USA – High School

Placering og ankomst

Et high school ophold er et helt fantastisk minde for livet og indebærer en personlig udvikling, som man ikke finder andre steder. Men der er naturligvis nogle ting, som er rare at vide på forhånd. For det første skal man være forberedt på, at man typisk ikke bliver placeret, hvor man ønsker – men det er kun for det bedste! Organisationer matcher nemlig de udvekslingsstuderende med værtsfamilier efter interesser, og det er som regel et godt udgangspunkt for at lære hinanden at kende og trives godt sammen.

Når man så er landet, er næste skridt i processen er så at blive integreret socialt. Det kan være så ufattelig svært selv at tage kontakten og initiativet til at blive gode venner med folk derovre, når alt er nyt, man har nok at se til med sine classes og måske man er lidt genert med sit engelske. Og her er især sport en god icebreaker. Alle skoler har forskellige sportshold, hvilke fylder meget og typisk indebærer omkring 5 træningspas om ugen samt stævner i weekenderne. Måske dyrker du allerede en sportsgren, eller måske du har en i tankerne. I begge tilfælde kan du herigennem møde venner, som videre kan introducere dig til deres venner, og så er du i gang! Af dem vi har hørt fra, er folk med en sport i bagagen hjemmefra, næsten let som ingenting kommet ind i det amerikanske liv, har fået etableret en vennekreds og nydt deres fantastiske ophold fra start til slut. Så uanset om man tager selve sportens indhold dybt seriøst eller ej, følger altid et socialt sammenhold med den, som man i højeste grad kan nyde godt af.


Klassiske dilemmaer

Og både hvad angår sport samt den amerikanske hverdag generelt, er det vigtigt at anerkende, at man ikke kan klare alting selv. Man er simpelthen afhængig af andre, særligt i forhold til transport, fordi der i USA ikke findes offentlig transport som herhjemme. Det er noget, man gør klogt i at finde faste løsninger på, så det ikke bliver en større byrde. Typisk klares det simpelt med værtsfamilien, en veninde fra ens sportshold eller ens lokale repræsentant via ”gas money”.

Men uanset hvad, vil man løbe ind i dilemmaer undervejs. Det kan være, at din værtsfamilie vil være sammen med dig konstant eller giver dig lidt for mange huslige pligter, at skolen er for svær, eller at du føler sig ensom, fordi du ikke har opbygget lige så tætte venskaber som derhjemme endnu. Og selvom det kan føles hårdt i nuet, er det et tilbagevendende råd at være mentalt forberedt på disse klassiske problematikker, så man kan holde hovedet koldt i situationen. For selvom det virker intuitivt straks at skrive til sine forældre, bør man huske, at deres kram ikke er at finde lige på den anden side af døren. Ligesom alt er nyt og overvældende for dig, er det som oftest ligeledes for dine dem. Så overvej, hvem der er tættere på og bedre kan hjælpe dig nu og her. Og kan det ikke ordnes med venner og værtsfamilie, findes der altid en lokal repræsentant, som man nemt kan række ud til. Så tag ikke en forhastet beslutning om at sætte uro i dine forældre, hvis det kan undgås, men lad heller ej problemerne hobe sig op – du er her for at have det fedt!


Skolesystemet

En normalskoledag er fra ca. 7:30 til 15, og hver dag har man de samme 7 classes. Det kan eksempelvis være svømning i 1. time, banking and finances i 2. time, kemi i 3. time, engelsk i 4. time, historie i 5. time, økonomi i 6. time og matematik i 7. time hele ugen. Nogle classes varer kun et semester (halvt år), mens andre varer hele skoleåret. Derudover er engelsk, historie, matematik og ét science fag obligatorisk. Generelt anbefaler vi, at man ret hurtigt finder ud af, om fagene interesserer en og ellers sørger for at få sine classes skiftet, så det ikke bliver meget tungt at være fanget i noget, man ikke interesserer sig for. Derudover skal man ikke undervurdere det amerikanske skolesystem. Det faglige niveau kan variere en hel del fra skole til og skole, og man kan virkelig blive udfordret på nogle fag. Eksempelvis finder mange algebra 2, som er standard matematik i 11th grade, meget svært, fordi amerikanere generelt er trænet bedre til hovedregning og matematikprøver uden hjælpemidler end os danskere. Og hertil kommer så, at man skal lære både nye og gamle fagbegreberne på engelsk.


Vær aktiv og opsøgende

Amerikanere anklages sommetider for hurtigt miste interesse, men hvis man sætter sig i deres sted, forstår man samtidig, hvordan selve nyheden i at møde en dansk udvekslingsstuderende næppe er nok i sig selv til at danne grundlag for et vedvarende venskab. Og om man vil det eller ej, har man derfor selv det største ansvar, når man kommer udefra. Brug derfor den interesse du først mødes med, til at bygge videre og investere i gode oplevelser resten af året. Med andre ord: hold dig i gang. Undgå for alt i verden at bruge al din fritid på at streame netflix, men kom derimod ud, spis fast food, tag til træning, tag hjem til en ven, tag med til skolens fodboldholds kampe om torsdagen og andre specielle begivenheder i weekenden. At etablere sig eller blive del af en fast vennekreds, som man altid kan gå til og spørge ”Is anyone up for something this weekend?” giver mange spændende oplevelser. Og den amerikanske kulturoplevelse får man altså hovedsageligt gennem sine jævnaldrende, der kan vise, hvad det vil sige at være teenager i USA. Selvfølgelig skal man også tage ud og opleve en masse med sin værtsfamilie, men det skal helst være en god blanding af de to sider. Mange pointerer ofte, at det virkelig var fællesskabet og oplevelser med deres high school venner, der gjorde det største indtryk på dem. Så hvad end det angår et stævne, en koncert, et ”How I Met Your Mother Monday Marathon” eller noget så simpelt som at tage ud og få en god burger efter træning – hav ja-hatten på, giv noget af dig selv og du vil få en oplevelse for livet retur!


Videre læsning

For det første findes der utallige blogs, som tidligere udvekslingsstudenter har oprettet under deres ophold. Herfra kan man få et endnu tydligere billede af High School-livet. Hvad angår det mere strukturelle, anbefaler vi, at du undersøger nogle af de største organisationer inden for feltet på følgende sider:

Rotary

My Education

Explorius

EF Danmark

STS

DSA samarbejder desuden med ASSIST Scholars, en amerikansk non-profit-organisation, som uddeler scholarships og legater til amerikanske high schools i topklassen. Dette er en enestående mulighed for at få et forspring til at komme ind på eftertragtede amerikanske universiteter og til at sætte krydderi på din uddannelse.