Månedens profil, april 2013: Mette Bohnstedt

Mette.BohnstedtUniversitet: Harvard University

Studieretning: Technology, Innovation and Education

Hvad og hvor i udlandet studerer du?
Jeg læser pt. en etårig Master i Technology, Innovation and Education på Harvard Graduate School of Education (HGSE) i Boston, USA.

Hvor læste du, før du tog til USA?
Jeg læste min bachelor på Handelshøjskolen i København (CBS), hvor jeg også færdiggjorde første år af en to-årig Master i Management of Innovation and Business Development, inden jeg drog til USA. Jeg kunne mærke, at jeg brændte mere for at lære om innovation indenfor uddannelse end business, og da jeg kom ind på Harvard, besluttede jeg at udskyde andet år af mine studier på CBS.

Det lyder som noget af et kvantespring – fra business til uddannelse – eller..?
Haha, jo du har ret. Umiddelbart lyder det som et enormt retningsskift, men ved siden af mine studier på CBS har jeg hele tiden beskæftiget mig med uddannelse, både ved frivilligt arbejde, som lærervikar og senest som ansat i uddannelsesafdelingen på Institut for Menneskerettigheder. Så interessen har længe været der, men efter at have læst en bachelor på CBS, var det ikke sådan lige at vælge om – i det danske system i hvert fald. På godt og ondt, er det danske system temmelig ufleksibelt.

Hvad inspirerede dig til at søge ud i stedet for at blive hjemme?
En kæmpe inspiration er uden tvivl til stadighed min gymnasietid på UWC (United World Colleges). Jeg forlod i den forbindelse både hjem og Danmark som 16-årig for at bo og studere på et UWC i Norge med jævnaldrene fra 80+ forskellige lande. Mange af mine venner fra gymnasiet opholder sig således uden for Danmarks grænser, og det har været naturligt for mig at rejse meget siden for at besøge folk verden over. Men der er også noget særligt ved at opholde sig et fremmed sted i længere tid, og jeg lærte utroligt meget – personligt som kulturelt og akademisk – da jeg tilbragte et semester på min bachelor i Argentina. Mentalt var der derfor i udgangspunktet ikke langt fra København til Boston, men jeg tror også, at det spiller ind, at min familie og mine danske venner er vant til at jeg er ude, plus at der ikke var kærlighed inde i billedet til at holde på mig.

Hvorfor lige Harvard?
Da jeg startede på min Master på CBS vidste jeg egentligt godt, at jeg interesserede mig mere for uddannelse. Jeg havde undersøgt mulighederne for at komme ind på DPU, men da jeg ville skulle supplere i minimum to år for at læse en Master på DPU, besluttede jeg at starte på CBS og selv ”presse” så meget uddannelses-relateret indhold ind som overhovedet muligt. Det viste sig at være lidt af en udfordring, da hele første år er nøje tilrettelagt fra start. Samtidig arbejdede jeg på Institut for Menneskerettigheder bl.a. med at designe online spil og undervisningsmateriale til børn og unge, og jeg fik en enormt lyst til at lære mere om teknologis potentiale for læring. Jeg fandt studiet på HGSE ved en Google-søgning og var straks solgt. Det var akkurat dét, jeg gik rundt og drømte at få lov at lære om og arbejde med. Harvard er et af de få universiteter i verden, der tilbyder en sådan Master, men det gjorde selvfølgelig kun udflugten endnu mere interessant at skolen har et ry, der lugter af både kvalitet of prestige. Harvards status gjorde indrømmet også at hele affæren til tider virkede noget urealistisk, men til mit held lægger man i USA (ulig Danmark) udover karakterer stor vægt på erfaring og motivation i optagelsesvurderingen, så selv med en akademisk baggrund i business kom jeg ind på anden merit.

