Månedens profil, maj 2014: Eske Kjeldal

Eske.BachUniversiteter: Aarhus Maskinmester Skole, University of Houston, (McGill University)

Hvordan blev din lyst til at studere i udlandet vækket?

Jeg fik min første udenlandsoplevelse da jeg som 16 årig flyttede et år til USA for at styrke mit engelsk. Jeg havde på daværende tidspunkt ingen ide om hvor meget jeg efterfølgende ville opholde mig uden for landets grænser.

Efter endt HF startede jeg på Maskinmesterskolens værkstedskole, hvor man som afgangselev fra de gymnasielle linier skal stå 9 måneder i “ lære”, hvorefter der er 9 måneders praktik. Ved et tilfælde fik jeg kontrakt med det danske rederi J. Lauritzen som ansatte mig som aspirant i 9 måneder. Her arbejdede vi sammen 6 nationaliteter side om side og sejlede over hele verden. Det var en god introduktion til at færdes med andre kulturer i et professionelt miljø. Et miljø hvor det drejer sig om at løse en arbejdsopgave og hvor politik slet ikke er en del af samtalen, da det der er irrelevant. Det var derfor nemt at sige ja, da vi i min klasse blev tilbudt at tage et semester til Houston. Vi var to, der tog afsted, og det var som forsøgskaniner, da skolen på det tidspunkt ikke havde prøvet udveksling før.

Hvad er den største udfordring ved at studere i udlandet?

Det var for mig en kæmpe omvæltning at flytte fra Aarhus til Houston. På Campus boede ca. 40.000 elever, fordelt i noget der best beskrives som byer. Dem som havde det rigtige netværk og som var skrevet ind på skolen ved fødslen boede på Fraternity eller i bygninger, der minder om det. Da vi kom som studerende udefra var det svært at finde noget på Campus. Det lykkedes dog men det var småt og dyrt. Heldigvis havde vi haft godt med støtte gennem legater. Da bolig var på plads og vi begyndte at modtage undervisning, viste det sig at det program vi var indskrevet på, var ca. svarende til den vi havde været igennem i DK på forrige semester. Eneste undtagelse var dog at vi nu skulle regne det ved hjælp af fahrenheit, psi og andre amerikanske måleenheder. Undervisningen fandt sted tirsdag og torsdag, fra 10 morgen til 20.30 aften. Lidt anderledes end herhjemme. Derudover var vores underviser i faget “electrical engineering” stor tilhænger af transparanter og plancher, hvilket gav undervisningen lidt ekstra krydderi.

Det resulterede selvfølgelig i at vi havde TRAVLT da vi kom hjem til Danmark, da vi egentlig skulle læse to semestre i det følgende halvår. Det var dog med den forskel at vi i løbet af det halve år vi havde været væk, havde fået ekstra blod på tanden og inspireret af alle de mennesker, vi mødte i Houston. Her er ca. 2000 danskere, hovedsageligt ansat inden for olie og shipping branchen.Vi mødte flere på den danske bar “Bronx” som fortalte om deres liv, og de muligheder man har efter endt uddanelse.

Prøv at beskriv fordele og ulemper ved at studere i udlandet?

En af de ting som jeg vil beskrive som både en fordel og en ulempe ved at studerer i udlandet, er at som i min situation i Houston, var der ikke nogen at spørge om hjælp. Det foregik helt fra bunden med at søge visa, søge ind på universitetet, finde et sted at bo osv. Set tilbage har det givet erfaring og mod på at springe ud i noget ukendt, da det hele endte godt. Det har for mig været en vigtig proces, dog skal det siges at der gik utroligt meget tid med noget, som andre har været igennem tidligere. Kunne vi have sparet den tid, ved at anvende et advisory board kunne vi have brugt tiden på at integrere os bedre i Houston. At bruge et udlandsophold til at skabe sig et stærkt netværk er jo utroligt vigtigt og set med mine øjne det vigtigste formål med at rejse ud. Det evt. tabte faglige kan man altid læse op på ved hjemkomsten.

Houston var set tilbage en rigtig dejlig oplevelse, hvor jeg ikke bare oplevede en anden kultur, men også opnåede en vigtig indsigt i hvordan den del af skolesystemet, som fremtidige udenlandske kollegaer, bliver uddannet i.

Hvorfor valgte du at tage endnu et semester i udlandet?

Jeg fik i Houston et indblik i hvor mange danskere, der lever uden for landets grænser. Det inspirerede mig som skrevet, og jeg vidste da jeg skulle finde mig et grundlag for min bachelor, at jeg ville prøve at arbejde sammen, med en entreprenør, der har forladt Danmark for at prøve lykken.

Jyllandsposten kørte hele sommeren 2011 en reportage i samarbejde med linkedin netværket DABGO (Danes Abroad Business Group Organisation) en reportage med netop folk, der har forladt Danmark for at skabe karriere i udlandet. En af disse artikler omhandlede en virksomhed, som hed “Scandic Diesel Services”, beliggende i Montreal. Artiklen var bragt som et portræt af virksomhedens præsident Mikkel Elsborg, som det lykkedes mig at ringe til over skype. Det tog ca 30 min fra jeg ringede til alle aftaler var på plads. Mikkel guidede mig til at søge hos konsulatet i Stockholm osv. osv. Han gav alt den hjælp som jeg selv skulle finde for at komme til Houston og det var dejligt med nogle input. Han fik mig også ind i DABGO gruppen over linkedin, hvilket ellers kræver at man er fastboende i udlandet. Her meget hjælp at få mht. bolig osv.

Samtidig blev jeg tillsluttet McGill University, hvor jeg fik meget støtte i min opgave. Jeg vil slutte af med at sige at et udenlands ophold typisk vil være dyrere end at studere hjemme, men det har for mig været det værd og jeg vil til hver en tid anbefale det til andre. Hvis jeg på noget tidspunkt kan hjælpe en, der vil til USA eller Canada for at studere, eller hvis du bare har et spørgsmål og at studere i udlandet, kan jeg altid kontaktes på: ekjeldal@gmail.com

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode