Indledning
I Holland deler man de forskellige studier op i åbne og lukkede studier. Fag, som er meget populære og har flere ansøgere end studiepladser, kaldes for Numerus Fixus. Dette betyder to ting: 1) at der er en tidligere ansøgningsfrist, normalt d. 15. januar, og 2) at man skal igennem en optagelsesprøve. Åbne studier er åbne, så længe du opfylder adgangskravene, og de åbne studier har længere ansøgningsfrister – ofte til d. 1. maj.
Du kan søge op til fire studier gennem ansøgningsportalen Studielink, og du kan kun søge to “lukkede” studier per år. Hvis du skal søge ind på studier som medicin, fysioterapi, tandplejer eller tandlæge, så kan du kun søge et “lukket” studie. Dvs. at dine andre valg skal være “åbne” eller stå tomme. Hvilke studier, der er lukkede og hvor mange studiepladser, der bliver tilbudt, offentliggøres hvert år på www.duo.nl. De lukkede studier er ofte: medicin, veterinærmedicin, psykologi og farmaci.
Alle de studerende på videregående uddannelser skal bestå en årsprøve (Propaedeuse) efter højst 2 års studie.
Ansøgning
Til offentlige universiteter søger du via ansøgningsportalen Studielink. Mange universiteter kræver dog, at du også registrerer dig på deres hjemmeside. Ansøgning til private universiteter sendes og søges direkte til dem.
På visse fag som medicin, tandlæge og dyrlæge er der reserveret et antal pladser til udenlandske ansøgere. Er der flere ansøgere end pladser, fordeles studiepladserne ved lodtrækning blandt de, der opfylder adgangskravene. I de fleste tilfælde stilles der krav om, at man skal have fag på bestemte niveauer, som er relevante for det fag, som man vil studere.
Optagelseskriterier
For at kunne søge ind på en videregående uddannelse i Holland skal du have bestået en gymnasial uddannelse. Enkelte studier har specifikke adgangskrav. Det er en derfor en god idé at kontakte den uddannelsesinstitution, du vil søge ind på, for at høre nærmere om de specifikke adgangskrav.
Sprogkrav
Hvis din uddannelse foregår på hollandsk, kræver de fleste uddannelsesinstitutioner, at du aflægger sprogtesten NT2 (Staatsexamen Nederlandsals tweede tal). NT2 testen er delt op i fire dele: en del som handler om læseforståelse, en skriftlig del, en lyttedel og en mundtlig del. Består du tre af delene, er det muligt at tage den sidste del om ved næste forsøg.
Testen kan aflægges i Holland i seks forskellige byer: Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Eindhoven, Utrecht og Zwolle. Testen afholdes ugentlig og prisen er 90€. Du skal tilmelde dig testen seks uger før, og resultatet får du seks uger efter eksamen.
Universiteterne i Leiden og Maastricht har deres egen sprogtest, så kontakt dem direkte for mere information.
Søger du optagelse på en engelsksprogede uddannelse, kræver mange uddannelsesinstitutioner, at du har taget en engelsk sprogtest med en bestemt score. De mest almindelige engelske sprogtest er TOEFL og IELTS.