Månedens profil, maj 2013: Tore Muurholm Dahl

Månedens profil, maj 2013: Tore Muurholm Dahl

Månedens profil: Tore Muurholm DahlTore Dahl

Universitet: ESERP Business School of Barcelona

Studieretning: Business Management

Hvad og hvor i udlandet studerer du?

Jeg er for nyligt blevet færdig med en Bachelor i Business Management fra ESERP Business School i Barcelona, som udbydes igennem Staffordshire University i England. I Barcelona har jeg læst en top-up degree som varer to semestre, de tilbydes til studerende, der i forvejen har en toårig erhvervsfaglig uddannelse.

Hvor læste du, før du tog til udlandet?

Jeg tog studentereksamen fra Viby Amtsgymnasium og HF i Århus, som også er min hjemby. Senere læste jeg den internationale serviceøkonom uddannelse (AP Degree in Service, Hospitality & Tourism Management), som varer to år, på Hotel og Restaurantskolen (Chp Business Acadamy) i Valby.

Hvad inspirerede dig til at læse i udlandet?

Inspirationen til at læse i udlandet kom primært fra tidligere oplevelser. Efter gymnasiet havde jeg et fantastisk år med fultidsarbejde på en restaurant i London, som gav mig mod på flere udlandseventyr. Jeg har også som barn haft udlandsoplevelser, mine forældre tog mig med til Namibia, hvor jeg gik i skole i to år. Jeg synes, det har været lærerigt og spændende at bo i flere forskellige lande, det er for mig et privilegium som ikke kan erstattes med andre oplevelser.

Da jeg forlod London for at læse i København, var det hele tiden min plan at drage ud igen, når den rigtige mulighed tilbød sig. Der var derfor også naturligt for mig, at hele min uddannelse skulle foregå på engelsk.

Hvorfor specifikt ESERP Barcelona?

Det lød næsten for godt til at være sandt, da jeg hørte om BBM uddannelsen i Barcelona fra en kollega. Jeg kunne få et anerkendt engelsk bachelor diplom og samtidig bo i en by med sol og strand. Derudover foregår undervisningen kun tre aftener om ugen. Endelig var tidsperioden afgørende, en tilsvarende uddannelse i Danmark vil tage minimum seks måneder ekstra.

Økonomien var klart også en vigtig faktor. Jeg havde kig på andre tilbud i syv forskellige lande, men Barcelona var billigst med en pris på 5,200 euro – eller små 40.000 kr. for to semestre. Uddannelsen har været SU godkendt de seneste 10 år, og derfor beregnede jeg at modtage SU for ni måneders studieforløb.

Hvad var den største udfordring ved at læse på ESERP Barcelona?

Den klart største udfordring var/er desværre det urimelige danske SU-system. 12 danske studerende på min uddannelse i år har modtaget SU for samtlige 9 måneder, samtidig med at SU-udland har givet afslag til 6 andre danske studerende – heriblandt mig. De 12 der fik godkendelse havde søgt om SU nogle få dage før os andre. Uden at prøve at forklare sagen i fulde drag, skal jeg prøve at opsummere:

SU-udland begrunder deres afslag med, at uddannelsen og skolen ikke lever op til SU-kravene. Da Spanien som eneste land i EU har 4-årig Bachelor eksamen og derfor ikke officielt anerkender 3-årig Bachelor eksaminer, er vi kommet i klemme i systemet. Dette er på trods af vi modtager to diplomer, både fra Spanien og fra England, som begge er officielt anerkendte i Danmark og resten af Europa – altså på nær i Spanien, med mindre man individuelt ansøger om sådan en godkendelse.

SU styrelsen har valgt at give penge til nogen og afvise andre selvom vi sidder i samme klasselokale. Under hele forløbet har sagsbehandlingstiderne været hovedrystende langsommelige og på forhånd opgivende. Med advokathjælp fra fagforeningen HK skal sagen nu for retten. Uddannelsen har tidligere været SU berettiget og på ”fast-track listen”, derfor mener jeg, at det er et problem at fratage SU-støtten til ansøgere uden at varsle det på forhånd. Mine danske medstuderende og jeg tog alle til Barcelona i god tro om at modtage SU. Nu er jeg tvunget til at arbejde fuldtid i Danmark det næste år, så jeg kan tilbagebetale det lån, som jeg har på grund af de manglende SU penge.

Hvordan var det anderledes at læse i Barcelona?

Barcelona som by er for mig alt hvad man kan ønske sig. Udover stranden og temperaturen har byen også meget mere at byde på. Hvad end man er til masser af fester eller kulturelle oplevelser sker der altid noget. Det har for mig været meget anderledes at have en masse fritid ved siden af studiet og kun gå i skole om aftenen. Min fritid har gjort, at jeg har kunnet bruge mere tid på at fokusere på studiet, samtidig med at der har været tid til at skabe internationale venskaber for livet. Der har også været god mulighed for at få besøg hjemme fra Danmark. For at holde mig selv fuld beskæftiget, har jeg taget spansk undervisning to gange om ugen. Nu kan jeg klare mig på gaden og forstå en del, men det har for mig været rimeligt krævende at lære at tale spansk. Min skole tilbyder gratis spansk undervisning om eftermiddagen, som jeg har deltaget i og været glad for.

Undervisningen har for mig været meget lig den jeg var vant til i Danmark. I de fleste fag blev vi undervist af engelske professorer i små klasseværelser med plads til at man kan deltage og bidrage til undervisningen. Halvdelen af min klasse er fra Catalonien og skal gennemgå en engelsk test før de optages. Desværre følte jeg, at undervisningen led lidt af af de studerendes begrænsede sproglige faglighed. Det kunne specielt blive et problem i gruppe projekter, hvor de studerendes ambitionsniveau var meget svingende. Spanske virksomheder ansætter på baggrund af uddannelse, og dermed ikke på baggrund af individuelle karakterer.

Hvad er det mest positive?

Det mest positive har været opholdet som helhed. Det har været et fantastisk år, og jeg har været rigtig glad for mit ophold. På trods af SU-styrelsen urimelige afgørelse er det sværeste måske, at jeg nu ikke kan blive og studere videre. Jeg ville ønske, at jeg havde pengene til at blive i Barcelona et år mere, så jeg kunne læse min Master of Business Management her.

Det bedste ved mit ophold har for mig været mit hjem og mit netværk. Vi bor tretten internationale studerende sammen i to store lækre lejligheder i centrum af Barcelona. De venskaber vi har opbygget, vil vare hele livet og oplevelserne, som vi deler, er nogle af de bedste jeg mindes. Jeg har virkelig følt mig hjemme i Barcelona, på trods af jeg hverken taler særligt godt spansk eller catalansk. Jeg håber meget at få muligheden for at komme tilbage på et senere tidspunkt i livet.

Har du tre hurtige tips og tricks om det at studere i udlandet?

–        Søg SU (godkendelse af uddannelse) i god tid, gerne mere end 4 måneder før afrejsen.

–        Find en bolig med andre internationale studerende.

–        Lad være med at være bange for at kaste dig ud i nye oplevelser.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.