Norge er bare bedre – beretning fra DSAs tur til Oslo

Med Magnus2

DSA, ANSA og SIA på besøg i det norske uddannelsesministerium til møde med uddannelsesministeriets særlige rådgiver.

DSA er netop kommet hjem fra to dage i Oslo, hvor vi var til møde med vores to skandinaviske søsterorgansisationer SIA (Swedish International Alumni) og ANSA (Association for Norwegian Students Abroad). Gennem længere tid har vi arbejdet på at etablere et samarbejde mellem vores organisationer, hvor vi kan udveksle erfaringer og stå stærkere på den politiske scene.

Mens SIA først blev etableret i sommers, har ANSA mange år på “bagen”. Den norske stat oprettede ANSA i 1956(!) med det ene formål at sende flere norske studerende til udlandet. DSA har derfor altid set op til vores norske søsterorganisation, der er en “mastodont” på området med et stort kontor i Oslo, 14 fuldtidsansatte, mere end 10.000 medlemmer og 30 lokalforeninger over hele verden.

Der er ingen tvivl om at den norske stats investering i internationalisering bærer frugt. Mere end norske 25.000 studerende læser i udlandet (mod Danmarks 12.000) og langt størstedelen tager en hel grad i udlandet. I Danmark oplever vi ofte oplever en vis skepsis overfor udlandsstuderende, men i Norge har man en helt anden tilgang. At studere i udlandet er en naturlig del af ens uddannelse og arbejdsmarkedet hylder de studerende, der har taget deres grad uden for Norges grænser.

Vi fik også lejlighed til at besøge det norske “Kundskabsdepartement” (svarer til Uddannelsesministeriet i Danmark), hvor vi mødte uddannelsesministerens  politiske rådgiver, Magnus Thue til en snak om internationalisering i Norge. Grundet et skift fra at være en olie-baseret økonomi til en vidensøkonomi har Norge prioritetet investeringer i internationalisering, fortalte Magnus. Ligeledes kunne Magnus berette at Norge ser det som strengt nødvendigt at unge får dybe internationale kompetencer og et netværk udenfor Norge. I løbet af de sidste par år har man derfor fjernet flere af de barrierer, unge nordmænd oplevede, når de skulle studere i udlandet. I Norge får man derfor nu fuld SU, hvis man tager en fireårig grad (også i USA), man giver stipendier til sprogkurser for studerende samt et “hjemrejsetilskud” for de studerende, der allerede læser i udlandet. Endelig har man også valgt at valuta-justere den norske SU, så de udlandsstuderende ikke bliver ufrivillige valutaspekulanter, når valutakurserne går op og ned.

Der er ingen tvivl om at vi i Danmark har en hel masse at lære af vores broderfolk i nord. I DSA er vi i hvertfald kommet hjem med masser af ideer og inspiration til hvordan vores organisation kan blive endnu bedre og vokse sig endnu større. Vi glæder os til at vise jer resultaterne!

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode