Månedens profil – September

Månedens profil sep 15 (1)

Det er dejligt at rejse – og det endnu bedre at læse i udlandet. Når man læser i udlandet er man langt mere aktiv med andre end når man er på ferie. Man får en masse venner – og man bliver udfordret og mere sikker på hvem man er som menneske.

Når man rejser ud, får man lov til definere sin identitet i et ny omgangskreds. Det betyder, at man selv kan sætte grænserne, og så finder man hurtigt sit stå sted og ved hvem man er som menneske. Des længere tid man er ude, des mere udfordret bliver man personligt. Der er en meget stor forskel på at skulle leve 7 måneder i udlandet overfor 2-4 uger.

Jeg valgte jurastudiet godt 5 år siden, fordi jeg gerne ville arbejde med det omkringliggende samfund. Min interesse bliver let fanget, hvorfor det vigtigste for mine valg af udlandsophold, har været den intellektuelle udfordring. Jeg har læst både ved Leiden i Holland, Columbia University og Geneva University (UNIGE). De to sidste ophold har været sommerskoler.

Det bedste ved et udlandsophold

Det bedste er dog alle de mennesker man møder. Fordelen ved et udlandsophold overfor en ferie er, at man automatisk indgår i en sammenhæng sammen med andre. Alle de programmer jeg har fulgt, har været international orienterede og tilltrækker studerende fra hele verden. Jeg fik venner fra sammenlagt 89 forskellige lande.

Man lærer utroligt meget ved at skulle samarbejde på tværs af kulturer. Der er meget stor forskel på, hvordan folk tænker juridisk i Kenya, Kina, U.S.A. eller Indien. Det lærer man meget af. Ikke fordi man nu mestrer et nyt juridisk system, men fordi man bliver bedre til at stille kritiske spørgsmål.

Hvorfor rejste jeg ud?

Da jeg i sin tid valgte Leiden, var det for at tage fag i deres master i EU-ret. Det fik jeg desværre ikke tildelt, men jeg valgte efter længere overvejelse at tage afsted alligevel. Columbia University summerschool in American Law valgte jeg fordi universitets egne professorer underviser. Derudover var det belejligt for mig, fordi skolen bliver afholdt i Nederlandene, og der læste jeg i forvejen.

Geneve University Summerschool on Internet l@w valgte jeg fordi jeg skriver speciale om mange af de emner der blev diskuteret. Derudover deltog og underviste 6 forskere og professorer fra Harvard Law School. Så da jeg så programmet, tilmeldte jeg mig med det samme.

Finansiering

Jeg har finansieret mine studier gennem SU, legater og egen opsparing. Jeg har i lang tid gerne ville læse i udlandet, hvorfor jeg havde en opsparing da jeg tog afsted. Jeg brugte min egen opsparing og legater til Leiden Unversity. Columbia Summer School finansierede jeg ved, at arbejde resten af min sommer og ved Geneve blev jeg optaget som Excellence scholar og fik derfor en del dækket af universitet.

Hvordan er det at læse i udlandet?

Der er mange fordele ved at læse i udlandet. Både Leiden og Geneva har en geografisk placering, der gør det muligt at komme på studietur hos institutioner der er ledende inden for deres respektive fag. Det er noget underviserne benytter sig af, og det beriger undervisningen.

Columbia University anvender den amerikanske tilgang til undervisningen. Det forventes at man har læst materialet, og at man har tænkt kritisk over det. Derfra starter undervisningen. Det forventes at man indgår i en dialog om materialet og at man forholder sig til de problemer juraen søger at finde en løsning på. Det samme forventer professorerne fra Harvard. De undervisere jeg har haft fra amerikanske universiteter, har alle aktivt stillet spørgsmål ved, om lovens løsning var den bedste.

Geneva University havde tilrettelagt deres program, så stor del af programmet var en konference. Her deltog professionelle fra hele verden for at diskutere forskellige internet relaterede problemer. Deltagelse er obligatorisk for de studerende og ligesom med normal undervisning, forventes det at man deltager. Det var enormt motiverende. Efter et oplæg sad man tilbage med to scenarier. Enten havde man fået adresseret nogle problemer man selv havde spottet i sin læsning, eller også gik man hjem med fornyet energi og interesse.

De fag jeg læste i Nederlandene lagde meget vægt en forskningsbaseret tilgang. Her blev man vurderet meget på, om man kunne identificere og afgrænse en problemstilling. Det vigtige var, om man kunne man skrive ordentligt, dokumenterer sine påstande og opbygge sine argumenter overbevisende.

Selvom fagene ikke ligefrem lå i kernen af mine interesser, er jeg meget glad for at jeg fik taget kurserne. I langt højere grad end ved Københavns Universitet fik jeg rettelser på mit arbejde, og rettelserne var meget grundige. Uden mit ophold ved Leiden, ville jeg føle mig på bar bund over for mit speciale. Nu føler jeg mig helt klar – jeg ved hvad der kræves.

En anden ting, som både Leiden, Columbia og UNIGE bruger kræfter på, er den internationale vinkel. Ved International Tax Center, Leiden flyver man professorerne ind fra USA, som bor ved ITC i den periode de underviser. Det betyder i praksis, at der er rig mulighed for at spise middag med professoren, stille spørgsmål og komme under huden på skatteretten. Derudover udvælger man de studerende på en måde, så klassen sammensættes af så mange forskellige nationaliteter som muligt-

En tredje ting som Leiden og UNIGE bruger kræfter på er, er den praktiske vinkel. Ved UNIGE inviterede man praktikere til at komme og fortælle om de problemer de arbejder med. Vi fik derfor en indføring i hvilke problemer EMI, eBay, Google, WIPO, ITU og ICANN står overfor i praksis, Sammenlagt med undervisning fra professorer fra Harvard, UNIGE,  Université de Lausanne, Université Saint-Louis Brussel giver det en masse vinkler, som styrker fagligheden.

Sammenfattende kan jeg kun sige – rejs, rejs, rejs!

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode