Ungarn

I løbet af de sidste tyve år har Ungarn åbnet sine grænser mere og mere, og flere udenlandske studerende har også fået øjnene op for de mange muligheder for at læse fag på engelsk i Budapest, Debrechen eller Pecs.

Generel oversigt over uddannelsessytemet

I Ungarn er der 71 uddannelsesinstitutioner for videregående uddannelser; der er 31 offentlige universiteter og ‘colleges’, samt en række private institutioner. Flere udenlandske universiteter har ligeledes under-afdelinger i Ungarn.

En bachelorgrad tager normalt 3 år mens en kandidatgrad varer to år. Læser man medicin eller veterinærmedicin tager uddannelsen dog fem eller seks år, og uddannelsen er ikke opdelt i bachelor- og kandidatniveau.

Mange universiteter i Ungarn tilbyder fag på engelsk og udbuddet vokser hastigt.

Mange universiteter tilbyder fjernundervisning på fuldtid.

På den officielle side for videregående uddannelser i Ungarn, kan du finde frem til studiemuligheder på engelsk og se fagene, der udbydes på de forskellige universiteter: www.felvi.hu/for_foreigners/academic

Uddannelser på bachelorniveau En uddannelse på bachelorniveau i Ungarn tager typisk tre år.

Hvis man kan læse på ungarsk, er der ubegrænsede muligheder for at vælge fag. Foretrækker man at studere på engelsk, kan man blandt andet læse medicin, veterinærmedicin, international business, musik, kommunikation og ingeniørfag, som alle tilbydes til internationale studerende. Udbuddet af engelsksprogede fag vokser hastigt og nye fag tilføjes hvert år.

Fag, der læses på ungarsk er i udgangspunktet gratis, da de er finansieret af staten. Man skal dog ofte betale en studieafgift på fag, der læses på engelsk, da disse er designet specielt for udenlandske studerende. Studieafgifterne varierer, men er typisk mellem €1000-5000 om året.

Uddannelse på master- og Phdniveau En kandidatuddannelse tager i Ungarn to år og kan i nogle tilfælde føre til en Ph.D. For at blive optaget på en kandidatuddannelse skal man have bestået en bacheloruddannelse.

Ligesom på bachelorniveau udbydes flere og flere fag på engelsk. På de individuelle universiteters hjemmesider kan du se, hvilke fag der bliver udbudt på hvilke universiteter.

På www.felvi.hu/for_foreigners/academic kan man også søge på fag samt se beskrivelser af de dag, som udbydes på engelsk.

Udveksling Flere danske universiteter har partneraftaler med universiteter i Ungarn. På studievejledningen på dit universitet i Danmark vil du kunne få mere information om dette.

Ansøgingsprocedure

Til BA

Ansøgningsfristen for de fleste bacheloruddannelser er mellem marts og juni, men det varierer på de forskellige fag og universiteter. Nogle fag, såsom medicin og veterinærmedicin optager også ansøgere løbende.

Der er ingen fælles optagelsesprocess og universiteterne kan derfor have forskellige optagelsesprocedurer- og krav. For de fleste fag skal du downloade en ansøgningsform på deres hjemmeside, udfylde den og indsende den direkte til universitetet. På nogle fag skal du også bestå en optagelsesprøve. Der kan yderligere være krav om at du skal indsende dokumentation for fagkrav, karakterer, nationalitet osv. Du kan finde ansøgningsfrister, skemaer samt mere information om optagelseskrav på universiteternes hjemmeside.

Til MA og evt Phd Ligesom på bachelorniveau er der ingen fælles ansøgningsprocess for kandidatgrader. Du skal derfor se på universiteternes hjemmesider for at finde frem til ansøgningsfrister samt krav for optagelse.

Finansiering De offentlige universiteter i Ungarn er gratis hvis man læser på ungarsk. Da mange engelsksprogede programmer er designede til udlændinge skal man betale en studieafgift til disse fag. Studieafgiften afhænger af programmer og universitetet man læser på, men er typisk mellem €1000-5000 per år. Studieafgiften afhænger af programmet og universitetet man læser på.

Der kan være mulighed for at få ekstra støtte af den ungarske stat, hvis man underskriver en kontrakt, hvor man binder sig til at arbejde i ungarn efter endt uddannelse. Se www.felvi.hu for mere information og detaljer.

Man kan naturligvis også tage sin SU med, når man studerer i Ungarn. Læser man en hel kandidatuddannelse vil der også være mulighed for at søge om udlandsstipendium.

Praktisk information

Boligforhold

De fleste universiteter i Ungarn har kollegier tilknyttede hvor man kan bo som studerende og et værelse koster €150-300 om måneden. Mange kollegier i Budapest og andre storbyer, som Debrechen er blevet renoverede de senere par år og er i god stand. Hvis dit universitet ikke tilbyder kollegieværelser, vil de ofte tilbyde dig et værelse, hvor du kan bo i den første uge og hjælpe med at finde et sted at bo. Det er bedst at kontakte sit universitet for at få mere hjælp. Hvis man ikke taler ungarsk kan det være svært at finde en lejlighed eller anden boligform på egen hånd, men igen er universiteterne behjælpelige med at finde bolig i god afstand til studiestedet og til en fornuftig pris.

Studievisum Ungarn er medlem af EU, og danskere skal derfor ikke søge om visum for at opholde sig i landet. Du skal dog som studerende søge om en opholdstilladelse, hvis du opholder dig i landet i mere end tre måneder. Du kan søge om opholdstilladelse, når du er ankommet og dit uddannelsessted kan hjælpe dig med dette.

Nyttiger adresser Norske ANSA’s guides om Ungarn: www.ansa.no/land/ungarn En oversigt over alle universiteter og højere læreanstalter i Ungarn: http://www.nefmi.gov.hu/letolt/felsoo/fo_ang_magy_hon_2004_06_08.pdf En oversigt og søgemaskine til fag, der udbydes på engelsk: http://www.felvi.hu/for_foreigners/academic Danmarks ambassade i Ungarn: http://ungarn.um.dk/

DSA Hvis du har spørgsmål eller ønsker yderligere information om at læse i Ungarn, så skriv til DSA’s rådgivningsafdelig på aske@dsabroad.dk eller mia@dsabroad.dk.