Vi tilføjer løbende flere begreber.
Admissions
Optagelse til universitetet. Ansøgningen til udlandet har ofte en længere tidslinje end hvis man søger i Danmark. Nogle steder skal man søge op til et år i forvejen. Det er godt at sætte sig ind i universitetets ‘admission requirements’.
Admissions Requirements
Krav til ansøgningen. Der er ofte lidt flere krav, når man søger til udlandet end hvis man søger i Danmark. For eksempel vil man ofte både skulle skrive en motiveret ansøgning, få anbefalinger fra sine undervisere, og tage sprogtests. Derudover kan der også være specifikke krav til din uddannelse, ud over kravene til at komme ind på selve universitetet. Kravene til din ansøgning kan du finde på det pågældende universitets hjemmeside.
ECTS / Credits
ECTS står for European Credit Transfer System, kendt som ECTS point i Danmark. Det er en måde for europæiske uddannelser at måle deres akademiske indhold på uddannelserne under en samlet målestok.
Credits er en tilsvarende måde at måle på, men under en anden målestok. Forskellige lande har forskellige Credit-systemer. Ofte vil universiteter eller myndigheder kræve, at du kan vise, hvor mange ECTS point eller Credits din uddannelse er “værd”. For eksempel, for at få godkendt sin uddannelse til SU vil man skulle bevise, at uddannelsen svarer til samme antal ECTS point, som en dansk uddannelse ville være. Der er ikke altid en officiel eller direkte oversættelse af din uddannelse i udlandet til ECTS, da nogle lande, som fx England bruger “Units” i stedet, eller en anden form for Credits. Det er en god idé at se, om dit universitet allerede har en oversigt på deres hjemmeside, hvor de forklarer, hvad deres form for Credits svarer til i ECTS. Ellers kan du med fordel skrive til universitets administration eller International Student Office og spørge, om de kan lave en oversættelse af Credits for dig.
English Requirements
Krav til engelsk. Under ansøgningsprocessen er det vigtigt at undersøge krav til engelsk, selvom du har haft engelsk som fag i løbet af gymnasiet. Som oftest vil Engelsk A ikke være nok. Du skal kigge på din uddannelses ‘admissions requirements’ og se hvilke krav de har for sprog. Nogle alment accepterede sprogdiplomer er Cambridge English, TOEFL og IELTS. Disse diplomer består af en prøve, som indeholder både en læsedel, en skrivedel og en taledel. Man kan booke prøverne på deres hjemmesider og finde steder de bliver udbudt i Danmark. Husk at tage prøven i god tid, så resultaterne kan nå frem i tide til at sende din ansøgning, eller så du kan tage prøven igen.
FastTrack (SU)
Uddannelser i udlandet, der er godkendt til SU og eventuelt udlandsstipendium. FastTrack-listen er en liste over uddannelsessteder og uddannelser, som SU styrelsen har godkendt. Dette gøres på baggrund af en ansøgning, som man selv skal sende ind.
Undersøg, om din uddannelse er på listen allerede og om du starter på uddannelsen inden for godkendelsesperioden. Pt. gælder godkendelsen kun 4 år ad gangen, så hvis den udløber, skal du indsende dokumentation igen for at få din uddannelse på listen.
Læs mere her.
GPA / CGPA
GPA står for ‘Grade Point Average’, gennemsnittet af dine karakterer for et semester. CGPA er ‘cumulative grade point average’, det samlede gennemsnit for alle dine fag, som tæller mod dit endelige snit. Dette findes som oftest på fx amerikanske uddannelser. Det udregnes på en skala fra 0-4 point og omregnes derefter til grades, A-F.
Sprogtest
Alt afhængig af det land, du søger til, kan der være krav til sprog. Hvis man for eksempel læser i Tyskland og uddannelsen er på tysk, vil de ofte kræve at man kan tysk på et specifikt niveau. I europæiske lande bruger de ofte CEFR (Common European Framework of Reference for Languages), hvor niveauerne går fra A1 til C2 (Basic til Proficient). Til en tysk uddannelse vil du som regel skulle kunne tysk på mindst B1 niveau, dog ofte C1 eller højere, og have taget et diplom for at bevise dette (fx Goethe Zertifikat, TestDaF eller TELC). Tysk A fra gymnasiet vil ikke være nok.
Der er tilsvarende certifikatere og diplomer til sprog fra andre lande. Kig på dit universitets ‘admissions requirements’ for at finde ud af, hvad deres specifikke krav er til sprog.
SU vs SU stipendium
Statens uddannelsesstøtte kan tages med til udlandet, hvis uddannelsen opfylder en række krav. Dette kan du læse mere om på deres hjemmeside. SU er et månedligt tilskud, der som regel kan fås med til både bachelor og kandidat i udlandet, hvorimod SU stipendium er et engangsbeløb, som kun kan fås til kandidaten. Det skal dog alt sammen godkendes af styrelsen, så husk at søge om at få din uddannelse på FastTrack i god tid.