Endnu et halvhjertet forsøg på internationalisering

I dag tirsdag skal lovforslag 118 om ændring af den nuværende universitetslov til drøftelse i Folketinget. Den er egentlig ikke så relevant for en organisation som Danish Students Abroad, men lovforslaget indeholder dog et par ændringer, der alligevel har interesse for danske studerende i udlandet.

Det handler om en sag, som er rimelig teknisk og lyder lidt kedelig; nemlig den såkaldte balanceproblematik. Kortfattet handler det om, at de danske universiteter helst skal sende ligeså mange studerende ud på Erasmus-ophold, som der kommer til universitetet udefra. Ellers risikerer universiteterne nemlig at skulle betale deres ‘skolepenge’ tilbage. Loven og selve ændringen virker egentlig fornuftig nok, men studerende som gerne vil til udlandet uden for universiteternes aftaler risikerer at komme i klemme.

Som det er nu, hvilket lovforslaget ikke vil ændre på, findes der intet incitament for de danske universiteter til at rådgive samt opfordre deres studerende til at tage af sted ud i verden på selvarrangerede ophold. I DSA har vi set frem til netop denne lovændring, fordi daværende minister Morten Østergaard i Politiken i januar bebudede, at denne problematik ville blive løst af netop dette lovforslag. Lovforslaget åbner nemlig op for at universiteterne i deres balanceregnskab kan tælle studerende på selvarrangerede ophold med.

Det lyder umiddelbart fantastisk. Der er dog et problem. Langt størstedelen af de studerende der tager afsted på selvarrangerede ophold gør brug af, hvad der hedder udlandsstipendiet og netop disse studerende vil fortsat ikke tælle med i regnskabet. Det står endda i selve den fremsatte lovtekst, at omfanget af denne aktivitet (altså selvarrangerede ophold uden udlandsstipendium) vurderes at være begrænset. Situationen er altså, at den daværende minister bebudede en ændring, lovforslaget er så udarbejdet af embedsmændene velvidende om, at det ikke ændrer substantielt på problematikken. Til trods for, at dette ellers blev lovet af Morten Østergaard.

Og det er paradoksalt, når Regeringen har sat sig det ambitiøse mål: I 2020 skal 50 procent af alle studerende på et udlandsophold i forbindelse med deres uddannelse. I DSA er vi glade for sådan en ambitiøs målsætning og støtter op om denne ambition. Men vi mener samtidig at, hvis dette mål skal realiseres, er det altafgørende, at det følges op af politisk handling. Lovforslag 118 er ikke politisk handlen i dette henseende.

(EB)

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode