, lyder det fra Uddannelse og Forskningsminister Esben Lunde Larsen i en video for Uddannelses- og Forskningsministeriets Grib Verden kampagne den 22. oktober 2015. Regeringen vil altså tilsyneladende gerne have flere til at studere i udlandet og til at komme hjem igen bagefter. De nye kontanthjælpsregler gør det mindre attraktivt både at rejse af sted og at komme hjem igen bagefter. Dermed modarbejder de altså direkte regeringens mål om at få flere til at tage en del af deres uddannelse i udlandet.
Præsident for studenterorganisationen Danish Students Abroad, som repræsenterer og vejleder danske studerende i udlandet, Mikkel Harsdorf Lauritzen, udtaler:
“Det er tydeligvis en ommer. Det er både fjollet, at det ene ministerium modarbejder det andets målsætninger, men også problematisk for en lille vidensøkonomi som den danske i en globaliseret verden. Derudover er det uretfærdigt, at man skal have dårligere vilkår bare fordi, man har studeret i udlandet.”
Mikkel læser en bachelor i Filosofi, Politik og Økonomi på University of Oxford og vil derfor ikke have ret til kontanthjælp efter sit studie.