Udveksling med Universidad de Chile

Denne artikel giver en række praktiske råd til studerende, som er interesserede i at tage på udveksling til Santiago de Chile.

Indledning

Chile rangerer som det bedst udviklede land i Sydamerika og er det det næst-sikreste land i hele Amerika, kun overgået af Canada. I de seneste 30 år har der været et stort økonomisk opsving, som gør at landet i dag på mange måder minder om Europa. Specielt på uddannelsesområdet er der dog en del, som stadig kan forbedres. Det betyder, at der mindst én gang om året er strejker på Santiagos universiteter. Oftest er strejkerne protester mod den store egenbetaling, der er på landets universiteter, hvilket gør, at det oftest er en meget lille gruppe af privilegerede unge, som får muligheden for at studere.

Strejkerne har den konsekvens, at din studiestart potentielt kan blive udskudt. Et godt råd er derfor at holde sig orienteret omkring den uddannelsespolitiske situation i landet op til afgang. 

Universitetet

Universidad de Chile blev etableret i 1842 og er derfor også den ældste institution for videregående uddannelse i Chile. Det er et offentligt universitet, beliggende i Chiles hovedstad Santiago og set som et af de bedste universiteter i Sydamerika.

Der er i alt 14 fakulteter på universitetet, som er fordelt over fem forskellige campusser, nogle af hvilke er uden for selve Santiago. Herudover er der fire tværfaglige institutter. Universitetet har knap 42.000 studerende indskrevet, heraf er cirka 5% internationale studerende. 

Læs mere om Universidad de Chile på dets hjemmeside.

Sprog

Universidad de Chile forventer, at ansøgere taler nogenlunde spansk (svarende til B1), hvilket betyder, at du skal have en eller anden form for certifikat på, at du kan tale spansk. Har du eksempelvis haft spansk på A-niveau i gymnasiet, har du automatisk opfyldt kravet om spansk på B1-niveau. Beviset på dette sendes til din udvekslingskoordinator på dit danske universitet, som omskriver det til spansk og står inde for, at du kan tale spansk. Det skal bemærkes, at dine eksamenskarakterer kan have indflydelse på, hvorvidt dine sproglige kvalifikationer kan godkendes så let.

Har man ikke haft spansk i gymnasiet men taler det flydende, fordi man f.eks. har boet i et spansktalende land eller har en spansktalende forælder, kan dette også godkendes som et B1-niveau.

Alle fag på Universidad de Chile er på spansk, hvilket betyder, at det er en god idé at have et nogenlunde kendskab til spansk, inden man tager afsted. 

Ansøgning

Generelt er der en del papirarbejde forbundet med udvekslingsophold, hvorfor ansøgningsprocessen starter tidigt. Vil du gerne til Chile, kan det anbefales at starte et lille års tid inden studieopholdets begyndelse. Lad os antage, at dit semester starter i midt juli (studiestart på Universidad de Chile). Når studiestarten er placeret der, er det passende at starte selve ansøgningen om en udvekslingsplads i efteråret/vinteren året inden. Processen er desuden længere og lidt mere besværlig, når der er tale om oversøiske udvekslingspladser.

Fra november til juli kan virke som et meget langtrukken proces, men der er lange perioder, hvor du ikke behøver at foretage dig noget. Det er en god idé at holde øje med universitetets hjemmeside, da det er der, man skal finde sine fag. Kursusbeskrivelserne videresendes til dit hjemmeuniversitet, som skal forhåndsgodkende dine kurser, så de passer ind i din uddannelse. Det kan være lidt af en jungle af finde rundt i kurserne; om det er BA eller KA-niveau, samt hvor mange ”creditos” hvert kursus svarer til. Som udgangspunkt er 1 ECTS-point det samme som 1 creditos i Chile, MEN nogen gange står der et antal creditos på den korte kursusbeskrivelse, mens  den mere uddybende kursusbeskrivelse angiver et andet antal creditos.

Det kan tage mange uger, lange korrespondencer og meget ventetid at vælge de rigtige moduler, men det hele kommer.

Visum

Det er en meget besværlig proces både i Danmark og i Chile at få et studievisum, hvorfor mange studerende vælger at få et 90 dages turistvisum og efterfølgende få det fornyet ved blot at tage en tur over grænsen til Argentina og tilbage igen. Denne metode er også billigere, idet der er væsentlige omkostninger forbundet med ansøgningen om et studievisum.

Ønsker man alligevel at tage til Chile på et studievisum, skal man starte ansøgningen i god tid. Ansøgningen foregår på den Chilenske Ambassade i Danmark. Her skal man med post indsende en række dokumenter, heriblandt lægeattest (300 kr.), dåbsattest, straffeattest, foto af pas (billedside og forside), dokumentation for optagelse på universitetet, dokumentation for økonomisk situation, kopi af studiekort, pasbillede samt motiveret ansøgning. Selve visummet koster 2000 kr.

Når man ankommer til Chile, skal man registrere sig indenfor en måned for at undgå en bøde på 200 amerikanske dollars pr. dag. Der er mange migranter i Santiago, som også skal registrere sig på samme PDI-kontor som studerende, hvorfor det ofte kan tage omkring 8 timer at stå i kø for at blive registreret. Mange står i kø fra kl. 5 om morgenen for at komme til. Det bedste er at tage til en anden by for at registrere sig.

Bolig i Santiago

Der er mange muligheder for at finde en bolig i Santiago. En del finder en lejlighed eller et værelse via Airbnb. Derudover lejer mange igennem SEN (Santiago Exchange Network) eller forskellige Facebook-grupper som Erasmus Chile eller Exchange Santiago. Der er også flere hjemmesider, bl.a. Homeurbano.cl  De fleste mæglere tager omkring 1000 kr. for at finde en bolig for dig, og der er typisk ikke el, gas og internet inkluderet i prisen. Derfor anbefales Airbnb eller de forskellige facebooksider, hvor der ikke er afgifter oveni.

Der er mange gode områder i Santiago. Modsat i mange andre storbyer er centrum faktisk det billigste sted at bo, fordi der her også er nogle lidt mindre gode områder. Vil man bo i centrum, er det en god idé at bo tæt på Bella Artes eller Lastarria. Jo længere man kommer ud af byen, jo dyrere bliver det. Tog gode bydele er Providencia, hvor der er mange børnefamilier, mange hyggelige restauranter gode forbindelser med metroen, og Barrio Italia, som har mange spændende butikker og caféer. Las Condes er byens mest velhavende del.

Chile er ikke så billigt som resten af Latinamerika. Det mest almindelige er at betale mellem 2000-3500 kr. for et værelse. Dog er der ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet i Santiago, så sørg for at tag ud og kig på lejligheden, inden du siger ja. Det er ret nemt at finde gode lejligheder, men man skal bruge lidt tid på det.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode