Tyskland

Berlin

Tyskland er et fantastisk land og særligt storbyer som Hamburg, Berlin, München, Stuttgart og Frankfurt er populære rejse- og studiemål for skandinavere. Med hvad er det, der gør Tyskland så speciel? Måske er det den bestemte stemning man finder i mange storbyer, som f.eks Berlin, som er en by præget af en mangfoldighed og tolerance, der byder alle velkommen. Det er sandsynligvis også derfor at omkring en halv mio. homoseksuelle har valgt Berlin, som deres bopæl.

Generelt kan det siges, at tyskerne er meget åbne overfor andre nationaliteter, hvilket godt kan fremstå som en skrap kontrast til den indstilling mange danskere har overfor Tyskland. Dette kommer også til udtryk i Tysklands eksterne kulturpolitik, som er en vigtig del af landets udenrigspolitik, og har haft en stor betydning for formidlingen af et positivt billede af Tyskland i udlandet.

Det afspejles tydeligt, at Tyskland er blevet mere populær i tilstrømmningen af unge studerende, der siden murens fald især er flyttet til Berlin. Det er blevet enormt in at bo i Tyskland og danske unge strømmer til Berlin og Hamburg for at opleve den hippe kultur. Mange vælger Tyskland for det fremragende uddannelsessystem, den høje personlige sikkerhed og de lave studieomkostninger. Derudover har de tyske universitetsuddannelser også et godt ry internationalt. En anden væsentlig grund burde dog være, at Tyskland er Danmarks allervigtigste samhandelspartner. Fordelene ved at studere i Tyskland er derfor også langsigtede, eftersom der langtfra er nok tyskkundige på det danske arbejdsmarked.

Denne guide er udarbejdet at DSAs frivillige Stinne Maria Christiansen og Oscar Buhl.

Denne guide indeholder:

  1. Oversigt over uddannelsessystemet
  2. Økonomi
  3. Ansøgningsprocedurer og optagelseskrav
  4. Sprog
  5. Udveksling
  6. Praktik eller arbejde i Tyskland
  7. Finde bolig
  8. Flyttemeddelelse
  9. Socialliv

Oversigt over uddannelsessystemet

Det tyske uddannelsessystem er på mange måder opbygget som det danske, men med over 400 universiteter og højskoler samt et utal af uddannelser at vælge imellem, er mulighederne mange flere. De videregående uddannelsesinstitutioner er inddelt i tre overordnede grupper, nemlig universiteter, højskoler, og kunstskoler. De tre forskellige grupper har meget forskellig tilgang til undervisningen, hvilke fag de tilbyder osv.

Reichstag

Længden af universitetsuddannelserne er de samme som i Danmark, med en 3-årig bachelor, en 2-årig kandidat samt muligheder for forskning til en Ph.D.

Det akademiske år er på langt størstedelen af de tyske universiteter opdelt i to semestre der er lidt forskudte fra de danske, med vintersemesteret i september/oktober til februar/marts og sommersemesteret fra marts/april til juli.

De tyske universiteter fungerer som de danske, og kan klassificeres som almene breddeuniversiteter (Universitäten), og teknisk- og naturvidenskabelige universiteter (Technische Universitäten/Technische Fachhochschulen). Førstnævnte tilbyder et bredt spektrum af klassiske studieretning fra humaniora og jura til medicin og matematik. De tekniske og naturvidenskabelige universiteter har i sagens natur fokus på natur- og ingeniørfag, men tilbyder efterhånden også humaniora og samfundsvidenskabelige fag.

Økonomi

Det er ikke gratis at studere i Tyskland, og universiteter koster ca. 500€ (2-4000 kr) per semester. Som i alle andre lande kan du få SU med til Tyskland hvis din uddannelse godkendes, og på kandidatniveauet kan du også få SU-stipendium til at betale skolepengene. 

