England

Englands uddannelsessystem er anerkendt over hele verden for at levere undervisning i top-kvalitet. Det er den væsentligste grund til at hundretusinder af studerende fra alle verdenshjørner hvert år vælger at søge mod England for at studere. I 2011 var der 1.8 millioner bachelor studerende i England og 104.000 var fra udlandet. Med over 300 universiteter og flere tusinde studieretninger at vælge imellem, er der rig mulighed for at finde noget der også kunne interessere dig! For at finde frem til et universitet eller studie i Storbritannien kan du bruge søgemaskinen på Education UKs hjemmeside udarbejdet af British Council.

Se også Education UK’s nye video om at læse i England (åbner i nyt vindue)

Palace of Westminister

Denne guide indeholder

1. Oversigt over undervisningssystemet
2. Bachelor
3. Master og PhD
4. Ansøgningsprocedurer og optagelseskrav
a. Til bachelor
b. Til Master/PhD
5. Financiering og økonomi
6. Visum
7. Ønsker du mere hjælp?

1. Oversigt over undervisningssystemet

Bacheloruddannelser i England tager normalt 3 år med enkelte muligheder for at forlænge studietiden for at tage i praktik eller på sprogophold. Kandidatuddannelser er normalt normeret til 1 år, men hvis man ønsker at studere deltid, kan man tage uddannelsen over 2, 3 eller 4 år.

Både på bachelor- og kandidatuddannelserne er der generelt et meget stort udvalg af fag og studieretninger. På bacheloruddannelser kan man ofte kombinere to fag og læse f.eks. ‘Fransk og Politik’ eller ‘Musik og Religionsstudier’. Især på kandidatuddannelserne er der rig mulighed for at vælge en specialiseret uddannelsesretning, der tager udgangspunkt i ens specifikke interesser.

I England tilbyder mange universiteter også professionsbachelorer, såsom journalistik, læreruddannelser eller sygeplejestudier.

Alle uddannelser foregår på engelsk.

Undervisningen i England er normalt opdelt i to semestre; et efterårs/vinter-semester (fra september/oktober til december/januar og et forårs-semester (fra januar til maj/juni). Nogle universiteter har også et tredje sommer-semester inden eksamensperioden i maj.

2. Bacheloruddannelser

Majoriteten af engelske elever fortsætter direkte på universitetet, når de er færdige med deres gymnasielle uddannelse (‘A-levels’). De fleste universiteter har flere tusinde elever, og helt op til en fjerdedel kan komme fra udlandet. Dette giver naturligvis et dynamisk og meget interessant studiemiljø.

Kings College

Mange engelske universiteter opererer med moduler (‘units’ eller ‘courses’) i stedet for ECTS points. Man tager som regel fire ‘units’ eller fag per år, hvilket giver mulighed for at fordybe sig i de enkelte fag samtidig med at de studerende får mulighed for at vælge en bred række af fag igennem deres 3-årige uddannelse.  De fleste ‘units’ består af ugentlige forelæsninger samt seminarer (‘seminars’ eller ‘tutorials’), hvor ugentlige tekster og grundlæggende begreber og emner bliver diskuteret.

Det er på de fleste universiteter ikke et krav at man skriver en bacheloropgave (‘Dissertation’ eller ‘Independent Study Project’), men man vælger dette i samråd med en studievejleder.

Det engelske system er ikke særlig fleksibelt i forhold til at udskyde sine studier eller enkelte fag for at tage på praktikophold eller arbejde i en periode. Langt de fleste studerende gennemfører deres uddannelse på normeret tid.

Prisen (‘tuition fees’) for at tage en bachelor i England er op til £9.250 per år. (2017). Denne takst bliver ændret fra år til år, men man er garanteret, at ens takst ikke kan stige i løbet af studiet.

3. Kandidat-/Masteruddannelser

En Mastergrad i England tager som regel 12 måneder at gennemføre, hvoraf 2-3 måneder er sat af til at man skriver speciale (‘thesis eller ‘dissertation’). En kandidat er ofte meget intens og tidskrævende og der er mindre fleksibilitet til at udskyde eller forsinke sine studier for f.eks at tage på praktikophold. Man kan vælge at studere sin kandidat på deltid og dermed forlænge studietiden med 1, 2 eller flere år. I sådanne tilfælde skal man dog være opmærksom på at man ikke nødvendigvis er kvalificeret til at modtage SU.

Prisen (‘tuition fees’) for at tage en kandidatgrad i England varierer meget og afhænger af universitetet og den studieretning man vælger. De fleste studieretninger koster mellem £2.000 og £17.000 om året.

4. Ansøgningsprocedurer og optagelseskrav

Bachelor Det er enkelt at søge til engelske universiteter og alle ansøgninger går gennem det engelske koordineringssystem, ‘UCAS’. Hvis man ansøger om optagelse på mere end ét universitet i 2017, koster det et gebyr på £23. Hvis man kun søger om optagelse på et universitet, koster det £12. Gebyret bliver betalt online, når man sender sin ansøgning.

UCAS. Ansøgningsproceduren består af seks trin:

  1. Først skal du vælge de fag, du kunne tænke dig at studere og på hvilke universiteter. Du kan vælge op til seks fag (‘courses’). På UCAS’ egen hjemmeside er der information om hvilke fag, du kan læse på hvilke universiteter samt specifikke adgangskrav for de enkelte fag.
  2. Når du har valgt fag og universitet(er), skal du dernæst udfylde en online ansøgning, hvilket også sker gennem UCAS. Som udenlandsk studerende skal du søge direkte til universiteterne, og ikke gennem dit gymnasium. Du sender den samme ansøgning til alle universiteter. Ansøgningen består af flere dele, blandt andet udfyldning af personlige oplysninger, angivelse af karakterer, oplysninger om hvordan du vil finansiere din uddannelse samt hvor du tidligere har arbejdet og gået i skole. Du vil også blive bedt om at skrive en motiveret ansøgning (‘personal statement’) hvori du forklarer hvorfor du har lyst til at læse den pågældende uddannelse. Alle ansøgere skal også vedlægge udtalelser fra en lærer, eller en anden person, som kender dig godt og er i stand til at kommentere på dine boglige kompetencer. På UCAS’ hjemmeside kan du finde gode råd om at skrive både den motiverede ansøgning samt hvad der bliver lagt væk på i forbindelse med lærerudtalelser.
  3. De fleste universiteter beslutter løbende, hvem de vil optage, og gennem UCAS’ online system kan du ‘tracke’ din ansøgning, og se om du er blevet optaget på et eller flere universiteter. Universiteterne kan give dig tre forskellige svar: ‘Optaget’ (‘Accepted’), ‘Betinget Optag’ (‘Conditional Offer’) eller ‘Afvist’ (‘Rejected’). ‘Optaget’ betyder at du er blevet ubetinget optaget på dit valgte universitet. ‘Betinget Optag’ betyder at din optagelse er afhængigt at dine endelige karakterer ved studentereksamen, og ‘Afvist’ betyder at du ikke er blevet optaget. Når du har modtaget besked fra alle universiteterne skal du give besked til de universiteter, du er blevet optaget på og fortælle dem, om du stadig ønsker at blive optaget. Du kan højest vælge to universiteter (første og anden prioritet) og hvis du er blevet optaget på mere end to universiteter, må du afvise de andre.

NB: Hvis du ansøger efter at du har fået din studentereksamen, vil du sandsynligvis ikke modtage ‘Betinget Optag’.

  1. Når du modtager dine resultater fra studentereksamen skal du sende dine karakterer til dit valgte universitet, da disse afgør, om du er blevet endeligt optaget.
  2. Hvis du er blevet endelig accepteret på dit valgte universitet, vil du modtage et brev fra UCAS eller dit universitet, der forklarer hvad du så skal gøre. Hvis du fik lavere karakterer i din studentereksamen end forventet, og dermed ikke er blevet accepteret af dit universitet, er der mulighed for at søge om ledige pladser på andre universiteter. Se venligst UCAS’ hjemmeside for mere information eller kontakt dit universitet for rådgivning.
  3. Du er blevet optaget og starter i september eller oktober på din valgte uddannelse!

NB: For optagelse på University of Cambridge og University of Oxford kan der være længere og mere krævende ansøgningsprocedurer. Dette kommer an på hvilke fag og colleges du søger til. Se venligst UCAS’ hjemmeside for mere information.

Ansøgningsfrister

Ansøgningsfristen for at søge til universiteter i England kommer an på universitetet og de fag du søger, men de er generelt som følger:

  • 15. oktober: Ansøgninger til tandlæge, dyrlæge og medicin studier (uanset universitet) samt alle ansøgninger til University of Oxford og University of Cambridge (uanset fag).
  • 15. januar: Ansøgninger til alle andre fag og universiteter, med undtagelser af kunst og design fag.
  • 24. marts: Alle ansøgninger til kunst og design fag (uanset universitet).
  • 30 juni: Sidste ansøgningsfrist for alle universiteter og fag. Ansøgninger der bliver modtaget efter denne dato vil ikke blive betragtet.

For mere information om ansøgningsfrister, se venligst UCAS’ hjemmeside samt de enkelte universiteters hjemmeside.

Optagelseskrav Optagelseskravene varierer på alle universiteter og ved alle fag. De fleste universiteter vil have en guide til oversættelse af danske karakterer, så du kan se, om du dine karakterer matcher optagelseskravene.

Princeton Houses

Master/Kandidat De fleste universiteter har individuelle ansøgningsprocedurer- og frister, når man vil søge til deres kandidatprogrammer. Ligesom ved ansøgning til bachelorstudier, vil de fleste ansøgningsprocedurer bestå af en motiveret ansøgning, udtalelser fra nuværende eller tidligere undervisere samt en demonstration af hvorfor du søger til et bestemt fag og universitet. For mere information om specifikke ansøgningskrav, frister og procedurer, se venligt de individuelle universiteters hjemmeside.

På Education UK’s hjemmeside kan man søge på de fag eller studieretninger, man er interesseret i og finde frem til de universiteter, der tilbyder disse.

