Canada som studiedestination

Canada giver mulighed for bachelor- og kandidat/masteruddannelser på højt niveau og på både engelsk og fransk. Et andet højdepunkt er enestående muligheder for friluftsliv.

Indledning

Canada har en lang række universiteter i verdensklasse, hvoraf de mest kendte er University of Toronto, McGill University i Montreal og University of British Columbia i Vancouver. Selvom disse tre universiteter alle har undervisning på engelsk, er der også rig mulighed for at studere på fransk eller begge sprog på én gang. Læs evt. mere hos ACUFC (Association des collèges et universités de la francophonie canadienne).

Landet tiltrækker en stor mængde internationale studerende både pga. den høje kvalitet af uddannelserne og den generelle livskvalitet. Bl.a. er landet et af verdens sikreste, og der er både masser af byliv og enestående muligheder for udendørsaktiviteter. 

Uddannelsessystem

Canada er en føderal stat, og uddannelsesområdet tilfalder de enkelte delstater. Det betyder praktisk, at uddannelsessystemet varierer lidt fra stat til stat. I de fleste stater tager en bacheloruddannelse fire år, men i enkelte tilfælde kun tre år. Treårige uddannelser kan normalt suppleres med et års overbygning for at opnå en bachelorgrad med “honors”. Honors er nødvendigt for at komme ind på en kandidat/masteruddannelse.

Bachelorniveau kaldes ofte “undergraduate” og kandidatniveau “graduate”. Bacheloruddannelser er typisk bredere end ved danske universiteter, idet man fokuserer på et eller flere fag, kaldet “major”, men også studerer en række andre fag. I mange fag er der gode muligheder for betalt praktik som led i uddannelsen. Dette kaldes “co-op education”, og man kan læse mere om det hos StudyinCanada.

Kandidat/masteruddannelser varer typisk et til to år og er forholdsvist billige i sammenligning med mange andre engelsktalende lande.

Udgifter til studier

Studieafgifter varierer afhængigt af universitet og uddannelse, hvor videnskabelige og tekniske uddannelser typisk er de dyreste.

De enkelte universiteter tilbyder ofte stipendier på baggrund af behov og/eller merit.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Canada, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Bemærk, at man ikke altid vil kunne få SU til det første år af en fireårig bacheloruddannelse. Vurderingen afhænger af SU-styrelsen, og allerede foretagede vurderinger kan findes i Fast Track-databasen.

Praktiske forhold

Vil man studere i Canada, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Visum

Udenlandske studerende skal have en såkaldt “Study Permit” for at studere i Canada. Man kan først søge, efter man er blevet optaget på en canadisk uddannelse, og gebyret er $150 (ca. 700 kr.). Studietilladelsen gælder ikke i sig selv om indrejsetilladelse, men denne vil blive udstedt sammen med studietilladelsen. Læs evt. mere på den canadiske stats hjemmeside.

Som studerende i Canada har man typisk lov til at arbejde, men man er som udgangspunkt forpligtet til at forlade Canada senest 90 dage efter endt uddannelse, med mindre man i mellemtiden opnår en anden form for opholdstilladelse.

Sygesikring

Canada er en føderal stat, hvorfor niveauet af offentlig sygesikring kommer an på den delstat, man skal studere i. Staterne Alberta, British Columbia, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Northwest Territories, Prince Edward Island, Québec (gennem en aftale med Danmark) og Saskatchewan har mindst et vist niveau af offentlig sygesikring. De fleste af disse stater kræver, at man følger en uddannelse eller studieophold, som varer mindst 6 og i nogle tilfælde 12 måneder, for at man har ret til sygesikring. Det er vigtigt at være opmærksom på, at dækningsniveauet varierer, at man ofte proaktivt skal søge om offentlig sygesikring, og at universiteter i nogle tilfælde tilbyder privat sundhedsforsikring, selvom offentlig sundhedsforsikring er tilgængelig. Mere information kan findes hos Canadim.

I de stater, som ikke tilbyder offentlig sygesikring og i dem, hvor dækningen er begrænset, tilbyder universitetet normalt sundhedsforsikring mod betaling. Sundhedsforsikring gennem universitetet er ofte et krav, med mindre man kan bevise, at man har offentlig eller privat og dækkende forsikring allerede.

Bolig

De fleste universiteter tilbyder indkvartering for studenter, ofte i form af såkaldte “dorms”. Man vil ofte skulle dele et værelse med et par andre studenter af samme køn.

Leder man efter alternative boligmuligheder, er det bedste sted at starte også det universitet, man skal studere ved.

Leveomkostninger

En aktuel og deltaljeret guide til omkostninger kan findes hos Internations.

Kombination med dansk uddannelse

Ønsker man at tage på udlandsophold i Canada, kan man enten gøre det gennem en udvekslingsaftale mellem ens eget universitet og et canadisk universitet eller gennem et selvarrangeret studieophold. Læs mere om begge muligheder i vores artikel om udlandsophold.

Ved udvekslingsophold gennem en aftale mellem ens eget og værtsuniversitetet, vil man normalt ikke skulle betale studieafgift.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man f.eks. vil bruge den som grundlag for at søge job.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Har man en udenlandsk uddannelse og ønsker på baggrund af denne at søge en videregående uddannelse ved et dansk universitet, er proceduren anderles. Her gælder det enkelte universitets optagelseskriterier, som tit kan indeholde krav til gennemførte moduler. Derfor er det vigtigt at undersøge optagelseskriterier i Danmark og planlægge sin uddannelse derefter, hvis man f.eks. vil gennemføre sin bacheloruddannelse i udlandet og sin kandidatuddannelse i Danmark.

Læs mere

UniversityStudy.ca findes en søgemaskine, som man kan bruge til at finde den rette canadiske uddannelse.

 

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode