Drømmestudiet findes måske i udlandet

91.231 unge danskere søgte i år ind på videregående uddannelser i Danmark og da ansøgerne i går fik besked måtte næsten en fjerdedel konstatere at de ikke fik en plads på drømmestudiet. Gennemsnittet for at blive optaget på mange uddannelser er over 10 og skulle man have ambitioner om at læse International Business på CBS, så skal man altså nu have et gennemsnit på 12,1.

Har du fået et gennemsnit, der ikke sprang karakterskalaen, så fortvivl ej, for verden er heldigvis fuld af muligheder. Det gælder bare om at gribe dem og det er slet ikke så svært, som man måske kunne gå og tro.

Hvordan lyder det at læse videre i Berlin, New York eller måske Rio de Janeiro? Hvis man ikke fristes af en byen, der aldrig sover, Berlins pulserende kulturliv eller Brasiliens hvide strange, så virker nye og spændende fagkombinationer på udenlandske universiteter måske indbydende. Var det noget at læse psykologi og menneskerettigheder i London? Eller måske udviklingsstudier kombineret med et sprogfag? Ja, det er næsten kun fantasien der sætter grænser – hvis man søger længe nok på Google, så garanterer vi at drømmeuddannelsen venter et sted derude.

Selvom det endnu ikke er muligt at tage sine taxameterpenge med til en bacheloruddannelse, er det muligt at tage sin SU med til udlandet, og mange steder i Europa er universiteterne gratis, ligesom i Danmark. Hvis drømmen ligger længere væk er der ofte legater at hente, og selv hvis et lån skulle blive nødvendigt finansierer det ikke blot en uddannelse, men derimod en almen dannelse i udfordringer og oplevelser, der går hånd i hånd med udlandsstudier.

Og nu kommer vi til det bedste – mange lande har et helt anderledes optagelsessystem end vi har i Danmark. Her gælder det ikke kun om at indsende sit eksamensbevis og karaktergennemsnit, men om at fortælle universitetet hvorfor man brænder for sit fag, om sine interesser og fritidsjob, om sit frivillige arbejde, der måske gjorde at man blev ekstra interesseret i at læse det fag, man nu en gang har søgt ind på. Og ja, skulle det ske at man fik en lavere karakter i fransk, når man nu helst ville læse medicin, så får man mange gange også en chance for at fortælle det.

Jeg har netop selv færdiggjort andet år på min bacheloruddannelse i London, og jeg fortryder det ikke i et sekund. Studiemulighederne er mange og anderledes end i Danmark. Som antropologistuderende er mit ugentlige skema fuldt, og det meste af min undervisning bliver tilrettelagt i klasser af højst fem personer foruden underviseren. Desuden er byens kulturliv fuld af muligheder. Lavprisselskaberne flyver til Aarhus billigere end, hvad jeg kan få en togbillet til København for, og mine venner og familie nyder godt af gratis logi i storbyen. London er ikke for alle, og byen er pebret at bo i. Men måske har Vancouver, Barcelona eller Hong Kong drømmestudiet. Se ud over grænserne. I vil ikke fortryde det.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode