NYT FRA SU

Det kan være dyrt at studere i udlandet, og derfor er SU’en ofte af afgørende betydning for, om udlandsstudiedrømmen kan realiseres. I DSA kæmper vi benhårdt for, at så mange som muligt får muligheden for at udleve drømmen. Det gør vi bl.a. via vores løbende dialog med SU-Styrelsens udlandsenhed, hvor vi diskuterer lovændringer og generelle SU-problematikker med afsæt i henvendelser fra vores medlemmer. Vi har netop afholdt møde med styrelsen og giver her et kortere oprids.  

LOVÆNDRINGER

Udlandsstipendium til ikke-trindelte/integrerede uddannelser

Tidligere var det ikke muligt at søge udlandsstipendium til en hel uddannelse i udlandet, hvis uddannelsen indeholdt flere uddannelsestrin (eksempelvis et bachelorniveau, der blev efterfulgt af kandidatniveau). Denne regel er blevet ændret, og det betyder, at det nu er muligt at søge udlandsstipendium til kandidatdelen af en hel uddannelse i udlandet, der ikke er trindelt. Det drejer sig bl.a. om en række kunstneriske uddannelser, uddannelser med en ’ældre’ opbygning (fx udvalgte Oxbridge-uddannelser) og medicinuddannelser m.fl.

Læs mere her.

SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvornår er det nødvendigt at ansøge om at få fornyet en uddannelse på Fast Track-listen?

Det er ikke nødvendigt at ansøge om at få fornyet uddannelsen, hvis den er optaget på Fast Track-listen på ansøgningstidspunktet. Selvom uddannelsen udløber under den studerendes studietid, vil den studerende være SU-berettiget i hele sit uddannelsesforløb, da der bliver lagt vægt på ansøgningstidspunktet.

Har danske studerende, der har læst i udlandet, også ret til 12 ekstra SU-klip ud over normeret studietid?

Studerende, der starter på en dansk videregående uddannelse, bliver automatisk tildelt 12 ekstra SU-klip, hvis de starter uddannelse inden for to år efter afsluttet ungdomsuddannelse. Studerende, der starter på en udenlandsk videregående uddannelser, bliver ikke automatisk tildelt de ekstra 12 klip og skal derfor selv indsende dokumentation. Dette fremgår af den støttemeddelelse, som de studerende modtager. Rigtig mange studerende overser desværre kravet om, at de selv skal indsende deres eksamensbevis fra gymnasiet som bevis på, at de er startet inden for to år. Derfor en venlig påmindelse fra os til jer. Husk, den udvidede støttetid er kun relevant, hvis den studerende studerer i Norden.

Uddannelsesskift undervejs i et studieforløb. Er det nødvendigt at give SU-Styrelsen besked?  

JA! Studerende skal altid give SU-Styrelsen besked, hvis de foretager ændringer i deres uddannelse eller uddannelsesretning – også selv der blot er tale om en lille ændring, og også selvom uddannelsesstedet i udlandet ikke betragter ændringen som et studieskift.

Covid-19 og fjernundervisning. Kommer de studerende i problemer, hvis undervisningen er omlagt til fjernundervisning?  

Hvis den studerende er kommet ind på en uddannelse, der som udgangspunkt overholder reglen for fjernundervisning, kan den studerende fortsat få SU. Hvis uddannelsen i sin grundform er tilrettelagt med mindre end 25% fjernundervisning, kan den som udgangspunkt godkendes til SU. 

Gode råd fra SU-Styrelsen, når du skal have optaget en uddannelse på Fast Track-listen.

  • Søg om godkendelse af din uddannelse i god tid.
  • Søg gerne om godkendelse af flere uddannelser.
  • Søg allerede inden du er optaget, så du er sikker på, at du kommer til at modtage den økonomiske støtte, som du regnede med.
  • Sagsbehandlingstiden er cirka 2,5 måned.
  • Tjek udløbsdatoen på uddannelsens godkendelse – bevillingen er kun gyldig i fire år ad gangen.

Har du oplevet med problemer med at få SU til din uddannelse i udlandet, så vil vi meget gerne høre fra dig. Har du generelle spørgsmål til SU i udlandet, er du også meget velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte vores vejledning på info@dsabroad.dk.

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Flere indlæg

Månedens profil: Emilie læser statskundskab på University of Amsterdam

Navn: Emilie Maria Bugge Bloch Universitet: University of Amsterdam Studie: Statskundskab (Political Science) Fra jurastudiet i København til statskundskab i Amsterdam Jeg studerede jura på Københavns Universitet i et år, før jeg nærmest ved et tilfælde endte i Amsterdam på deres internationale bachelor i Political Science. Oprindeligt havde jeg søgt ind på Statskundskab,

Læs mere »

Studerende i Storbritannien og Brexit

Hvornår forlader Storbritannien EU? Det er vist gået de færreste forbi, at Den britiske regering og Rådet for den Europæiske Union har indgået en aftale om at forlænge fristen for Artikel 50’s (Frivillig udtræden af EU) ikrafttræden frem til den 31. oktober 2019. Udsættelsen betyder

Læs mere »

MÅNEDENS PROFIL: AMANDA LÆSER PÅ REGENT’S UNIVERSITY

Amanda Mortensen: Oprindeligt fra Krejbjerg, Skive Universitet: Regent’s University London Studieretning: BA (Hons) Fashion Marketing Hvad fik dig til at søge ind på Regent’s University? Jeg har studeret International Baccalaureate i to år, hvilket gav mig et fanstatisk og realistisk indblik i det internationale skolesystem,

Læs mere »