Legater og stipendier

Der er over 20.000 legater og stipendier i Danmark, som kan søges til bestemte formål, f.eks. udlandsophold i forbindelse med praktik eller studier. De fleste fonde giver legatportioner på mellem 1000-20.000 kroner, så selvom processen med at finde og søge legater, så kan det godt betale sig at investere tid og energi i at sende ansøgningerne afsted.

  1. Start i god tid

Mange fonde har kun ansøgningsfrist en eller to gange om året. Det er derfor en god ide at starte tidligt, så man har styr på hvilke legater, der har frist hvornår. Nogle fonde kræver også, at opholdet endnu ikke er begyndt ved ansøgningsfristen. Derfor kan man faktisk misse enkelte legater, hvis man ikke søger helt op til 12 måneder i forvejen.

  1. Find og strukturér de legater, du kan søge

Nederst på siden kan du finde links til sider samt navne på bøger, der alle indeholder oversigter over danske legater og stipendier. Det er en god ide at bruge lang tid på at kigge det hele igennem, da der er mange forskellige typer legater.

De forskellige typer legater kan f.eks. være

– Studierelaterede, hvor du kun kan søge, hvis du læser medicin, journalistik eller andre fag.

– Ansøgningskriterier for din bopæl, forældres bopæl, dit køn eller økonomiske situation

Mange oversigter og søgemaskiner findes på internettet:

Der eksisterer også en del bøger med legatoversigter, som du kan købe, eller låne på biblioteket:

Herudover har Danish Students Abroad lavet en guide til legater i samarbejde med Fundraising.how. Guiden viser gennem fem trin, hvordan danske studerende kan få succes med at søge legater til studier i udlandet.

Du bør desuden undersøge om dit danske universitet, din kommune, dit tidligere gymnasium eller dit udenlandske universitet tilbyder legater, du kan søge.

Flere sider tilbyder at hjælpe dig med at finde relevante legater mod betaling, f.eks. 200 kroner. Som udgangspunkt kan dette ikke betale sig, da de gratis sider fungerer fint, men det kan spare dig for noget tid.

For at få overblik  over de mange muligheder, er det derfor en god ide at lave en oversigt over alle legater du kan søge samt notere hvilke bilag der kræves, ansøgningsfrist, uddelingsdato, om der kræves ansøgningsskema, og hvilken opfølgning man bør lave, hvis  man bliver  tildelt et legat. Se HER for et eksempel på hvordan man kan organisere dette.

Vi er derudover glade for at kunne samarbejde med Fulbright Kommissionen, en organisation som tilbyder legater og vejledning til studier i USA.


Den dansk-amerikanske Fulbright Kommission er grundlagt i 1951 som en regeringsaftale mellem den danske og den amerikanske stat. Kommissionens midler stammer fra både USA og Danmark. Fulbright-programmet eksisterer over hele verden og regnes som et af USAs mest prestigefyldte akademiske programmer. Et Fulbright-legat betyder virkelig noget på ens CV!
I Danmark tilbyder Fulbright Kommissionen både legater og vejledning, og formidler også nogle legater udover egne, f.eks. Kronprinsens Fond til Harvard University. Vejledningen foregår i regi af det offentlige ”EducationUSA”, hvilket betyder, at det altid er med udgangspunkt i den enkelte studerendes interesser og situation – og helt uden agentaftaler. Vejledningen bruges årligt af over 8.000 personer og foregår individuelt, i grupper, eller ved besøg på de danske institutioner. Vejledningen er gratis.
Læs mere om Fulbright Kommissionen på www.fulbrightcenter.dk

  1. Skriv ansøgningerne

Det betaler sig at gøre sig umage med sine ansøgninger. De fleste fonde modtager et stort antal ansøgninger og det er derfor vigtigt at man bruger tid på at målrette sine ansøgninger til den enkelte fond. I din ansøgning kan du f.eks. skrive om din motivation for at tage afsted, dit valgte studie samt studieland samt hvordan netop et udlandsophold vil bidrage til og påvirke din fremtid i en positiv retning.  Du  bør også nævne hvordan du opfylder fondens krav,  og hvor mange penge du søger om.

  1. Følg op

Hvis du bliver tildelt et legat eller et stipendium, så sørg for at sende et takkebrev og/eller en beretning og eventuelt billeder fra dit ophold. Det er naturligvis høfligt at takke dem, som har investeret i dig og dit studieophold – men det kan jo også være, at du fik brug for at søge legater fra den samme fond i fremtiden, og derfor er det godt at holde kontakten ved lige.

Legatbogen giver lige nu det bedste overblik over legater og stipendier i Danmark, så vi anbefaler at man starter dér.