NYT FRA SU

Det kan være dyrt at studere i udlandet, og derfor er SU’en ofte af afgørende betydning for, om udlandsstudiedrømmen kan realiseres. I DSA kæmper vi benhårdt for, at så mange som muligt får muligheden for at udleve drømmen. Det gør vi bl.a. via vores løbende dialog med SU-Styrelsens udlandsenhed, hvor vi diskuterer lovændringer og generelle SU-problematikker med afsæt i henvendelser fra vores medlemmer. Vi har netop afholdt møde med styrelsen og giver her et kortere oprids.  

LOVÆNDRINGER

Udlandsstipendium til ikke-trindelte/integrerede uddannelser

Tidligere var det ikke muligt at søge udlandsstipendium til en hel uddannelse i udlandet, hvis uddannelsen indeholdt flere uddannelsestrin (eksempelvis et bachelorniveau, der blev efterfulgt af kandidatniveau). Denne regel er blevet ændret, og det betyder, at det nu er muligt at søge udlandsstipendium til kandidatdelen af en hel uddannelse i udlandet, der ikke er trindelt. Det drejer sig bl.a. om en række kunstneriske uddannelser, uddannelser med en ’ældre’ opbygning (fx udvalgte Oxbridge-uddannelser) og medicinuddannelser m.fl.

Læs mere her.

SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvornår er det nødvendigt at ansøge om at få fornyet en uddannelse på Fast Track-listen?

Det er ikke nødvendigt at ansøge om at få fornyet uddannelsen, hvis den er optaget på Fast Track-listen på ansøgningstidspunktet. Selvom uddannelsen udløber under den studerendes studietid, vil den studerende være SU-berettiget i hele sit uddannelsesforløb, da der bliver lagt vægt på ansøgningstidspunktet.

Har danske studerende, der har læst i udlandet, også ret til 12 ekstra SU-klip ud over normeret studietid?

Studerende, der starter på en dansk videregående uddannelse, bliver automatisk tildelt 12 ekstra SU-klip, hvis de starter uddannelse inden for to år efter afsluttet ungdomsuddannelse. Studerende, der starter på en udenlandsk videregående uddannelser, bliver ikke automatisk tildelt de ekstra 12 klip og skal derfor selv indsende dokumentation. Dette fremgår af den støttemeddelelse, som de studerende modtager. Rigtig mange studerende overser desværre kravet om, at de selv skal indsende deres eksamensbevis fra gymnasiet som bevis på, at de er startet inden for to år. Derfor en venlig påmindelse fra os til jer. Husk, den udvidede støttetid er kun relevant, hvis den studerende studerer i Norden.

Uddannelsesskift undervejs i et studieforløb. Er det nødvendigt at give SU-Styrelsen besked?  

JA! Studerende skal altid give SU-Styrelsen besked, hvis de foretager ændringer i deres uddannelse eller uddannelsesretning – også selv der blot er tale om en lille ændring, og også selvom uddannelsesstedet i udlandet ikke betragter ændringen som et studieskift.

Covid-19 og fjernundervisning. Kommer de studerende i problemer, hvis undervisningen er omlagt til fjernundervisning?  

Hvis den studerende er kommet ind på en uddannelse, der som udgangspunkt overholder reglen for fjernundervisning, kan den studerende fortsat få SU. Hvis uddannelsen i sin grundform er tilrettelagt med mindre end 25% fjernundervisning, kan den som udgangspunkt godkendes til SU. 

Gode råd fra SU-Styrelsen, når du skal have optaget en uddannelse på Fast Track-listen.

  • Søg om godkendelse af din uddannelse i god tid.
  • Søg gerne om godkendelse af flere uddannelser.
  • Søg allerede inden du er optaget, så du er sikker på, at du kommer til at modtage den økonomiske støtte, som du regnede med.
  • Sagsbehandlingstiden er cirka 2,5 måned.
  • Tjek udløbsdatoen på uddannelsens godkendelse – bevillingen er kun gyldig i fire år ad gangen.

Har du oplevet med problemer med at få SU til din uddannelse i udlandet, så vil vi meget gerne høre fra dig. Har du generelle spørgsmål til SU i udlandet, er du også meget velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte vores vejledning på info@dsabroad.dk.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Del:

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode