Hvad læser du, og hvorfor?
Jeg har en bachelor i Politik og Administration fra Aalborg Universitet (AAU) og er nu kandidatstuderende på KU i statskundskab. I Brügge læser jeg en master i European Political and Administrative studies.
Jeg har altid haft en interesse for politiske spørgsmål. Så, der var ingen tvivl om, at jeg skulle læse noget i den bane. Master uddannelsen valgte jeg, fordi jeg blev mere og mere interesseret i EU i løbet af min studietid. Dette særligt under min bachelor, da man på AAU har mulighed for at specialisere sig fra første semester gennem projektskrivning. Jeg tager opholdet hernede dels som en af pause fra kandidatstudiet i København og dels som udveksling, da jeg får merit for fagene hernede. Det betyder, at jeg kun skal skrive min kandidatafhandling, når jeg kommer tilbage til Danmark, oveni, at jeg har min kandidatgrad herfra.
Hvor læser du, og hvorfor?
Jeg læser på Europakollegiet i Brügge. Det er en skole, der udbyder masteruddannelser i europæisk politik, økonomi, jura og international politik.
Vi er kun lidt over 300 studerende. Skolen er en af de bedste inden for EU-studier, og man får mulighed for at møde topfolkene fra EU-systemet. Både embedsmænd og politikere. Skolen underviser på to sprog: Engelsk og fransk. Særlig fransk skræmmer mange. Jeg har dog kun haft sommerskole undervisning, så er man interesseret, er det ikke noget man skal være bange for. Tværtimod belønnes dem, der viser, at de vil lære sproget.
Hvordan financierer du dit ophold?
Jeg har taget taxameterpengene med fra min kandidatuddannelse (og det kan alle gøre hvis de søger om merit hos studienævnet). Så tager jeg SU-udlandslån, og har nogle legatansøgninger. Dertil har den danske komité for Europakollegiet en sum penge, de bruger til at hjælpe studerende med at finansiere deres ophold. Det er ikke betaling, man skal lade sig skræmme af.
Hvordan er det, at læse i Brugge, Belgien?
Jeg elsker det! Her i Brügge er det specielt, da det er en forholdsvis lille by, der er helt unikt smuk. Man er så tæt på hinanden, fordi der er så få studerende i modsætning til et almindeligt universitet med mange tusinde studerende. På Europakollegiet bor vi alle sammen rundt omkring i byen, og vi spiser sammen hver dag i kollegiets restaurant. Det er en følelse af at være på udveksling, men meget mere intens.
Lever det op til dine forventninger?
Det overstiger mine forventninger, der endda var ret høje til at starte med. Udover, at jeg har det utroligt sjovt hernede, så er det også hårdt. Jeg har aldrig haft fag på fransk før, så at følge 2 fag på et semester kan godt lige tage lidt ekstra tid.
Alle enormt gode til at passe på hinanden. Både de ansatte, der virkelig ved, hvor meget man arbejder og derfor prøver at løfte alle med (mange har engelsk eller fransk som 4 eller 5 sprog), men også blandt de studerende, hvor der er et helt fantastisk sammenhold.
Det værste er nok, at man nogle gange bliver træt af at se på de samme ansigter, og at Brügge ikke er så stor. Heldigvis er der så mange barer, at man let kan overkomme de problemer, der nu engang må opstå.
Hvad vil du bruge det til senere?
Jeg har altid ville arbejde internationalt. Hvis man vil arbejde i EU er Europakollegiet absolut et sted man bør søge ind. Hele stedet er gearet til at man kender EU systemet grundigt. Men helt generelt får man så mange kontakter, at det er et perfekt sted for alle, der vil arbejde i en international kontekst.
I relation til udlandsstudier:
Jeg synes, at vi har en alt for indad skuende tilgang i Danmark. Jeg kender masser af normænd, svenskere, polakker, tyskere og andre, der har læst i Danmark, men da jeg selv skulle søge ind, var der ingen, der kunne forklare mig noget som helst om at læse uden for Danmark. Ikke engang i Lund, der kun er 20 fra København, det samme som Roskilde. Hvis Svenskere kan læse hos os burde vi også i det mindste være lidt mere åbne for at studere udenfor Danmark også mere end et enkelt semester i udlandet.