Kina

Tsinghua UniversityDen tid er forbi hvor kun antropologer og politiknørder interesserede sig for Kina, og det er heller ikke kun folk med dollartegn i øjnene der bør tænke på Kina i forbindelse med deres fremtidige karriere. Helt almindelige danskere, hvad enten de arbejder i en dansk virksomhed, i uddannelsessystemet eller i en kommune, vil sandsynligvis støde på Kina i løbet af deres arbejdsliv. Derfor er det oplagt at tænke Kina ind i din uddannelse.

Kina gennemgår i øjeblikket en transformation der kan være svær at forestille sig, både økonomisk, politisk administrativt og industrielt, og dets udfordringer gør Kina til et enormt videnshungrende og på længere sigt vidensudviklende land, inden for mange områder. Det kan være du tænker at Danmark bør hjælpe Kina og andre udviklingslande med deres udvikling, men snart vil Kina være et af de steder hvor udviklingen indenfor bl.a. bæredygtig udvikling, byplanlægning og på mange andre områder. Derfor er det oplagt at kombinere uddannelser både indenfor humaniora, samfundsvidenskab og ikke mindst naturvidenskab med uddannelseserfaring fra Kina, og dermed blive i stand til at omsætte viden på tværs af nationale og kulturelle kontekster.

Vi tror, at der i fremtiden vil være flere og flere danske unge der i løbet af deres uddannelsesforløb vælger at bruge tid i Kina – hvad enten det er et semester, som del af en samarbejdsaftale mellem danske og kinesiske institutioner, eller måske endda en hel grad i Kina.

Vi håber at kunne være med til at støtte op om de der tager springet, ved at facilitere udveksling af den viden og de erfaringer danskere måtte have i forhold til uddannelse i Kina. Indtil videre har vi samlet den viden vi selv har, inklusive nogle brugbare links. Vi opdaterer løbende denne guide, og hører meget gerne fra dig hvis du kan hjælpe os med at forbedre siden – hvad enten du har erfaring med legater, boligforhold i Kina, ansøgning eller noget helt fjerde.

Der er forskellige muligheder for at studere i Kina:

Sprogkurser i Kina

Spørger man dem der er i gang med at lære kinesisk vil langt de fleste sige at det er et must at kombinere sproglæring med et ophold i Kina. Jo længere tid du er der og jo mere du får snakket med kinesere, des bedre.

Der er mange private sprogskoler, der udbyder undervisning i kinesisk, enten individuelt eller i hold, men et rigtigt godt, og ofte langt billigere alternativ er at læse på universiteter der for rigtig manges vedkommende udbyder kinesisk undervisning til udlændinge. Afhængigt af hvor du søger ind vil du studere sammen med andre unge fra hele verden, inklusiv mange koreanere og japanere. Desuden vil du være helt tæt på de lokale kinesiske studerende og opleve et autentisk kinesisk universitetsmiljø.

Study in China har en liste over kinesiske universiteter hvorfra du kan finde links til deres hjemmeside. Her kan du finde information omkring sprogundervisning for udlændinge. 

Udveksling i Kina

Flere danske universiteter udvekslingsaftaler med kinesiske universiteter.

Samarbejder mellem danske og kinesiske uddannelsesinstitutioner

Sino-Danish Center for Education and Research

De sidste par år er der kommet et par samarbejdsaftaler på plads mellem danske og kinesiske universiteter, der gør det muligt at få et såkaldt ”double degree”, altså en grad fra både det danske og det kinesiske universitet.

Sino-Danish Center er et sådant initiativ og er et samarbejde mellem en række danske universiteter og det kinesiske Graduate University of the Chinese Academy of Sciences, GUCAS. Her udbydes en række kandidat uddannelser inden for de naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige discipliner.

Nordic Centre, Fudan Universitet, Shanghai

fudan_university_(_c_)_oscar_buhlNordic Centre er et joint venture Fudan University, Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS), 27 universiteter fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Centeret har i to år kørt programmet “Chinese Developments in a Globalized World” (genoptages igen foråret 2015). Programmet er et lille intensivt program for 25 studerende, som følger tre fag om kinesisk politik, udenrigspolitik og samfund og kultur (30 ECTS-point). Der er undervisningsafgift.

Desuden arrangerer Nordic Centre hver sommer en række sommerskoler for studerende ved medlemsuniversiteterne. Du kan læse nærmere om fagtilbudene på centerets hjemmeside.

En hel grad i Kina

Det er muligt som udlænding at læse en hel universitetsgrad i Kina. Udover kinesisksprogede uddannelser findes også en række internationale (engelsksprogede) uddannelser på nogle universiteter.

På det kinesiske undervisningsministeriums hjemmeside, kan du læse mere om opbygning og længde af de videregående uddannelser, vejledende omkostninger, samt overordnet information omkring ansøgning.

Derudover findes siden Study in China  med et katalog over kinesiske universiteter, internationale (engelsksprogede) programmer, samt information om den kinesiske regerings stipendier for udenlandske studerende.

For at læse en kinesisk sproget uddannelse skal man typisk have bestået niveau 5 eller 6 af Chinese Proficiency HSK Test, som du kan læse mere om her.

På hjemmesiden sinograduate.com kan du finde yderlige information om kinesiske universiteter, så som rankings (2010) mm.

SU

Sprogkurser som ikke er en del af en grad vil ikke være SU berettigende.

Tager du på udveksling eller sommerskoleophold, skal du søge om forhåndsgodkendelse på dit eget universitet.

Tager du en uddannelse som er oprettet som samarbejde mellem et dansk og kinesiske universitet, burde den være SU berettigende på lige fod med danske uddannelser. Kontakt det danske universitet for mere information.

Tager du en hel uddannelse i udlandet skal du ansøge om godkendelse af den pågældende uddannelse til SU. Du kan læse mere her.

Vi hører meget gerne fra folk som har erfaringer med at søge om godkendelse af uddannelser på kinesiske universiteter, så vi bedre kan rådgive på dette område.

Nyttige links

great_wall_china_students_(_c_)_oscar_buhl