Optagelseskravene på kandidatuddannelser varierer ligeledes på alle universiteter og studieretninger. Du vil kunne finde information om specifikke optagelseskrav på universiteternes hjemmeside.

5. Finansering og økonomi

Bachelor Det koster op til £9250 per år at læse en bachelorgrad i England. Det er i øjeblikket ikke muligt at medtage taxameterpenge fra den danske stat, og man er som studerende derfor selv ansvarlig for at betale skolepenge. Der er forskellige muligheder ift. finansiering:

De fleste engelske universiteter giver stipendier til bachelorstudiet, men er for det meste forbeholdt studerende fra England. Du kan læse mere om dette på de enkelte universiteters hjemmesider.

Som EU-borger kan man tage et studielån i England, som dækker skolepenge og/eller leveomkostninger. Se mere om betingelserne og tilbagebetalingskrav på http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/.

Der er også selvfølgelig mulighed for at søge om legater fra danske fonde. Se venligst mere under ‘Legatbogen’ nederst på denne side. [link]

Master/Kandidatgrad Prisen for at tage en kandidatuddannelse i England kan være £2000-£17.000 om året for at studere på fuldtid. Prisen afhænger af universitetet man vælger og faget man studerer.

Der er flere muligheder for at finansiere sine studier. Man har blandt andet mulighed for at modtage et ‘Udlandsstipendium’ fra SU styrelsen. Dette fungerer som et ‘taxameter’ beløb, dvs. at man i princippet får det samme beløb med til udlandet som det sammenligneligt studie ville have kostet på et dansk universitet. Der er faste rater som afhænger af studiet. På SU-Styrelsen’s hjemmeside kan du se, hvilke beløb der tidligere er blevet givet til forskellige studieretninger.

Hvis du læser på fuldtid, kan du desuden søge om at få din månedlige SU med til udlandet.

Se mere om hvordan du kan søge om SU og Udlandsstipendium på DSAs SU-side. Som ved et bachelorstudium kan man også søge om legater ved diverse fonde. Se venligst siden om legat bogen for mere information.

British Council giver stipendier til kandidatstudier i England. Du kan læse mere om ansøgningsprocedurere på deres hjemmeside.

6. Visum

Du skal ikke at søge om visum for at læse eller opholde dig i England.

7. Praktisk information

Bank Som studerende i England kan man som regel oprette en studie-konto (‘student-account’ eller ‘current account’) i en Engelsk bank. Der er mange forskellige banker og det er værd at kigge på flere banker og tilbud, inden man beslutter sig for den bank og konto man ønsker. Hos nogle banker koster det et månedligt gebyr at have en konto, mens det hos andre er gratis. Andre banker giver særlige tilbud til studerende eller nye kunder. Nogle universiteter holder også ‘bank-messer’ som en del af deres introduktionsuge (‘Fresher’s Week’), hvor mange banker vil repræsenteret og kan fortælle dig om dine muligheder for at åbne en bank-konto hos dem.

Nogle danske banker har også en afdeling i England, og det kan være muligt at oprette en konto her, så man ikke skal betale gebyrer f.eks. ved overførsel mellem en engelsk og dansk konto.

Danske Bank har oplyst os om hvordan man kan kan oprette en konto hos dem og deres UK afdeling:

Danske Bank i England tilbyder almindelige bankforretning for blandt andre danskere, der bor i Storbritannien. Danske Bank kan åbne en konto, ummidelbart efter at man har bosat sit i England.

Hvis man allerede har en konto hos Danske Bank i Danmark, skal man kontakte sin lokale afdeling og bede om at blive introduceret til Danske Bank, London. Man vil herefter blive kontaktet per telefon for at drøfte hvilken type konto, der passer til én samt derefter aftale det videre forløb for oprettelse af den engelske konto.

Hvis man ikke er kunde hos Danske Bank i Danmark, kan man blive kunde i deres London-afdeling alligevel. Det er dog nemmest hvis man skifter bank inden afrejse, da det vil gøre åbningen af kontoen i England hurtigere.

Når man har en konto både hos Danske Bank i England samt i Danmark kan man med sin netbank overføre penge mellem sine konti gratis. Overførselen sker samme dag.

For yderligere information kontakt venligt Danske Bank i Danmark eller Danske Bank i London.

Kontakt information til Danske Bank i London: E-mail: londonbranch@danskebank.co.uk Hjemmeside: http://www.danskebank.co.uk

8. Ønsker du mere hjælp?

UCAS UCAS har en nyttig ‘FAQ’ side, som besvarer de fleste spørgsmål, man måtte have som ansøger!

British Council British Council har en hjemmeside, der fortæller om hvad det vil sige at bo og studere i England. Der er også gode råd om ansøgninger, at vælge fag/universitet samt en liste over stipendier til at studere i England.

Danish Students Abroad Vi er selvfølgelig også altid klar til at hjælpe, og har du spørgsmål om at studere i England, kan du skrive til raadgivning@dsabroad.dk

Flere links:

*  www.studying-in-england.org