Du kan få dansk SU med til en uddannelse i udlandet, hvis SU styrelsen godkender din ansøgning. Du kan læse mere om dette på DSAs SU side eller på SU Styrelsens egen hjemmeside www.su.dk. Vær opmærksom på, at man kun har 48 klip til SU i udlandet mod 70 klip ved studier i udlandet. Du kan søge om SU godkendelse til en udenlandsk uddannelse, før du er blevet optaget på for på den måde, at vide hvorvidt du har mulighed for at søge om SU eler ej.

Ansøgningsprocedure og optagelseskrav

Når du har bestemt dig for hvilke universiteter og studier du vil søge til, går du ind på hjemmesiden til det internationale kontor på universitetet, for at finde en udførlig beskrivelse af anøgningsproceduren og optagelseskravene. Din danske gymnasiale uddannelse er adgangsgivende til videregående uddannelse i Tyskland. Vær dog opmærksom på, at nogle uddannelser kan have specifikke adgangskrav, du skal opfylde. Nogle studier kan også have optagelsesprøve (typisk inden for kunstneriske fag og idræt). Undersøg derfor altid nøje adgangskrav og optagelsesprocedurer på netop dén uddannelse, du ønsker optagelse på. Optagelseskravnene til de forskellige universitetsuddannelser er meget ligesom i Danmark, dog kræves der en tysk/engelsk test, hvis du skal læse på henholdsvis et af de to sprog. Ydermere er karakterskalen i Tyskland anderledes end i Danmark: du kan bruge denne side til at omregne dine karakterer, før du søger ind på en uddannelse.

Sprog

Langt størstedelen af uddannelserne i Tyskland undervises på tysk, men flere og flere universiteter tilbyder enkelte fag eller studieretninger på engelsk. Enkelte engelsksproglige universiteter findes dog, såsom Jacobs University i Bremen.

Tysk

De allerfleste uddannelsesinstitutioner kræver derfor, at du enten kan bevise en solid tyskkundskab, eller at du tager en tysk sprogprøve før du kan blive optaget. Størstedelen af tyske universiteter er forholdsvis fleksible ifht. hvilken tysk sprogprøve du har taget og accepterer flere forskellige. Nogle af de mest normale er Test für Deutsch als Fremdsprache (TestDaF), Goethe-Zertifikat, og Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber (DSH). Goethe Zertifikat kan tages på mange forskellige niveauer og tilbydes af Goethe institutet i både Århus og København. DSH prøven er gratis, laves af de enkelte universiteter, er ikke standardiseret – en lang række eksempler på DSH kan findes her. I Tyskland kan du naturligvis også aflægge de tilsvarende prøver på Goethe Institutterne dér, fx hvis du opholder dig i Tyskland i en sabbatperiode. Se en liste over Goethe Institutterne i Tyskland her.

For at studere på et engelsksprogligt universitet skal man som regel også bevise sine engelskkundskaber i form af en sprogprøve, læs mere om disse på DSAs side om sprogprøver.

Specifik information om hvilke sprogkrav der stilles til internationale studerende varierer fra et universitet. De præcise krav kan findes på institutionens hjemmeside.

 

Udveksling

Det er forholdvis nemt at komme på udveklsing til Tyskland, da de danske universiteter har mange venskabsuniversiteter i de tyske byer.  Oftest kan du komme afsted 1-2 semester, som et led i din uddannelse på enten bachelor eller din master, hvilket afhænger af din uddannelse og universitet. Hvis du ikke har karakterne til at komme på udveksling via Erasmus, kan du altid vælge at tage afsted som freemover. Dette kræver selvfølgelig at du selv står for organisere alt. Du kan få din SU med til Tyskland, hvis du læser på en videregående uddannelse, derudover findes der også flere forskellige legater du kan søge.  Du kan finde information om legatmuligheder på disse websites: www.udiverden.dk  www.legatregistret.dk, www.legatnet.dk og  www.danmark.legater.nu

Praktik eller job i  Tyskland

Hvis du har et ønske om at studere et semester, tage på praktikophold, eller bare at arbejde i Tyskland er det en god ide at have et forhåndskendskab til landet før du rejser dertil. Det er vigtigt at forstå den historie, som præger Tyskland og har været med til at genopfinde landet, som det fremstår i dag. Hvis du gerne vil studere eller bo i Tyskland gør det tingene meget lettere, hvis du på forhånd har et kendskab til byerne, og ikke mindst den tyske kultur med dets dertilhørende bureaukrati og regler.

Berlin2

Det er forholdsvis nemt at finde et sted at arbejde i de større byer, da der særligt i Berlin og Hamburg er mange startup virksomheder, som efterspørger danske sprogmedarbejdere.

Gode hjemmesider er www.unicum.de, www.praktikum.info og www.stepstone.de, og mange shoppingsider som f.eks. www.ShopAlike.dk, som er den danske udgave af www.Ladenzeile.de, har ofte praktikpladser. Besøg www.visual-meta.com og www.berlinstartupjobs.com for at se ledige stillinger.

Studiepladser i Tyskland bliver mere og mere attraktive, og virksomhederne efterspørger særligt internationale højere uddannelser som bachelor og master samt engelsk/tysksprogede studieforløb. Hvis du er klædt på med en sådan uddannelse, eller lignende, er Berlin derfor en oplagt mulighed, hvis du ønsker at bosætte dig i et andet land med mange muligheder, og dermed udvide din horisont.

Find et sted at bo

Med hensyn til lejlighed i Tyskland, er det en god ide at  søge et par måneder i forvejen du rejser, da det især i storbyerne kan være svært at finde noget godt. Hjemmesider som www.wg-gesucht.de, www.zwischenmiete.de eller www.studentenwg.de, er der du finder det største udvalg. Der er en stor efterspørgelse på særligt værelser i WG´s (bofællesskaber) ,så medmindre du ikke har noget i mod at bo lidt længere ude, er det en god ide at gå i gang med at søge et par måneder før du flytter.

Velkommen til Tyskland

Når du har fået styr på bolig og har fundet styr på studie job eller en praktikplads i Tyskland, er der nogle helt grundlæggende ting, du skal være opmærksom på, og bedst muligt havde klaret inden du starter i praktik eller på job. Det første er, at blive meldt ”ind” i Bürgeramt www.berlin.de/buergeramt/. Hvis du vil havde din adresse i Tyskland eller åbne en tysk bankkonto (dette gør sig gældende for alle Bundeslandene),  SKAL du meldes ind i, hvilket kan, og oftest er, en meget langsommelig og trættende proces. Alt afhængtigt af, hvor du bor er der forskellige Bürgerämter, og det kan anbefales at lave en ”termin” dvs. aftale et fast tidspunkt, da ventetiden ellers godt kan vare flere timer.

Fritid, venner og arrangementer

Med hensyn til det sociale er der mange muligheder for at møde folk. Hvis du skal studere på et tysk universitet, er der også rig mulighed for at møde andre unge, da der oftest bliver planlagt en masse universitetsfester i løbet af semesteret. Ellers møder du naturligt folk igennem dit arbejdsnetværk og der er også mange muligheder for at være social udover arbejde. På Facebook kan du finde grupper som ”Dansker i Berlin” HER, og “Ung Dansker i Berlin” HER, hvis du gerne vil hænge ud med landsfæller, ellers kommer du langt med en positiv, åben attitude, da folk fra Tyskland ligeledes er meget imødekommende og søde mennesker, der gerne vil socialisere sig. Du kommer også tit i snak med folk, hvis du bare er ude at lave lidt sightseeing. Tyskerne er gode til at bruge deres by, hvilket kommer til udtryk ved de små cafeer, der for det meste er fyldt med unge og gamle. De store byer har også et meget større udvalg af koncerter og arrangementer, klubber og museum, så man ikke skal være bange for at komme til at kede sig. Da Tyskland også befinder sig i en helt anden prisklasse end Danmark, kan danske studerende med deres SU leve godt i Tyskland. Priserne tillader at man kan lave flere sociale ting, som f.eks. gå ud flere gange om ugen.

Flere Links

*  www.studying-in-germany.org

http://studygermany.mawista.com

Held og lykke!