Hvad er den største udfordring ved at læse i udlandet?
Den største udfordring sloges jeg faktisk med inden, jeg overhovedet kom afsted: Det var en kæmpe mundfuld at skulle ordne alt det praktiske i form af ansøgning, tests (for at læse en Master i USA skal tage en GRE-test, som er en hård nød at knække), legatansøgninger, SU, visum etc. Det var en utrolig tidskrævende proces, og der var ikke meget hjælp at hente i det danske system. Jeg fik f.eks. tildelt et års orlov fra CBS, men kom så i klemme med SU, som ikke ville udbetale SU til mig, når jeg var indskrevet to steder. Jeg prøvede at forklare, hvordan jeg jo fysisk befandt mig i USA etc, men reglen er som den er, og jeg endte med at måtte melde mig helt ud af CBS – der pænt kvitterede med en kommentar om, at de ikke kunne garantere mit genoptag et år senere.

Udover det praktiske, er det også en udfordring at skulle til at beslutte, hvad næste skridt skal være – og om det skal tages i USA eller i Danmark. Der følger en vis splittelse med ved at læse ude, men jeg tror at alle, der er ved at færdiggøre noget – om det er ude eller hjemme – står overfor en masse beslutninger. Der kan man sige, at man ude er privilegeret, da der nok er flere muligheder, og i mit tilfælde er der væsentligt flere jobs i USA indenfor feltet uddannelse og teknologi.

Endelig er det en udfordring at studere her – altså at følge med. Men det er i høj grad fordi jeg brænder så meget for mine fag, at jeg knokler for at få det hele med. Læsebyrden kan måske i virkeligheden betegnes som lidt af et luksusproblem. Og Harvard har et helt fantastisk støtte-netværk: Hvis man løber panden mod en mur med en opgave mv, er der altid hjælp at hente. Men det er lidt uvant at kunne kontakte sine professorer i tide og utide – og at de rent faktisk gerne vil mødes one-on-one for at tale med dig. Det kræver tilvænning, men er samtidig en kæmpe gave.

Hvad er det bedste ved at læse på Harvard?
Der er nærmest ikke noget dårligt ved at læse på HGSE haha! Det er et super inspirerende miljø med nogle herlige mennesker og mine fag er helt fantastisk spændende. Jeg tror, meget af min begejstring hænger sammen med, at jeg endelig læser noget jeg brænder for, men fordelen ved at læse på Harvard er, at mine professorer også virkelig brænder for at undervise. En anden af de store forskelle mellem CBS og HGSE er graden af feedback (jeg får grundige kommentarer på alle afleveringer) samt HGSE’s fokus på, at viden skal kunne anvendes i praksis. F.eks. har jeg et fag, hvor vi lærer om hvordan børn lærer at læse – de kognitive processer – så vi kan bruge den viden til at udvikle apps, der støtter børns læsefærdigheder. Men nu burde en skole som HGSE jo også helst vide, hvordan de bedst underviser deres elever, så de rent faktisk lærer noget. Det er jo trods alt, det jeg selv er her for at lære! (Og det skal huskes på, at jeg ikke har erfaring med de andre af Harvards skoler, hvor jeg fornemmer, at der er lidt andre tilgange til læring.) Endnu en herlig ting ved Harvard er de mange muligheder for at høre foredrag om alverdens spændende emner fra ledende politkere, forskere, CEOs mv. Tricket består i at finde en balance mellem skolearbejde og alle de fede muligheder for at lære udenfor klasseværelset.

Har du et par tips og tricks om det at studere i udlandet?

  • Læs noget, du virkelig brænder for. Det er en stor omvæltning at læse et år ude, men hvis du brænder for studiet, er det absolut det hele værd.
  • Hvis du selv arrangerer opholdet, så vær forberedt på at der skal investeres en masse tid og energi i at få det praktiske til at klappe.
  • Spring ikke over hvor gærdet er lavest ift. legatansøgninger. Jeg tror, at min succes med at skaffe legater hang sammen med den tid jeg brugte på at tilpasse dem de enkelte fonde.
  • Hvis du skal til USA: Book tid til visum-interview på den amerikanske ambassade i god tid (jeg måtte udskyde min planlagte afrejse, fordi jeg først kunne få en tid halvanden måned fremme i tiden).
  • Jeg er stort set aldrig hjemme, da jeg bruger hele dagen ude på at studere og være sammen med venner. Så jeg kunne nok have sparet lidt på huslejen, hvis jeg fundet et mindre sted at bo.

Man er velkommen til at henvende sig til Mette på: mette.bohnstedt@gmail.com

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode