Rusland som studiedestination

Rusland er et diverst land med et stort uddannelsesudbud. Man behøver ikke at tale russisk, og der er mange fremragende muligheder for at supplere sin danske uddannelse med sommerkurser og studier over internettet.
Alexxx1979, Kazan Kremlin. Qolşärif Mosque P8111875 2200, CC BY-SA 4.0

Mere om :

Indledning

Rusland er verdens største land og som følge deraf også utroligt multikulturelt og -religiøst. Moskva og Sankt Petersborg er de to største og mest kendte byer med mange fremragende universiteter. Pga. landest størrelse findes der dog en lang række andre storbyer, som f.eks. Novosibirsk, Vladivostok, Kasan og Kaliningrad med egne prominente universiteter. Russiske universiteter er ledende indenfor naturvidenskab, ingeniørvidenskab og medicin. Landet er også en oplagt destination for studerende, som er interesserede i asiatisk politik, historie, kultur eller forretningsliv, da der på russiske universiteter eksisterer stor ekspertise i hele den asiatiske verdensdel.

Hvis man ikke kan tale russisk, er der gode muligheder for at studere på især engelsk, men også tysk. Man kan læse mere om mulighederne for at studere på engelsk hos Study in Russia og også bruge deres søgemaskine til at finde uddannelser efter undervisningssprog. Der er også mange delte uddannelser, såkaldte dual degrees, mellem russiske og udenlandske universiteter. Eksempler er bachelorgraden i økonomi fra University of London og Higher School of Economics i Moskva og mastergraden i internationale relationer fra MGIMO i Moskva og Sciences Po i Paris. Mens man studerer i Rusland, er der pga. stort udbud af sprogkurser gode muligheder for at lære russisk ved siden af studierne.

Uddannelsessystem

Russiske bacheloruddannelser varer sædvanligvis fire år, mens kandidatuddannelser tager to år. Mere praktisk orienterede universitetsuddannelser, som f.eks. jura og medicin, varer fem år eller længere og kaldes specialistuddannelser. Læs evt. mere om det russiske uddannelsessystem hos education.com og Study in Russia.

Russiske universiteter lægger meget vægt på akademisk potentiale, dvs. gymnasiekarakterer, og holder ofte optagelsesprøver. Mange russiske universiteter afholder forberedelsesprogrammer på op til et år, hvor man studerer russisk og det/de fag, man er interesseret i, for at forberede sig på optagelsesprøven.

Udgifter til studier

Den gennemsnitlige studieafgift på russiske bachelor- og specialistuddannelser ligger iflg. Study in Russia på omkring 250.000 rubler (ca. 20.500 kr.) om året men kan være op til 880.000 rubler (ca. 72.000 kr.) pr. år. Kandidatuddannelser koster i gennemsnit 270.000 (ca. 22.000 kr.). Alt i alt er det forholdsvist billigt at studere i Rusland, især i sammenligning med de fleste engelsktalende lande.

Den russiske stat uddeler hvert år omkring 15.000 fulde stipendier til internationale studerende, som dækker alle studieafgifter, husleje i universitetsejet bolig hvis muligt og et lille beløb hver måned til leveomkostninger. Stipendier uddeles efter akademisk merit, og der eksisterer en kvote for antal stipendier pr. land for internationale studerende. Det er lige nu uklart, hvor mange stipendier der uddeles til danske studerende. Læs evt. mere om udvælgelseskriterier hos Study in Russia.

Finansieringsmuligheder

Hvis ens universitet og uddannelse er offentligt anerkendt i Rusland, har man normalt mulighed for at modtage SU, mens man studerer. Hvis man studerer på kandidatniveau, kan man også få et udlandsstipendium til at dække eventuelle studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om SU og udlandsstipendium.

Praktiske forhold

Vil man studere i Rusland, er det vigtigt at være opmærksom på de følgende praktiske forhold.

Visum

Danske statsborgere behøver et visum for at studere i Rusland. Visummet giver ret til fri ind- og udrejse og til at arbejde ved siden af studierne (i nogle tilfælde med en ekstra tilladelse). Man kan først søge om visum, når man er blevet optaget på et universitet, og det koster fra 261 kr. at søge. Visummet varer i første omgang 90 dage, hvorefter det skal fornyes én gang om året, hvilket koster 1600 rubler (omkring 130 kr.). Læs evt. mere om de generelle regler for studentervisa og procedurer for fornyelse i Rusland hos Study in Russia og om ansøgningsprocessen og mulighederne for at lette denne ved at søge gennem en agent på bloggen Russiau.

Sygesikring

Privat sundhedsforsikring er lovpligtigt for studerende og købes oftest gennem universitetet. Hvis man kun har rejseforsikring, kan man kun blive behandlet hos private læger og hospitaler, som tager imod brugerbetaling, og efterfølgende få erstatning gennem sin rejseforsikring. Man kan typisk vælge mellem en lang række forsikringer, som iflg. Study in Russia kan forventes at koste mellem 4.000 og 12.000 rubler (ca. 330-990 kr.) om året. Prisen afhænger bl.a. af, hvor stort et område, man er dækket i (mange dækker f.eks. kun den region, man bor i), serviceniveauet (så som lægebesøg og rutinecheck) og meget mere. For at få en idé om udbuddet af forsikringer kan man kigge på listen over sundhedsforsikringer, man kan købe som international studerende ved Higher School of Economics i Moskva.

Bolig

De fleste universiteter vil kunne hjælpe med at finde bolig og udlejer også ofte kollegieværelser. Iflg. Study in Russia er kollegieværelser normalt langt den billigste mulighed, men man vil ofte skulle dele værelset med andre studenter, og alkohol er sædvanligvis forbudt. Flere hjemmesider advarer også mod svindlere, som foregiver at udleje værelser i kollegier udenom universitetet.

Andre muligheder er at bo hos en familie eller leje en lejlighed eller et værelse privat, evt. i fællesskab med bekendte. Er man ny studerende i Rusland og ønsker ikke eller har ikke mulighed for at leje et kollegieværelse, kan Airbnb også tit være en god mulighed for de første måneder.

Leveomkostninger

En aktuel og deltaljeret guide til omkostninger for studerende kan findes hos Study in Russia.

Kombination med dansk uddannelse

Rusland er ikke medlem af Erasmus-programmet, som faciliterer udvekslingsaftaler mellem universiteter og giver et stipendium til udvekslingsstuderende. Det er stadig muligt at tage en del af sin danske uddannelse i Rusland enten gennem en direkte udvekslingsaftale mellem ens eget og et russisk universitet eller ved at søge direkte ved et russisk universitet, i hvilket tilfælde man selv er ansvarlig for at dække studieafgifter. Læs evt. mere i vores artikel om udlandsophold.

Mange russiske universiteter udbyder også spændende sommerprogrammer for universitetsstuderende fra andre lande, hvor både naturvidenskabelige og tekniske fag samt emner, som er specifikke til Østeuropa og Centralasien, er populære. Russiske universiteter er langt fremme med fjernundervisning, og mange afholder undervisning over internettet, enten direkte eller gennem platforme som Coursera og edX.

Anerkendelse af uddannelser i Danmark

Skal man tage en hel uddannelse i udlandet, er det vigtigt at undersøge, om der er sandsynlighed for, at man ville kunne få sin uddannelse anerkendt i Danmark efterfølgende, hvis man f.eks. vil bruge den som grundlag for at søge job.

Det er altid en god idé at se efter i Uddannelses- og Forskningsministeriets vurderingsdatabase, om ens ønskede eller en lignende uddannelse allerede er blevet vurderet. Dog er det vigtigt at bemærke, at en anerkendelse aldrig kan gives på forhånd, så det bedste man kan gøre er at undersøge sandsynligheden for, at ens uddannelse vil blive anerkendt. I mange tilfælde er anerkendelsen naturligvis mere eller mindre garanteret.

Har man en udenlandsk uddannelse og ønsker på baggrund af denne at søge en videregående uddannelse ved et dansk universitet, er proceduren anderles. Her gælder det enkelte universitets optagelseskriterier, som tit kan indeholde krav til gennemførte moduler. Derfor er det vigtigt at undersøge optagelseskriterier i Danmark og planlægge sin uddannelse derefter, hvis man f.eks. vil gennemføre sin bacheloruddannelse i udlandet og sin kandidatuddannelse i Danmark.

Efter endt uddannelse i Rusland er det vigtigt at få sit eksamensbevis legaliseret, så det kan bruges i Danmark og andre lande. Danmark har tiltrådt Apostille-konventionen (Haag-konventionen), hvorfor en apostille, som er et stempel fra det russiske uddannelsesministerium, der bekræfter dokumentets autenticitet, er nok. Det er dog vigtigt at bemærke, at ansøgning skal ske personligt og koster 1500 rubler (omkring 125 kr.).

Læs mere

Study in Russia har meget nyttig information om at studere og bo i Rusland.

Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg har forskellige kulturelle projekter, og deres Facebook- og Instagram-sider er gode steder at lære mere om Rusland. Er man selv kunstner, kan man ansøge om at bo i instituttetes lejlighed i Sankt Petersborg.

Kontakt os

Hvis man har spørgsmål, som ikke er besvaret i denne artikel, eller brug for personlig vejledning, er man mere end velkommen til at udfylde vores kontaktformular og få hjælp af vores studievejleder.

Indhold

Har du overvejet at støtte DSA?

Vores artikler kan læses af alle, men vi opfordrer dem, der kan, til at blive betalende medlem. Det koster ikke meget og hjælper os til at kunne fortsætte med at hjælpe studerende i udlandet, da medlemskontingenter er vores eneste indtægtskilde.

Hvis du allerede er medlem, kan du logge ind nedenfor.

Email-adresse
Adgangskode
Husk mig
Glemt adgangskode