Spanien

Salamanca2

Denne guide er udarbejdet af DSAs frivillige David Borg

Oversigt over uddannelsessystemet

Spanien har over 50 offentlige og over 25 private universiteter. Ligesom i Danmark udsteder disse tre grader, nemlig

Bachelorgrad (Grado) som er normeret til fire år (240 ECTS-point)
Kandidatgrad (Máster) som varer mellem et og to år (60-120 ECTS-point)
PhD (Doctorado) som normalt er på tre år.

Kun Grado og Máster markeret Oficial er godkendte af spanske udannelsesmyndigheder og godkendes uden for Spanien. Dette er meget virgtigt med henblik på SU-muligheder, eftersom de alternative grader Grado og Máster Propio ikke er støtteberettigede.

Du kan finde din drømmeuddannelse her på den spanske uddannelsesministeriums glimrende søgemotor.

Udveksling til Spanien

Mange danske studerende vælger at supplere deres danske studier med ½-1 års studier på et af disse universiteter. De enkelte uddannelsesinstitutioner i Danmark har oftest et Internationalt kontor, der kan råde og vejlede om de muligheder der er for studieudveksling igennem samarbejdsaftaler indenfor de enkelte studieretninger. Nogle universiteter tilbyder særlige engelsksprogede studieforløb til ikke-spansktalende udvekslingsstuderende.

SpanishSprog

Langt de fleste spanske universiteter tilbyder udelukkende undervisning på spansk. Nogle tilbyder ligeledes på katalansk, og det er forholdsvis nyt med hele grader på engelsk. Stort set alle engelsksprogede programmer kræver dog, at man også tager spanskfag ved siden af.

Ikke alle universiteter har sprogkrav for internationale studerende, men antager, at man kan nok spansk til at kunne følge med i undervisningen. Nogle universiteter kræver dog et bestemt resultat (som regel mindst B2) i den officielle prøve af spansk som fremmessprog DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera). Du kan prøve en online test her, for at se hvor du nogenlunde ligger.

Du kan finde en oversigt over engelsksprogede programmer i Spanien i en glimrende brochure fra 2012 her. Du kan også finde mere opdateret information om engelsksprogede uddannelser på www.universidad.es.

Nogle af de mest populære universiteter der tilbyder engelsksprogede programmer er:
La Salle, Barcelona
ESADE, Barcelona og Madrid
iE Universidad, Madrid og Segovia
Universidad Carlos III, Madrid

ØkonomiUniversidad de Barcelone

Offentlige universiteter tager ikke skolepenge som sådan, men har en årlig skoleafgift på mellem 500 og 1200 euro for bachelorgrader og 1000 – 1800 euro for kandidatgrader.

Private universiteter tager markant mere, nemlig mellem €5.000 og 18.000 årligt for bachelorgrader og €7.000 til 30.000 årligt for kandidatgrader.

Der er store forskelle mellem offentlige og private universiteter i Spanien, både når det gælder sprog, faciliteter, ansøgningsprocess og optagelseskrav. Private universiteter tilbyder i højere grad engelsksproget undervisning, ansøgningsprocessessen er simplere og der ikke sjældent karakterkrav for optagelse.

Ansøgning til offentlige universiteter

Man skal søge om optagelse direkte til de enkelte institutioner. Disser fastsætter optagelseskravende i samarbejde med den selvstyrende region.

Siden 2010 behøver danske studerende ikke længere tage en optagelsesprøve (PAU/Selectividad), såfremt man er opfylder adgangskravende til en tilsvarende uddannelse i Danmark. Dermed er alle internationale ansøgere ligestillede med spanske ansøgere, og studiepladserne på offentlige universiteter tildeles efter karaktergennemsnit (Nota de Corte på spansk). Du kan finde karakterkravene til de enkelte uddannelser på det spanske undervisningministeriums søgemotor i toppen af denne landeguide.

Spanske karakterer går fra 0 til 10 hvor 5 er bestået og 10 kun blive givet til de bedste 5%. Et udsnit af oversættelsen mellem den danske og spanske karakterskala kan ses nedenfor, og du kan finde den komplete oversættelsestabel på Cirius Onlines online database.

Spanien Danmark Spanien Danmark
5,0 2,0 8,0 8,4
5,5 3,1 8,5 9,5
6,0 4,1 9 10,6
6,5 5,2 9,5 11,6
7,0 6,3 10 12,7
7,5 7,3

Alle der ønsker at tage en hel uddannelse i Spanien skal sende en ansøgning til Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), der vurderer om ansøgeren opfylder adgangskravene. Man registrerer sig her på UNEDs hjemmeside (der er på spansk).

Når man er færdig med den registreringen online skal man udskrive registreringen og sende det sammen med følgende dokumenter til denne adresse:
UNIVERSIDAD NACIONAL DE EDUCACION A DISTANCIA
SECCION DE ACCESO II (ACCESO UE)
Calle Juan del Rosal, 14 (Ciudad Universitaria)
28040 MADRID – SPAIN

Dokumenter:

1) Kopi af pas

2) Certificeret spansk oversættelse af beviset for adgangsgivende eksamen

3) Certificeret spansk oversættelse af samtlige karakterudskrifter (Studentereksamen, HF-Eksamen og/eller Bachelorgrad)

4) Registreringsbeviset fra UNEDs hjemmeside samt kvittering for at have betalt ekspeditionsgebyret, der i august 2014 var €86,66.

Ekspeditionsgebyret skal overføres til

Banco Santander
Kontonr 0049-0001-59-281-1479300
Plaza de Canalejas número 1
MADRID -C.P. 28013
ESPAÑA
IBAN: ES2100 490001 5928 11479 300
SWIFT: BSCHESMM

Du skal angive navn og registereringsnummer (som du får ved online-registreringen) ved betaling af ekspeditionsgebyret.

Man kan finde yderligere information på UNEDs hjemmeside www.uned.es.

Når man har modtaget et brev fra UNED (Credencial de Acceso) kan man søgetil offentlige universiteter. Man kan søge op til otte programmer. Du kan finde ansøgningstidspunkter hos de enkelte institutioners optagelseskontorer Oficina de Admisión. Normalt ligger disse omkring maj-juni.

Offentlige universiteter i Katalonien, Valencia og Madrid

De tre selvstyrende regioner Katalonien, Valencia og Madrid har egenstående fælles optegelseskontor for den enkelte regions universiteter. Det vil sige, at man for eksempel kan søge til flere universiteter i Katalonien på samme tid. Når man har modtaget UNEDs brev kan man registrere sig og søge på de følgende hjemmesider: Katalonien https://accesnet.gencat.cat/, Valencia http://www.preinscripcion.gva.es/default_es.htm og Madrid https://egea.ucm.es/preinscripcion/.

Ansøgning til private universiteter

Man søger individuelt til de enkelte private universiteter. De fleste private universiteter kræver ikke, at man har UNED-certifikatet. Som regel er ansøgningsprocessessen til private universiteter følgende:

– Download og udfyld ansøgningskemaet som du finder på institutionens hjemmeside

– Tag skolens optagelsesprøve (mange private unviersiteter godtager også den amerikanske SAT test) og indsend motivationsbrev og anbefalinger.

– Interview (enten på skolen eller via Skype)

– Betalt/bekræft en eventuel studieplads

Yderligere Information

Study in Spain – hjemmeside

Universidad.es – Rangering af universiteterne.

Rådgivning for udenlandske studerende i Madrid

Rådgivning til udenlanske studerende i Barcelona

UNED ansøgningsformular

Online selvvurdering af spanskniveau

Norske ANSAs guide til studier i Spanien

Grib Verdens Spanienside