Pressemeddelelse: Unge med international baggrund er en ubrugt ressource

Foreningen for danske studerende i udlandet, Danish Students Abroad (DSA), er skuffet over arbejdsmarkedets manglende anerkendelse af danske studerendes internationale kompetencer. Ifølge en undersøgelse lavet af Københavns Universitet for Dansk Magisterforening er det et selvmål at studere i udlandet. Opholdet uden for Danmarks grænser giver hverken de unge en højere løncheck eller mere attraktive jobmuligheder, når de vender hjem.

På trods af danske virksomheders efterspørgsel af international erfaring, og regeringens målsætning om, at 50 % af en årgang skal have været i udlandet som en del af deres uddannelse allerede i 2020, er realiteten en anden, når de studerende møder virkeligheden.

Dansk erhvervsliv er en fremtrædende spiller på den globale scene, og vi mener at de kvalifikationer vores medlemmer bringer hjem vil kunne medvirke til at forbedre dette yderligere. Noget tyder på, at dette ikke er gået op for dansk erhvervsliv. Mange af vores medlemmer får gode job i udlandet til trods for, at de har svært ved at komme ind på det danske arbejdsmarked. Det er noget vi håber danske virksomheder vil tage til efterretning, og ikke mindst noget vi hver dag arbejder på at gøre noget ved,”, siger formand for DSA Sørine Vesth Rasmussen.

De studerende, som vælger at tage til udlandet, har ikke spildt deres tid. En undersøgelse fra Time Magazine viser, at studerende som har læst i udlandet er mere kreative, innovative og bedre til at løse problemer end dem som ikke tager ud. Vores erfaringer viser, at mange af vores medlemmer ender med at få tilbudt gode jobs i udlandet i stedet for at tage hjem til Danmark.

Samfundet går glip af en kæmpe ressource, for de unge vil gerne hjem til Danmark efter år i udlandet. De kommer jo hjem med kompetencer, som man ikke kan læse sig til på universitetet. De studerende er vante til at arbejde i internationale teams, er bedre til sprog og har et andet syn på verden. Samtidigt har de et bredere netværk, som vil gavne Danmark og det danske erhvervsliv.”

Danish Students Abroad arbejder på at bygge en bro mellem studerende med international erfaring og det danske arbejdsmarked. Ifølge organisationen er det danske arbejdsmarked ikke vant til at forholde sig til et atypisk CV og kalder derfor det sikre kort til samtalen istedet.

De studerende bliver jo opfordret fra alle sider til at tage ud. Så, det er skuffende, at danske virksomheder ikke er klar til at give vores medlemmer en chance, når de kommer tilbage til Danmark. Ikke alle kan agere i en global kontekst, men det kan de unge, som har valgt at uddanne sig i udlandet.”

Baggrundsinformation

Danish Students Abroad er en uafhængig ungdomsorganisation, som blev stiftet i 2012. Medlemmerne er i alle aldre og uddannelsestrin fra gymnasie- til ph.d.-niveau fordelt på alle kontinenter. DSA’s to overordnede formål er dels at bistå studerende før, under og efter udlandsophold, dels at tale de udlandsstuderendes sag og repræsentere dem politisk. Læs mere om Danish Students Abroad på www.dsabroad.dk

Presse og kontakt:

Sørine Rasmussen

@ info@dsabroad.dk

# 21 96 93 17

Case

Mads Qvist Frederiksen sagde nej til et job for Bloomberg i London for at tage hjem til Danmark for at læse en kandidatgrad og derefter arbejde. Sådan skulle det dog ikke gå. Mere end 100 jobansøgninger senere går Mads stadig ledig. Han tror, at en af grundene er hans brede internationale baggrund, som skræmmer virksomhederne, da de ikke er vant til det.

Jeg tog en international gymnasieuddannelse i Norge, arbejdede tre måneder i en flygtningelejr og tog hele min bachelor i London. Min kandidat i Mellemøststudier fra SDU var også på engelsk, og jeg var bl.a. seks måneder i praktik i Iran.”

På trods af et gennemsnit på 11,3 fra sin kandidat og med erfaring fra studiejobs i udlandet har Mads ikke oplevet, at det har hjulpet ham, tværtimod.

Mange jobopslag efterspørger en cand.scient.pol. fra KU eller en bachelor fra CBS. Der er ikke mange jobs som decideret søger kandidater med mange års erfaring fra udlandet. Jeg har søgt jobs i DSB og i UM, i Nuuk og i København, men lige lidt hjælper det.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode