SU’en er for mange studerende afgørende for, om udlandsdrømmen kan realiseres. Derfor arrangerer vi i DSA ca. en gang om året et møde med SU-Styrelsens udlandsenhed, hvor vi gennemgår de seneste lovændringer og taler om overordnede problemer på SU-området på baggrund af de henvendelser, vi har modtaget fra vores medlemmer.
Til det seneste møde her i januar 2019 gennemgik vi bl.a. følgende punkter:
SU til uddannelser med skæv fordeling af ECTS
Fra 1. januar 2019 vil det også være muligt at få optaget uddannelser, der har en skæv ECTS-fordeling (dvs. ikke giver 30 ECTS hvert semester), så længe der er tale om en fuldtidsuddannelse. Der er dog krav om, at man mindst skal bestå 54 ECTS om året.
Den nye lovgivning trådte først i kraft den 1. januar 2019. Hvis du f.eks. er begyndt på en uddannelse den 1. september 2018, som nu står til at kunne blive godkendt, kan du altså ikke få udbetalt SU med tilbagevirkende kraft fra september, men først fra januar 2019. Alle vores medlemmer som i 2018 har været berørt af dette, skulle meget gerne have modtaget information fra SU-Styrelsen.
SU til uddannelser der jf. styrelsen ikke er erhvervskompetencegivende
Nogle af vores medlemmer har oplevet, at deres amerikanske universitetsuddannelser ikke kunne godkendes til SU, fordi de var for brede og ikke vil give erhvervskompetence i Danmark. Styrelsen fortalte, at de bl.a. lægger vægt på, at der findes en lignende uddannelse i Danmark, og at en udenlandsk bachelor f.eks. ville være adgangsgivende til en dansk kandidatuddannelse.
SU til kandidatuddannelser der har krav om erhvervserfaring
I det danske system skelner man mellem SU-berettigede kandidatuddannelser, der ligger i umiddelbar forlængelse af en bacheloruddannelse, og masteruddannelser, som man typisk skal betale for, og som har krav om erhvervserfaring. Disse masteruddannelser er ikke SU-berettigede. Derfor giver man som udgangspunkt heller ikke SU til tilsvarende masteruddannelser i udlandet, som man efter danske forhold kan fortolke som efteruddannelse. Hvis der i optagelsesbetingelserne står, at der er krav om erhvervsserfaring, må dette krav ifølge Styrelsen ikke være absolut, men det skal kun indgå som en del af den samlede vurdering af ansøgeren, ligesom man kender det fra kvote 2-ansøgningsprocesser i Danmark.
Udlandsstipendium
Da det danske taxametersystem er blevet ændret, har man tilsvarende måtte ændre systemet for tildelingen af udlandsstipendium. Det betyder, at man har fået en anden omregningsfaktor. Enkelte medlemmer vil opleve, at deres udlandsstipendium er blevet lavere, mens det for de fleste burde ligge på samme niveau.
Gode råd fra SU-Styrelsen, når du skal have optaget en uddannelse på Fasttrack-listen.
– Søg om godkendelse af din uddannelse i god tid.
– Søg gerne om godkendelse af flere uddannelser.
– Søg allerede inden du er optaget, så du er sikker på, at du kommer til at modtage den økonomiske støtte, som du regnede med.
– Sagsbehandlingstiden er cirka 2,5 måned.
– Tjek udløbsdatoen på uddannelsens godkendelse – bevillingen er kun gyldig i fire år ad gangen.
Har du oplevet med problemer med at få SU til din uddannelse i udlandet, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte vores vejledning på info@dsabroad.dk.