Belgien som studiedestination
Belgien er et lille men meget mangfoldigt land, som udover at være hjemstedet for både pomfritter og vafler også er kendt som Europas politiske hjerte. Belgiske universiteter tilbyder et højt fagligt niveau samt et stort studenterdrevet foreningsliv, hvor man nemt kan møde studerende på tværs af de forskellige uddannelser i diverse associations. Med både mange EU,
NATO’s hovedkvarter og talrige NGO’er i Bruxelles, er der rig mulighed for at komme i praktik samt lære institutionerne at kende indefra gennem sin studietid i Belgien.
Belgien består af tre regioner: Wallonia, Flandern og Bruxelles. Wallonia er den fransktalende del af landet og Flandern den flamsktalende del og på trods af at Bruxelles ligger i Flandern snakker man i hovedstadsområdet fransk. I Belgien snakker ca. 60% af befolkningen flamsk og de fleste større universiteter ligger i Flandern.
Uddannelse
De fleste uddannelser, især på bachelorniveau, har enten fransk eller flamsk som hovedsprog, men der er også muligheder for at studere på engelsk. De fleste engelsksprogede bachelorprogrammer er indenfor Social Sciences eller Business Administration.
En universitetsbachelor tager typisk 3 år i Belgien, mens de fleste kandidater varer 1-2 år. Man kan bruge søgemaskiner som Bachelor Portal til at finde de forskellige programmer. På kandidatniveau har man et langt bredere udvalg for at læse hele sin uddannelse på engelsk.
Udover de belgiske universiteter er det muligt at studere på colleges også kendt som universities of applied sciences (and arts). Her er der et langt større fokus på praktiske uddannelser såsom professionsbachelorer, hvor praktik typisk er en del af uddannelsesforløbet.
Udgifter til studiet
I Belgien finder man gode uddannelser med overkommelige studieafgifter. Undervisningsgebyret fastsættes af det enkelte universitet og ligger på ca. 1.000-2.000 euro om året for EU-studerende for de fleste studier.
Bolig
Der er ofte mulighed for at bo på universiteternes kollegieværelser, som er en del billigere end både lejligheder og kollegieværelser på det private marked. Både kollegieværelser og værelser i private lejligheder er typisk møblerede.
Hvis man flytter til Bruxelles, anbefales det at finde et værelse på brukot.be, da der her ikke opkræves ekstra afgifter for at bruge deres portal. I 2023 kan man forvente en månedlig husleje på 400-900 euro inkl. forbrug alt efter hvor i landet man bosætter sig.
Sundhedssikring
Belgien har et system med fire offentlige sygekasser, så undersøg om du skal være medlem af dem.
Dit uddannelsessted i Belgien bør kunne vejlede dig.