Studier på bachelorniveau i Spanien

Hvis du ønsker at læse en bachelor i Spanien, så har vi samlet en oversigt over de forskellige ansøgningselementer du skal have styr på, inden du sender din ansøgningen.

Adgangskrav

Spanien kræver ikke længere en optagelseprøve for danske studerende, der ønsker at søge om optagelse på første år af en videregående uddannelse under forudsætning af, at den danske studerende opfylder adgangskravene til universitet i deres eget land. Du skal derfor ansøge om anerkendelse af din danske adgangsgivende eksamen (fx STX). 

Hvert universitet fastlægger sine egne retningslinjer og adgangskrav, derfor kan der på visse uddannelser være optagelsesprøver. Det forventes også, at du som udenlandsk studerende har et tilstrækkeligt kendskab til undervisningssproget, hvorfor universiteterne kan forlange en spanskprøve.

Det er Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), der vurderer om du opfylder adgangskravene. UNED er et universitet for fjernundervisning og forskning, der drives af den spanske centralregering. UNED har hovedkvarter i Madrid og har campusser fordelt i hele Spanien. UNED tildeler bachelor- og kandidat grader, såvel som andre kvalifikationer såsom eksamensbeviser og certifikater eller efteruddannelser. 

Ansøgning til videregående uddannelser

Du skal sende din ansøgning direkte til den uddannelsesinstitution, du ønsker at søge optag på. Det er de selvstyrende regioner, der fastsætter retningslinjer for optagelse i samarbejde med den videregående uddannelsesinstitution. Ansøgningsskemaet (solicitud de matrícula) fås på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Du kan finde adresser på spanske videregående uddannelser på det spanske undervisningsministeriums hjemmeside (på spansk).

De enkelte institutter for spansk sprog på de videregående uddannelser i Danmark vil ofte kunne give oplysninger om videregående uddannelsesinstitutioner i Spanien.

Sådan søger du ind på de private universiteter

Ansøgningsprocessen til de private universiteter er mere enkel end til de offentlige. Private universiteter har deres egne adgangskrav, som du kan finde på skolens egen hjemmeside. Nedenfor har vi skrevet en liste over ting, der normalt kræves i ansøgningsprocessen:

 • Søg online eller kontakt universitetet direkte
 • Tag skolens optagelsestest (mange accepterer den amerikanske SAT-test)
 • Du skal ofte vedhæfte motivationsbrev, anbefaliner og dit CV
 • Interview (enten på skolen eller via Skype)
 • Du skal betale for at reservere studiepladsen.

Sådan søger du ind på de offentlige universiteter

De offentlige universiteter i Spanien har ingen specifikke fag krav, men der kræves et højere karaktergennemsnit til enkelte uddannelser. Fag som medicin, tandpleje og internationale relationer kræver normalt et gennemsnit, der er højere end det danske 12 tal. Den eneste måde at forbedre din karakter på er gennem test i de fag, der er relateret til de specifikke studie, som fx biologi eller kemi til studierne for medicin. Testene kaldes for “pruebas de competencia específica”. Testene udføres på avanceret spansk i Spanien og vil derfor være vanskelige for mange danske studerende.

Hvis du ønsker at søge ind på andre fag end de naturvidenskabelige og internationale relationer, så har du gode chancer for at komme ind på offentlige universiteter på grund af den fordelagtige omregning af dit gennemsnit til spansk.

Du kan finde omregningsskalaen fra de danske karakterer til de spanske her

Få omregnet dine karakterer hos UNED

Det er UNED, der validerer dit eksamensbevis, beregner dit spanske gennemsnit og gemmer det online, så universiteterne kan verificere dine karakterer før optagelse. Du skal derfor starte UNED-ansøgningen, før du ansøger til universiteterne. Du kan sende en ansøgning til UNED online her

Ansøgning i UNED

UNED’s hjemmeside har de nogle trin, du kan følge i forbindelse med ansøgningsprocessen til et spansk universitet:  

 1. planlæg din ansøgning 
 2. kontakt dit universitet 
 3. indsaml dine dokumenter 
 4. ansøg online 
 5. tilføj de nødvendige dokumenter
 6. ansøg til universitet

Når du skal ansøge online, skal du følge disse trin:

 1. Opret en UNEDassis-bruger her og brug dit pasnummer under andet ID-nummer
 2. Udfyld formularen, og klik på continue. Du modtager en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte din konto. Klik på linket og opret en adgangskode. 
 3. Log ind på UNED-profilen, og udfyld formularen. Vælg sprog og under Form Processing vælg Individual Processing
 4. Vælg, at du har studeret i Danmark og under Type of Studies vælg Secondary studies in Anex I of the regulation 
 5. Under offer of accreditation services skal du krydse Qualification for Admission to Spanish University af 
 6. Gå til Online Payment og betal 105

Her kan du se en video, der gennemgår processen på spansk.

Dokumentation

Følgende dokumentation skal vedlægges din ansøgning:

 1. Fotokopi af pas
 2. Attesteret kopi af beviset for adgangsgivende eksamen (Studentereksamen (stx.) 
 3. Attesteret kopi af karakterudskrift (Studentereksamen alle tre år, eksamen fra toårig HF)
 4. Printerudskrift af ansøgningen til UNED sammen med bankkvittering for betaling af gebyr for anerkendelse af europæiske adgangsgivende studier.

Når UNED har modtaget og vurderet ansøgningen, tildeles ansøger en adgangsgivende karakter til brug for optagelse på de spanske universiteter i henhold til officiel omregningsskala.

Behandlingstiden er maksimalt 6 måneder. Hvis ansøgningen imødekommes, modtager ansøger et bevis (Credencial) med en adgangsgivende karakter, som skal anvendes til ansøgnings- og optagelsesproceduren. Beviset har en gyldighed på 2 år.

Visse uddannelser kræver en højere adgangsgivende karakter end den højeste (10), hvorfor det er nødvendigt at tage en specifik prøve (fase específica de la Selectividad), der er en frivillig del af den spanske optagelsesprøve, som har til formål at bedømme ansøgerens kundskaber og forståelse inden for særlige discipliner relateret til det studium, man ønsker at søge ind på. Denne prøve kan afvikles gennem UNED eller det universitet, man søger ind på. Under alle omstændigheder skal man være i besiddelse af ovennævnte bevis (Credencial) for at blive optaget på et universitet i Spanien.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode