Månedens profil, april 2014: Nicoline Lund

Nicoline LundUniversitet:

University of Gastronomic Sciences, Italien (Pollenzo)

Studieområde:

Food Culture and Communication, Food, Place and Identity

Hvorfor udlandet?

Jeg har altid været glad for at rejse og opdage nye kulturer og traditioner, i særdeleshed madtraditioner. Så, da jeg faldt over Masteren i Italien skulle der ikke meget til for at tage beslutningen. Det internationale miljø med 13 nationaliteter repræsenteret satte egne holdninger og perspektiver under lup og gav mulighed for selvreflektion.

Hvorfor Italien/Piedmonte?

Når man er en madnørd med hang til at udforske madkultur, fødevareproduktion og de mange aspekter relateret til mad, syntes det Gastronomiske Universitet i Norditalien som det oplagte sted. Universitetet er opstået som en del af Slow Food bevægelsen og tiltrækker både studerende, professorer og stjernekokke fra hele verden. Det internationale miljø præsenterede mange kulturer og gav forelæsninger og lektioner ekstra dimensioner. Med en professionsbachelor i Sundhed og Ernæring er jeg vant til en meget holistisk tilgang begrebet sundhed og havde hørt, at det gastronomiske universitet havde samme tilgang til mad med en stor bredde i emner og professorer.

 Dagligdagen i Italien

Masteren er tilrettelagt med 10 måneders lektioner og forelæsninger og mange af dem sammenlignet med flere danske kandidater. Der er mødepligt til al undervisning, der som udgangspunkt inkluderer alle ugens dage fra kl. 9.00 til kl. 16.00. Samt 6 studieture, hvor der er rig mulighed for at indblik i produktionen af specialitets-produkter og madtraditioner i de besøgte områder. Masteren afsluttes med to måneders selvvalgt praktik og en afsluttende eksamen. Selve universitet ligger lidt udenfor Bra, en lille traditionel Norditaliensk by med de obligatoriske kaffebarer, hvor italienerne får deres daglige skud espresso, og ugentlige madmarkeder. Byens indbyggertal er markant højnet med de nogen og 400 studerende, der befolker universitet. De studerende er aktive i arbejdet med byens mange festivaller og arrangementer, og arrangerer forskellige sammenkomster blot for de studerende.

Hvad er det bedste?

Miljøet på universitetet er lidt som en boble, hvor alle omkring dig er lige så begejstrede for mad, og alle emner relateret til det. Det giver mulighed for at nørde helt ud, dele, erfare og diskutere i et forum, hvor der er måde mange kulturer, forståelser og holdninger repræsenteret. Et år hjemmefra giver mulighed for både faglig og personlig udvikling.

Hvad har været mest udfordrende?

Universitetet er godkendt på SU-styrelsens ‘Fast Track liste’, hvilket gjorde det muligt at modtage både udlandsstipendium og SU. Dette simplificerede selvfølgelig den økonomiske side af uddannelsen.

Derfor var det en lille, men ikke ubetydelig, kulturel forskel, der udgjorde min største udfordring. Italienerne har et meget afslappede forhold til tid. Jeg er meget punktlig og møder gerne op til aftaler 5-10 minutter tidligere. Så, konfrontationen med en sydeuropæisk ‘vi når det nok’-kultur bød på en del frustrationer og dybe suk. Men som kloge folk så ofte har sagt; intet er så skidt at det ikke er godt for noget’. Jeg foretrækker stadig at være rettidig, men har opdaget at verden ikke vælter hvis det ikke lige lykkedes.

Hvad så nu?

Jeg er i skrivende stund ved at afslutte mit praktikforløb i en dansk eventvirksomhed, hvor jeg planlægger et madevent for teenagere, samtidig med at jeg skriver den afsluttende opgave.

Du er velkommen til at kontakte Nicoline på email.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode